El conseller Torrent i el director de l'ACC en la presentació de la campanya

CONSUM

Conseller Torrent: "Serem exigents en la protecció dels drets dels consumidors més vulnerables"

query_builder   14 juliol 2021 12:39

event_note Nota de premsa

CONSUM

Conseller Torrent: "Serem exigents en la protecció dels drets dels consumidors més vulnerables"

El conseller Torrent i el director de l'ACC en la presentació de la campanya
El conseller Torrent i el director de l'ACC en la presentació de la campanya
  • El titular d’Empresa i Treball ha exposat la “nova etapa” a l’Agència Catalana del Consum en el marc de la presentació de la campanya A prop teu

 

  • S’impulsaran mesures com la promoció dels sistemes extrajudicials de resolució de conflictes i l’actualització de la Llei del Codi de Consum

 

“Serem exigents en la protecció dels drets dels consumidors més vulnerables, en especial el dret a l’habitatge i als serveis bàsics”. Així ho ha remarcat avui el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en el marc de la presentació de la campanya A prop teu de l’Agència Catalana del Consum (ACC). Acompanyat del seu director, Francesc Sutrias, Torrent ha explicat les línies estratègiques i les actuacions principals en matèria de consum que impulsarà el Departament aquesta legislatura.

Protecció del consumidor vulnerable

El titular d’Empresa i Treball ha ressaltat que la política de consum “és estratègica, necessària i útil per a la societat”, i l’Agència Catalana del Consum “és l’eina per defensar i protegir els drets dels consumidors i dels col·lectius més vulnerables”.

Amb aquest objectiu, les campanyes d’inspecció i de control del mercat que duu a terme l’ACC enguany posen l’accent, principalment a: garantir el dret a l’habitatge, amb el compliment de la normativa de contenció del preu dels lloguers d’habitatge o del lloguer social obligatori a unitats familiars vulnerables per part de grans tenidors; la protecció de les persones pel que fa als subministraments essencials d’aigua, llum i gas, d’acord amb la Llei 24/2015 per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, i els drets dels consumidors en la contractació de serveis bàsics com les telecomunicacions, els transports o els serveis financers.

En aquest sentit, el director de l’ACC, Francesc Sutrias, ha recalcat que “volem que els consumidors s’empoderin pel que fa als seus drets, especialment quan parlem de serveis bàsics”, i ha assenyalat que “l’Agència és l’instrument que està al seu servei, amb la voluntat i exigència de defensar els seus drets i d’arribar tan lluny com puguem”. Alhora Sutrias ha encoratjat a la ciutadania  “a acudir a l’Agencia amb la certesa que actuarem”.

Impuls dels sistemes alternatius de resolució de conflictes de consum

El conseller també ha destacat que una altra de les prioritats aquesta legislatura és promoure els sistemes extrajudicials de resolució de conflictes entre consumidors i empreses, “ja que la mediació i l'arbitratge són mecanismes àgils, gratuïts i efectius per resoldre les reclamacions de consum per vies extrajudicials”. Amb aquesta finalitat, des de l’ACC “endegarem campanyes per impulsar l’adhesió al Sistema Arbitral de Consum, com a segell de qualitat per a les empreses”.  “Serem persistents en reclamar al govern espanyol que es modifiqui la legislació estatal vigent pel que fa a l’arbitratge”, que preveu el caràcter voluntari del sistema, per tal que esdevingui “obligatori per a les empreses en reclamacions d’imports inferiors a 3.000 euros”.

Torrent ha anunciat també “la revisió i actualització de la Llei 22/2010 del  Codi de Consum de Catalunya, per adaptar-la als nous hàbits de consum i als canvis socioeconòmics que s’han produït en els darrers 11 anys".

La reforma preveu desenvolupar el concepte de consum responsable, en el sentit més ampli, per millorar la protecció del medi ambient –transició ecològica, consum de productes ecològics i de proximitat, economia circular, etc.–, i evitar el sobreendeutament de les famílies o el malbaratament alimentari, amb mesures com ara la regulació de la informació mediambiental que s’ha de proporcionar sobre els productes en els punts de venda o la prohibició d’ofertes que fomenten comprar en quantitats no adequades.

També es contempla reforçar la protecció dels col·lectius de consumidors més desafavorits amb la inclusió d’una definició de consumidor vulnerable, o la incorporació com a infracció de consum de les conductes sexistes o l’ús d’estereotips de gènere en la publicitat o en la contractació.

Un altre dels aspectes destacables és l’adaptació de la norma als nous models de consum a través d’Internet, especialment pel que fa a les relacions de consum mitjançant plataformes digitals. Entre d’altres aspectes, es determinarà la responsabilitat d’aquells que intervenen en les contractacions en línia com a intermediaris i, a més, es prohibirà la publicació de ressenyes que no corresponguin a persones consumidores reals.

Finalment, el conseller ha explicat que un altre objectiu prioritari és “donar un nou impuls a l’Escola del Consum de Catalunya com a eina fonamental per promoure un consum conscient i responsable, amb sensibilitat social i ambiental”. Alhora, ha d’esdevenir un “ens de referència per a la formació i la recerca en matèria de consum per a professionals, empreses, organitzacions consumidoristes, mitjans de comunicació, agents clau i administracions publiques catalanes”. 

Tret de sortida de Campanya A prop teu

En el marc de l’acte, Torrent ha donat el tret de sortida a la Campanya A prop teu, que es difondrà del  22 al 31 de juliol a televisions, emissores de ràdio i xarxes socials, amb l’objectiu de  reforçar el paper de l’Agència Catalana del Consum com a principal organisme públic de defensa dels drets de les persones consumidores i difondre els serveis que ofereix a la ciutadania.

A prop teu consta de 10 vídeos testimonials amb casos reals d’incidències relacionades amb la contractació de serveis o la compra de productes que, gràcies a la intervenció de l’ACC, s’han pogut resoldre mitjançant els mecanismes extrajudicials de la mediació i l’arbitratge de consum o per l’actuació de la inspecció de consum.

Podeu veure els vídeos de la Campanya aquí

2  

Imatges

El conseller Torrent i el director de l'ACC, Francesc Sutrias, en la presentació de la campanya

El conseller Torrent i el director de l'ACC, Francesc Sutrias, en la presentació de la campanya 905

El conseller Torrent durant la presentació de la campanya

El conseller Torrent durant la presentació de la campanya 719