La consellera Alsina, durant el seu discurs a la reunió de llançament del projecte SIRI Moçambic.

La coooperació catalana a Inhambane

Catalunya lidera un projecte europeu per fomentar ciutats sostenibles a Moçambic

El projecte, de 4,6 milions d'euros, pretén millorar la resiliència urbana a la província d'Inhambane, un territori on Catalunya té una llarga experiència sobre el terreny

query_builder   14 juliol 2021 09:41

event_note Nota de premsa

La coooperació catalana a Inhambane

Catalunya lidera un projecte europeu per fomentar ciutats sostenibles a Moçambic

El projecte, de 4,6 milions d'euros, pretén millorar la resiliència urbana a la província d'Inhambane, un territori on Catalunya té una llarga experiència sobre el terreny

El Govern de Catalunya, a través de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), lidera un projecte per fomentar ciutats sostenibles a la província d'Inhambane, a Moçambic. Es tracta d’un projecte europeu anomenat ‘SIRI Project: Sustainable, Inclusive and Resilient Inhambane Province’ (‘Projecte SIRI: una província d’Inhambane Sostenible, Inclusiva i Resilient’), dotat amb 4,6 milions d’euros, dels quals la Unió Europea en finança 4,3 i l'ACCD, els gairebé 350.000 euros restants.
La consellera Alsina, durant el seu discurs a la reunió de llançament del projecte SIRI Moçambic.
La consellera Alsina, durant el seu discurs a la reunió de llançament del projecte SIRI Moçambic.

Per desplegar el projecte, Catalunya lidera un consorci on participen cinc socis més, amb realitats molt diverses: el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori del Govern de la Generalitat de Catalunya; el govern de la regió d’Skane, a Suècia; el govern regional de la província d’Inhambane, a Moçambic; i dues agències del Senegal, l’Agència Regional de Desenvolupament Sedhiou i l’Agència Regional de Desenvolupament Saint-Louis.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha donat la benvinguda a la reunió de llançament que s’ha celebrat aquest dimecres de manera telemàtica amb tots els membres del consorci i l’ambaixador de la Unió Europea a Moçambic, Antonio Sánchez-Benedito Gaspar. A la reunió també han participat el governador d’Inhambane, Daniel Chapo, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens. En el seu discurs, Alsina ha recordat que la política catalana de cooperació al desenvolupament posa èmfasi en “la construcció de pau, la perspectiva de gènere, els drets humans, el desenvolupament sostenible i la governança urbana”, tenint en compte que “els reptes locals també són reptes globals”.

Alsina també ha destacat la feina que fa la cooperació catalana des de fa més de 15 anys a Moçambic, especialment a la província d’Inhambane, on també se situa el projecte SIRI. El compromís de Catalunya amb aquest territori s’ha plasmat en l’enfortiment de les capacitats institucionals i estratègiques de les autoritats locals i provincials a l’hora de dissenyar i implementar plans urbans inclusius, sostenibles i resilients. El projecte SIRI és un pas més en aquest sentit que aprofundirà en la planificació estratègica que el Govern d’Inhambane ja ha iniciat amb la cooperació catalana com un dels seus aliats principals. A més, “la nostra feina conjunta amb el Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori permetrà una aproximació transversal adaptada a les necessitats locals per millorar l’accés equitatiu de tots els ciutadans, particularment els que es troben en una situació més vulnerable, a unes infraestructures segures i uns serveis bàsics de qualitat ”, ha afegit Alsina.

Accés equitatiu a serveis bàsics de qualitat

El projecte SIRI Moçambic es finança en el marc de la convocatòria europea “Autoritats locals: Associacions per unes ciutats sostenibles” i tindrà una durada de quatre anys. L’objectiu del projecte és millorar la governança urbana de la província moçambiquesa d’Inhambane a través d’una planificació sostenible, inclusiva i resilient. El projecte pretén actuar tant a escala institucional com ciutadana. Per una banda, l’objectiu és enfortir les capacitats de les autoritats locals a l’hora de dissenyar aquestes planificacions urbanes i, per l’altra, garantir un accés equitatiu de tots els ciutadans, especialment dels col·lectius en situació de més vulnerabilitat, a infraestructures municipals segures i serveis bàsics de qualitat. A més, a través de la implementació d’aquests plans urbans, es pretenen crear noves oportunitats de feina i d’emprenedoria.

Els beneficiaris directes del projecte SIRI Moçambic són el govern provincial d’Inhambane, 5 municipis i 14 districtes. L’acció conjunta es durà a terme des d’un enfocament de gènere, amb intervencions que prioritzin les necessitats dels grups de població en situació de més vulnerabilitat. Si bé avui s’ha donat el tret de sortida tècnic i, per tant, el projecte ja comença a caminar, el passat mes de juny ja es va celebrar una primera reunió institucional entre els membres del consorci per conèixer-se.

Una llarga experiència a Inhambane

Aquesta no és la primera vegada que la cooperació catalana actua sobre el terreny a Inhambane. La Generalitat de Catalunya té una llarga trajectòria de treball amb la província en matèria de cooperació. L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament hi treballa des de fa quinze anys amb resultats tangibles especialment en els sectors de salut: atenció primària de salut, salut comunitària, salut materna infantil. També treballa la prevenció i eradicació de la violència de gènere. Hi actua tant en modalitat bilateral com multilateral i a través de convocatòries de projectes i programes. En aquests moments, l’ACCD dona suport a organitzacions sobre el terreny a Moçambic com Ulls del Món, Enginyeria sense Fronteres i Arquitectura sense Fronteres.

Amb aquesta actuació que avui comença a caminar, s’aprofundirà encara més en el procés de planificació estratègica encetat pel govern provincial, que compta amb la cooperació catalana com un dels seus aliats principals.