El president de la Generalitat, José Montilla, ha aprofitat avui l'acte de lliurament del XIX Premi Internacional de Catalunya per reivindicar el tarannà i la manera de fer de Catalunya i els catalans. El president català ha assegurat que "en un moment en què algunes veus posen en qüestió la capacitat de Catalunya de projectar-se al món o d'altres que ens acusen de mantenir actituds insolidàries o victimistes, crec que hem de posar de relleu la nostra capacitat de fer les coses".
El cap de l'Executiu ha definit el tarannà català en tres aspectes claus. En primer lloc pel "nostre paper de motor de l'economia"; en segon, per "la manera de fer basada en el diàleg lleial i constructiu" i en tercer lloc, "pel nostre compromís, i alhora exigència, amb el conjunt d'Espanya i amb Europa".
El president Montilla ha dit aquestes paraules en l'acte de lliurament del XIX Premi Internacional de Catalunya que enguany s'ha atorgat al científic nord-americà, Edward O. Wilson. La Generalitat de Catalunya va decidir el mes de maig, per unanimitat, concedir el premi a Wilson, eminent entomòleg, especialitzat en l'estudi de les formigues, així com investigador teòric i naturalista, i reconegut activista mediambiental. Es tracta del pare de l'anomenada sociobiologia i autor del terme biodiversitat, així com d'altres com conducta social, èxit reproductiu i parentiu genètic.
En el decurs de la seva intervenció el cap de l'Executiu ha fet un repàs per les diferents personalitats que han estat distingides amb aquest guardó i ha glossat la figura del guanyador d'aquest any.
Glossa la figura del premiat: Edward O. Wilson
Sobre Wilson, el president Montilla ha dit que "supera en molt el treball rigorós i constant d'un expert en formigues". El cap de l'Executiu ha explicat que l'investigador nord-americà "ens adverteix sobre el que serà amb tota seguretat el gran problema, o com a mínim un dels grans problemes de la Humanitat del XXI". A més, ha assegurat que "ens dóna una lliçó d'humanitat quan ens diu que els humans no podem fer tot el que volem, encara que moltes vegades actuem com si realment poguéssim dominar la natura amb tota arbitrarietat".
Amb tot, el president català ha destacat que "els governs, però també tots els ciutadans, poden fer més del que fem per preservar el bé més preuat que tenim, el nostre hàbitat. La qualitat de vida de les generacions futures depèn del fet que els humans no malmetem més el nostre entorn", ha conclòs.
1