El basc, el català i el gallec van compartir per primera vegada espai i activitats a Expolingua Berlín 2007, un dels majors aparadors de les llengües del món, en el qual han estat presents 32 països i 60 llengües. Aquesta participació conjunta és una de les línies de treball iniciades gràcies al Protocol de col.laboració en matèria de política lingüística subscrit pels tres governs l'any passat amb l'objectiu d'intercanviar informació i experiències, i treballar conjuntament per avançar en un major reconeixement del basc, el català i el gallec tant a l'Estat espanyol com a l'Europa plurilingüe.
En aquest sentit, els tres governs seguiran fomentant estratègies destinades a la difusió internacional dels productes culturals i dels seus creadors, i utilitzant aquesta projecció internacional per augmentar el prestigi de les tres llengües i cultures. Així mateix, impulsaran estratègies per incrementar la presència del basc, el català i el gallec més enllà de les seves fronteres.
Al llarg dels tres dies que ha durat la fira, l'estand ha rebut la visita de milers de persones que han pogut participar en les diferents activitats organitzades per a aquests dies. Projecció de documentals, curts i llargmetratges, classes bàsiques de les tres llengües, actuacions musicals, el denominat "passaport lingüístic", informació relacionada amb la situació sociolingüística de cadascuna de les llengües han atret a l'expositor conjunt els visitants, que han pogut participar en un sorteig de cursos de basc, català i gallec
El viceconseller de Política Lingüística del Govern Basc, Patxi Baztarrika, la directora de Planificació i Foment de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Paquita Sanvicén, i la secretària general de Política Lingüística de la Xunta de Galícia, Marisol López, han tancat la participació conjunta a Expolingua Berlín 2007 amb un acte conjunt en el qual han posat de manifest la importància que des dels poders públics de les comunitats amb llengua pròpia s'impulsin accions encaminades a fer que Europa, que és un mosaic de llengües, es doti de polítiques actives de reconeixement i promoció d'aquestes llengües en les seves institucions. En aquest sentit, Patxi Baztarrika, Paquita Sanvicén i Marisol López han advocat per la igualtat social entre totes les llengües i per aprofitar la riquesa de la diversitat lingüística com a factor de cohesió social.
Recentment, el diari nord-americà The Wall Street Journal ha publicat un article d'opinió en el qual es desqualifica el basc pel seu nombre de parlants i per l'abundància de préstecs d'aquesta llengua. Els tres responsables polítics consideren, en aquest sentit, que tota llengua és un valor i que cap pot ser menystinguda pel seu nombre de parlants. Totes les llengües són vàlides per si mateixes, cap és millor que una altra. El viceconseller ha lamentat l'enfocament del citat article, ja que va en contra de la igualtat lingüística i, per tant, de la filosofia que defensen els governs basc, català i gallec, de foment de la pluralitat lingüística. Tots tres han demanat respecte per a totes les llengües.
Els tres responsables polítics han finalitzat la seva intervenció posant l'accent en l'interès comú de seguir treballant per avançar en la consecució progressiva d'una major igualtat social entre totes les llengües, contribuint així a la cohesió social i a una millor convivència.