La Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears han establert les bases per dibuixar un mapa de col·laboració en matèria de política lingüística que es començarà a materialitzar l'any 2008 amb diverses iniciatives. En concret, ja s'han donat les primeres passes per impulsar el programa Voluntariat per la llengua a les Illes i s'ha decidit col·laborar en l'organització conjunta d'una sèrie d'actes per commemorar l'Any Internacional de les Llengües el 2008.

Així ho han anunciat avui la directora general de Política Lingüística de la Conselleria d'Educació i Cultura, Margalida Tous, i el secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Bernat Joan. Ambdós responsables s'han reunit avui per tractar diversos assumptes, que es concretaran en futures línies d'actuació en l'àmbit del foment de l'ús de la llengua catalana i l'àrea de l'intercanvi de materials i experiències.

El secretari de Política Lingüística ha volgut destacar la seva satisfacció per  començar a treballar de manera activa per establir "acords i punts de col·laboració que permetin avançar en la normalització de l'ús de la llengua catalana". En aquest sentit, Bernat Joan ha manifestat que la bona sintonia amb el Govern de les Illes Balears ja ha permès concretar algunes iniciatives per a 2008.

Per la seva part, la directora general de Política Lingüística ha confirmat la voluntat d'estendre a les Illes el programa Voluntariat per la llengua que ja funciona al Principat. Aquest programa es basa en la idea que una persona que parla habitualment català es reuneix per conversar amb una altra que coneix la llengua però que encara no s'ha decidit a parlar-la. Bernat Joan ha explicat que aquest sistema permet "un aprenentatge de la llengua catalana per immersió en el medi, que representa molts avantatges per a les dues persones que hi participen". A més a més, aquest programa agilita de forma notable "la incorporació de persones nouvingudes".

A Catalunya aquest model s'articula a partir dels 22 centres del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), cadascun dels quals té una persona responsable de dinamitzar el programa en el seu àmbit territorial.

Margalida Tous ha assenyalat que l'adaptació d'aquest model a les Illes Balears "hauria d'aprofitar els centres d'autoaprenentatge que depenen del Consorci per al Foment de la Llengua Catalana i la Projecció Exterior de la Cultura de les Illes Balears (COFUC), així com les xarxes i centres d'ajuntaments i consells que ja treballen en la normalització del català", a fi d'arribar al màxim nombre de persones.

Un altre tema que s'ha tractat a la sessió de treball, que ha tingut lloc a la seu de la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern de les Illes, ha estat la col·laboració d'ambdues institucions amb motiu de l'Any Internacional de les Llengües que es celebra el 2008, amb l'organització d'unes jornades que tindrien com a seu Palma i Barcelona.