Dilluns, 19 de novembre de 2007.? Catalunya ha quintuplicat, en 15 anys, el nombre d'empreses exportadores, passant de 5.065, al 1990, a 26.538, l'any 2005. Aquestes xifres sobre l'evolució del comerç exterior de Catalunya les ha fet públiques avui el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, amb motiu del balanç dels 20 anys del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (COPCA) i de la seva tasca de suport a la internacionalització de l'empresa catalana

En aquest marc, el conseller Huguet, acompanyat de la directora general d'Innovació i Internacionalització, Carme Botifoll, i del director general del COPCA, Jordi Serret, ha presentat als mitjans de comunicació les novetats de la Setmana de la Internacionalització, que se celebrà del 21 al 23 de novembre a Fira Barcelona.

 

El conseller Huguet, ha apuntat que "en aquests 20 anys, Catalunya ha aprovat amb notable el primer curs d'internacionalització". Segons el conseller "hem multiplicat per cinc el nombre d'empreses exportadores (més de 25.000) i d'aquestes, 12.000 exporten regularment". "De fet, ?ha dit el conseller Huguet? una de cada tres empreses exportadores de l'Estat és catalana, una xifra que iguala a la suma del País Valencià, Madrid i Andalusia, que són les que ens segueixen". 

 

Així mateix, el conseller ha apuntat que "en aquestes dues dècades hem passat d'una economia tancada a una economia oberta i fortament exportadora, i ara el repte és passar de la internacionalització individual a la internacionalització col·lectiva".

 

Segons el conseller "cal potenciar la cultura de la cooperació, perquè les empreses catalanes ja no es limiten a exportar sinó que s'implanten a l'estranger". "Actualment, superem les 300 multinacionals catalanes arreu del món, i és una tendència que va l'alça. Es multiplica la multilocalització", ha dit el conseller.

 

En aquest sentit, el conseller Huguet ha apuntat que la idea és que "les empreses catalanes o arrelades a Catalunya tinguin capacitat per implantar-se a l'exterior, mantenint aquí al direcció i capacitat de decisió".

  

Evolució del comerç exterior de Catalunya

 

1)     Exportació: Les exportacions catalanes s'han multiplicat per 7

 

En aquest període, les exportacions catalanes s'han multiplicat per 7: al 1988 van generar un volum de 6.597 milions d'euros, mentre que al 2006 aquesta xifra es va situar en els 47.129 milions d'euros. Analitzant aquest període, les exportacions catalanes van incrementar anualment una mitjana de l'11,8%.

  

2)     Empreses exportadores: Es multiplica per 5 el nombre d'empreses catalanes exportadores

 

El nombre d'empreses exportadores catalanes s'ha multiplicat per 5 en aquest període, passant de 5.065 empreses, l'any 1990, a 26.538, l'any 2005. Quant a les empreses exportadores regulars, ja són gairebé 12.000 empreses (última dada 2005), xifra que representa el 35,5% del total d'empreses d'arreu de l'Estat i gairebé tantes com la suma de les 3 comunitats que la segueixen: País Valencià, Madrid i Andalusia.

 

3)     Destinacions principals: Els mercats europeus continuen sent els principals clients

El pes de les destinacions europees tradicionals dins del total de les exportacions catalanes, continua representant gairebé 3 quartes parts de les exportacions totals, si bé en els últims anys, els països de l'Europa de l'Est i Rússia han evolucionat molt favorablement. Així, al 1988 el pes dels països UE-25 era d'un 66,2%, arribant al 74,8% al 2004. L'ultima dada disponible (2006) situava la quota UE-25 al 71,5%.

  

COPCA 20 anys: 15.000 empreses han participat en programes o serveis 

 

1)     Iniciació a l'exportació: 1.600 empreses assessorades per iniciar-se en l'exportació: En aquest període, 1.300 han passat pel programa de Nous Exportadors (NEX) mentre que 275 s'han acollit al programa Microempresa. Destaca la creixent participació d'empreses de serveis en aquest programa, que ja supera àmpliament el 20% del total. D'altra banda, el Programa Alpha ?programa de diagnosi empresarial? ha assessorat 432 empreses, principalment microempreses i pimes.

 

2)     Assessorament i eines d'estratègia internacional: Destaca el servei d'ajut i assessorament a la Inversió Directa a l'Estranger (IDE), que en els últims anys ha superat els 100 projectes anuals. Pel que fa a l'assessorament en l'ús de noves tecnologies com a suport al procés d'internacionalització, més de 400 empreses han passat pel programes 2Bdigital, SAD i Projecte internet. També en el marc de les TIC, actualment hi ha més de 7.500 empreses inscrites a la Fira Virtual de l'Exportador.

 

3)     Actuacions sectorials: A través de l'àrea de Polítiques Sectorials, en els últims dos anys, el COPCA ha signat 6 plans amb sectors claus de l'economia catalana: el tèxtil, el de les TIC, el de l'automoció, el de salut, el de medi ambient i el del metall. En total, s'ha treballat amb més de 1.900 empreses.

 

4)     Xarxa exterior: 38 oficines, 9.000 projectes i més de 1.400 missions: La xarxa del COPCA a l'exterior ?integrada per 38 oficines presents a més de 30 països? ha permès la materialització de 9.000 projectes. Al llarg d'aquests 20 anys, s'han dut a terme, 1.442 missions empresarials i institucionals, que han comptat amb la participació de més de 10.000 empreses, i que han facilitat la realització de 50.000 entrevistes i contactes.

  

Actualment hi ha 15 plataformes empresarials per facilitar i agilitar al màxim la integració de les empreses al mercat de destí. Fins al moment 79 empreses han passat per aquestes plataformes. Recentment s'ha creat dues àrees d'aterratge - A Romania i Xina? per a ubicar empreses catalanes. Actualment s'han estudiat 127 projectes.

  

5)     Observatori de Mercats Exteriors (OME): Des de la seva creació, l'OME ha desenvolupat 252 treballs de prospectiva i du a terme el Global Trends Forum, trobada anual on es comparteixen idees de prospecció econòmica internacional i on participen experts internacionals de reconegut prestigi.

 

6)     Reconeixement internacional del COPCA: El COPCA ha dut a terme 98 projectes internacionals de Cooperació Tècnica i Empresarial a Amèrica Llatina, Mediterrani, Europa i Àsia finançats per organismes multilaterals. El COPCA és reconegut com a best practice, per l'Organització Mundial del Comerç (OMC), per la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD), per la Comissió Econòmica per a l'Amèrica Llatina (CEPAL), per la Comissió Europea i pel Banc Mundial, entre d'altres.

 

7)     Anella Internacional: Un any després de la seva estrena, l'Anella ?punt de trobada virtual dels agents de la competitivitat internacional? ja compta amb 12.675 membres inscrits. Actualment, ja estan en marxa les comunitats d'interès de l'automoció, el medi ambient i el tèxtil, confecció i moda. Properament, es constituiran les comunitats d'interès d'Amèrica Llatina i la de Contractació Pública Internacional.

 

El COPCA en xifres

Més de 15.000 empreses diferents han participat en programes i serveis del COPCA

38 oficines arreu del món

12.675 membres a l'Anella       

Microempresa: 275 empreses des del 2001

NEX 1.306 empreses des de 1994

NEI: 174 projectes des de 1998

Programa propietat Industrial: 225 projectes des de 2005

IDE: 1.206 projectes des de 1997

8.988 projectes CPN per a 2.800 empreses i institucions

79 empreses han utilitzat els serveis de les 15 plataformes empresarials

2B Digital: prop de 100 empreses  des de 2003

Fira Virtual de l'Exportador: 7.500 empreses presents

252 treballs de prospectiva elaborats per l'OME des de 2005

2 Àrees Aterratge : 127 projectes / empreses ateses

14 Setmanes d'Internacionalització: 6.500 persones per setmana

1.672 joves s'han acollit a beques del COPCA  des de 1993

596 professionals incorporats a empreses catalanes des de 1997

1368 missions empresarials (mitjana 7 empreses: 9.576 empreses)

74 missions institucionals (x15 empreses mitjana: 1.110 empreses)

274 Delegacions estrangeres rebudes

700 empreses han participat en accions d'assessorament i informació en CPI

140 empreses formades en cursos CPI

360 usuaris a la versió catalana de DGMarket

 

Setmana de la Internacionalització

 

Amb el lema 'Impulsa't', el pavelló Z6 del recinte firal de Montjuïc acollirà al llarg de tres dies ?del dimecres, 21 de novembre al divendres, 23 de novembre? un seguit d'actuacions destinades a fer de Catalunya  un espai per al debat i la reflexió sobre l'actualitat econòmica internacional i els escenaris mundials de futur, així com d'intercanvi d'experiències, coneixement i bones pràctiques en aquest àmbit.

 

La Setmana 2007 ofereix als més de 6.000 participants un ampli ventall d'activitats en el que hi col·laboraran més de 250 experts i professionals, tant locals com internacionals. En aquest sentit, després de la plenària d'inauguració arrenquen en paral·lel: la Fira de serveis, la Trobada de Centres de Promoció de Negocis, un programa de 45 Tallers especialitzats, un monogràfic de 10 Seminaris en la Trobada de les Economies de la Mediterrània, la celebració de 3 Workshops per debatre el futur de l'empresa catalana en el Fòrum de Mercats Exteriors i, com a cloenda, la celebració del 20è aniversari del COPCA en la Nit de la Internacionalització de Catalunya. El COPCA donarà continuïtat del coneixement generat en aquesta trobada presencial des agents de la internacionalització a l'Anella, l'espai virtual de col·laboració empresarial obert a tots els professionals a  www.anella.cat.

 

La plenària d'inauguració: El proper 21 de novembre, a les 9.00 h, Ged Davis, expert de prestigi internacional en prospectiva econòmica, dóna el tret de sortida a la Setmana de la Internacionalització. En la seva conferència 'L'emergència del nou segle. Nous desafiaments globals', ens aporta la seva visió sobre l'entorn econòmic global i els nous reptes empresarials de futur per a les empreses catalanes.

 

Trobada amb els Centres de Promoció de Negoci del COPCA: En la Trobada de Centres de Promoció de Negocis es realitzaran més de 700 entrevistes entre empreses catalanes i experts del COPCA al món per analitzar les oportunitats reals del negoci de les empreses en els mercats exteriors.

 

Fira de Serveis: La Fira posa a l'abast  dels més de 6.000 professionals participants a la Setmana l'assessorament especialitzat de 20 institucions i empreses de serveis dels sectors assessoria tributària, assegurances, banca i serveis financers, consultoria integral, escoles de negocis, noves tecnologies, recursos humans, entre d'altres.

 

L'espai 'Assessora't' del COPCA: Els experts analitzen la teva empresa i t'ofereixen assessorament immediat sobre: competitivitat internacional, cerca i anàlisi d'informació, gestió i comercialització, finançament internacional, comerç electrònic, ajuts per a la internacionalització, oferta i demanda de professionals, oportunitats de negoci, la iniciació a l'exportació i l'expansió internacional.

Casos d'èxit en directe per compartir coneixement: El COPCA organitzarà 4 grups de treball entre empresaris on es podrà participar activament en sessions per compartir experiències, coneixement  i bones pràctiques sobre temes d'innovació, responsabilitat social corporativa, comercialització i eines de gestió liderades per empresaris amb experiència contrastada.

 

45 Tallers per a la Internacionalització: El COPCA i les institucions i empreses participants en la Fira de Serveis organitzen 45 tallers sobre temes relacionats amb els negocis internacionals. Els tallers faciliten la informació per estar al dia de les noves tendències en eines de gestió empresarial, finançament, logística, sistemes d'informació i comerç exterior.

 

Fòrum de l'Observatori de Mercats Exteriors (OME): El COPCA presentarà l'informe anual de l'Observatori de Mercats Exteriors (OME) 2007 i reunirà experts del Banc Mundial, del Fons Monetari Internacional, de la Comissió Europea entre d'altres. En el Fòrum es debatrà sobre com les economies emergents redueixen distàncies amb les avançades i s'explorarà el futur de l'empresa catalana en les cadenes de producció global.

 

La Trobada de les Economies de la Mediterrània: Experts catalans i internacionals donen a conèixer les oportunitats de negoci per a l'empresa catalana i es presenten els instruments financers multilaterals empresarials a la zona  en un monogràfic de 10 seminaris. A la trobada participen les principals organitzacions de la Mediterrània: IEMED, ANIMA i Institut Halal amb les quals podràs mantenir reunions de treball personalitzades.

 

20 anys de COPCA a la Nit de la Internacionalització: D'una manera molt especial, el COPCA dedica la Nit de la Internacionalització a celebrar els 20 anys de la seva creació amb els representants del món empresarial i econòmic de Catalunya. Aquesta celebració clourà la Setmana de la Internacionalització de Catalunya 2007.