El Conseller d'Educació ha visitat aquesta tarda l'aula de la química del Camp d'Aprenentatge de la ciutat de Tarragona, recentment inaugurada, que ha estat possible gràcies a la col·laboració del Departament i de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).
Aquest espai temàtic té per objecte facilitar la descoberta als alumnes dels 12 als 18 anys del paper de la química en l'entorn i en la vida quotidiana, així com apropar-los el coneixement del sector industrial petroquímic, d'especial rellevància en l'economia tarragonina.
A l'aula es poden practicar fins a nou activitats relacionades amb el petroli, des d'una taula per mostrar el circuit de transformació de la matèria primera, fins a un altre espai per identificar els diferents tipus de plàstics, fets també a partir del petroli, un mapa que permet veure els canvis pels quals ha passat la ciutat de Tarragona en els darrers 40 anys o un conjunt d'experiments químics que fan els mateixos estudiants.
L'impuls de l'AEQT ha fet possible que es renovin i s'actualitzin tant les activitats formatives que s'hi desenvolupen, com els continguts del material didàctic, l'equipament i els materials necessaris que s'empren a l'aula de la química del Camp d'Aprenentatge de la ciutat de Tarragona.
Els Camps d'Aprenentatge són serveis educatius del Departament d'Educació que s'especialitzen en un aspecte que té a veure amb el seu entorn. Aquests recursos estan pensats perquè els centres educatius i els professorat puguin aprofundir amb els seus alumnes en algun aspecte concret de l'aprenentatge.
A Catalunya, hi ha setze camps d'aprenentatge, i
Premis d'investigació d'educació secundària de batxillerat "Fundació Caixa Tarragona" i Premi d'investigació de cicles formatius "Repsol YPF"
El conseller també ha assistit aquest vespre al lliurament del Premi d'investigació per a alumnes de batxillerat Fundació Caixa Tarragona i el Premi d'investigació per a alumnes de cicles formatius de grau superior Repsol YPF.
Aquests guardons, convocats pel Consell Comarcal del Tarragonès, conjuntament amb la Junta de directors dels centres d'educació secundària de la comarca i les associacions de pares, pretenen estimular els alumnes i els centres educatius per tal que investiguin i facin recerca.
Els guardons es van convocar per primera vegada el curs 2000-2001 i estan dotats amb una beca per als alumnes guanyadors i una dotació econòmica per al centre participant. La beca té una dotació de 850 euros per al primer classificat, 700 euros per al segon classificat i 550 euros per al tercer classificat. La dotació per al centre és, en tots els casos, de 700 euros.
Els estudis que aquest any han guanyat són, en l'apartat de Batxillerat:
- 1er premi. Estudi comparatiu d'algues entre dues zones del litoral tarragoní: La punta de la Móra i el Parc Subaquàtic. Paula Galván Blasco. Col·legi l'Estonnac-L'Ensenyança.
- 2n premi. El graffiti a la ciutat. Pere Grané Feliu. Col·legi Sagrat Cor de Jesús
- 3er premi. El procés revolucionari a Salomó: juliol de 1936-maig de 1937. Eduard Virgili Ferrando. IES Torredembarra
En l'apartat de Cicles Formatius de Grau Superior,
- 1er premi. Producció de Bioetanol. Raquel Sánchez Manso i Víctor
- 2n premi. Anisakis, en boca de tothom. Sabina Hernández Inglés, Ester Montero Pérez,
- 3rpremi. DAFNE. Pla d'empresa. Roser Català Coll i Maria Lahosa Romero. IES Cal·lípolis