Divendres, 16 de novembre de 2007. El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa ha posat en marxa el pla de dinamització turística Terra de comtes i abats, viatge als orígens de Catalunya. El projecte que va ser aprovat el passat 29 d'octubre per la Mesa Sectorial de Turismo, compta amb una dotació de 3.950.000 d'euros, impulsat pel Departament d'Innovació, Universitats i Empresa a través de la Direcció General de turisme, el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç i el Consorci Ripollès Desenvolupament, conjuntament amb el ajuntaments de Ripoll, Gombrèn i Sant Joan de les Abadesses.
El pla Terra de comtes i abats té com a objectius específics contribuir a la diversificació econòmica del Ripollès mitjançant el desenvolupament del turisme i la posada en valor del seu patrimoni cultural material i immaterial, tot fent una incidència especial en els municipis que han registrat importants processos de reconversió industrial, com es el cas de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.
L'acció s'emmarca dins del Pla Estratègic de Turisme a Catalunya 2005-2010, promogut pel Departament d'Innovació, Universitat i Empresa, que contempla el desenvolupament dels Plans de Dinamització de Producte Turístic amb l'objectiu de potenciar la creació de productes turístics vinculats amb el patrimoni paisatgístic, cultural i històric de Catalunya
Terra de comtes i abats: actuacions
Els punts forts d'atractivitat turística en què es recolzarà el pla Terra de comtes i abats seran el conjunt arqueològic del castell de Mataplana i el Santuari de Montgrony, a Gombrèn; el Palau de l'Abadia i el Monestir de Sant Joan de les Abadesses, i, evidentment, el conjunt monàstic de Santa Maria de Ripoll. Es tracta de convertir aquests llocs en renovats focus d'atracció cultural i turística, que situïn novament aquests escenaris ripollesos en el mapa mental dels catalans.
Amb aquest objectiu es dotarà tots aquests llocs amb l'equipament necessari per a fer un producte turístic d'alt nivell, com ara la creació de centres d'interpretació i espais museïtzats i l'adopció d'una senyalització específica. Es tracta d'aconseguir que el visitant s'endinsi i visqui en primera persona la història del territori.
S'actuarà especialment en els llocs següents:
· Escenaris de la llegenda del Comte Arnau: Es tracta de posar en valor indrets on la tradició situa els fets protagonitzats per Arnau, com el forat de Sant Ou o les escales de Montgrony.
· Conjunt del castell de Mataplana: Es volen destacar els elements principals de la història del Castell de Mataplana i la dels seus senyors com Hug de Mataplana, mort a la conquesta de Mallorca, Huguet, el trobador, i Ponç, objecte de les sàtires de Guillem de Berguedà (Ramon Vidal de Besalú va descriure la cort trobadoresca que hi havia al castell).
· Ripoll bressol de Catalunya i origen de la nació catalana: Es destaca la figura del Comte Guifré; i el mite literari del Comte Arnau, vinculat a Mataplana i a Sant Joan de les Abadesses, i la Llegenda dels 9 barons de la Fama i l'Heroi Otger Cataló.
· Grans monestirs romànics: Inclou els dos grans conjunts monàstics de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. És el conjunt més ric des d'un punt de vista temàtic la qual cosa no ha d'estranyar, doncs, ambdós monestirs van ocupar un paper destacat i molt rellevant en els inicis de la història de Catalunya.
La inversió es realitzarà durant els propers tres anys (2008-09-10) i es preveu que tingui efectes multiplicadors per al conjunt de la comarca del Ripollès, en la mesura que Terra de Comtes i Abats ha d'esdevenir també un dels eixos vertebradors de la futura Ruta dels Orígens: senyors de la Muntanya. Una ruta pirinenca que prepara actualment la Direcció General de Turisme amb l'objectiu de posar en valor turístic l'immens patrimoni, natural, monumental, gastronòmic i cultural del conjunt del Pirineu català.
Ripoll acollirà un Centre d'Acollida Turística (CAT) dedicat a Gifré el Pilós
Catalunya comptarà amb onze centres d'acollida turística repartits per tot el territori. Cadascun dels CATs girarà al voltant de punts d'interès concrets de caràcter històric, paisatgístic o cultural. El seu objectiu és millorar el coneixement i la comprensió de Catalunya, a través de la immersió en els seus elements identitaris més representatius.
En aquest sentit Ripoll acollirà un dels onze CATs previstos, que reivindica el municipi com a bressol de la Catalunya medieval, on deixaren la seva petja personatges tan emblemàtics com Guifré el Pilós, comte de Barcelona, l'abat Oliba i Gerbert d'Orlhac, que esdevindria el Papa Silvestre II, erudit nascut a Occitània que es va formar a Ripoll.
Aquest projecte de la xarxa CATs s'emmarca també en el pla de dinamització de productes turístics.