El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha presidit avui a la tarda a Barcelona, al Palau de Congressos de Catalunya, l'acte d'entrega de premis de la primera edició del Concurs de Cartes de Vins de Restaurants de Catalunya (CARTAVI), que ha guanyat el restaurant Cal Xim de Sant Pau d'Ordal, situat al terme municipal de Subirats (Alt Penedès).
Es tracta d'un concurs obert a tots els restaurants de Catalunya, on per participar era imprescindible presentar la pròpia carta real de vins del restaurant i escrita en català. La convocatòria ha despertat un gran interès en el món de la restauració del nostre país, com ho demostren les 435 cartes presentades.
Aquestes cartes han passat una rigorosa anàlisi, en una primera fase, i han estat escollides 195 que complien tots els requisits. En una segona fase, aquestes cartes han sofert una auditoria en restauració, amb la qual cosa han quedat només 50 cartes, que són les que finalment ha valorat el jurat.
Aquestes 50 cartes han estat escollides en base a diferents paràmetres diferencials, com la presència majoritària de vins i caves catalans, així com de vins de les denominacions d'origen més properes al restaurant.
Altres punts que s'han tingut en compte, seguint les bases del concurs, han estat l'existència de vins recomanats de la casa, la qualitat dels vins, el maridatge amb la carta de menjars o la relació qualitat-preu, entre d'altres.
Finalment, el jurat, format per vuit professionals del sector de la restauració, de la sumilleria, de la comunicació i de l'administració pública, ha escollit els 16 finalistes, atorgant un primer premi, 5 segons i 10 tercers.
Aquest primer premi ha anat a parar al restaurant Cal Xim de Sant Pau d'Ordal, un dels restaurants preferits pels enòlegs i els cellerers de la comarca de l'Alt Penedès, gràcies a una de les cartes més extenses de Catalunya, amb més de 600 referències.
Els restaurants Cal Blay Vinticinc, de Sant Sadurní d'Anoia; el Celler de l'Aspic, de Falset; el Bulli, de Roses; El Velero, de Sitges, i Sant Miquel, de Vallromanes, han estat els cinc establiments que han aconseguit el segon premi del concurs.
El tercer premi ha estat concedit als següents restaurants: Balandra, del Serrallo; Can Bosch, de Cambrils; Colibrí, de Barcelona; El Buffi, de Solsona; Epicur, de Barcelona; Kresala, de Barcelona; Les Moles, d'Ulldecona; Mas Albareda, de Sant Julià de Vilatorta; Mas Romeu, de Lloret de Mar, i Sant Josep "El Racó de
Els organitzadors del concurs, que ha tingut el suport del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) mitjançant l'INCAVI, han estat les dues patronals vinícoles catalanes, l'Associació Vinícola Catalana (AVC) i
Ambdues organitzacions han mostrat la seva satisfacció per la gran participació en aquesta primera edició del guardó, ja que s'ha aconseguit l'objectiu de potenciar la presència de vins catalans a les cartes dels restaurants, així com promocionar el coneixement dels vins elaborats a les zones vitivinícoles catalanes per part dels professionals de la restauració i els consumidors.
En el decurs de l'acte de lliurament de premis, el conseller Llena, després de felicitar als organitzadors per la iniciativa del premi, ha dit que "Catalunya és un país amb un clima, una orografia i una diversitat de sòls i vinyes que donen lloc a una àmplia oferta de vins amb un denominador comú, el de la feina ben feta i el producte millor elaborat: 11 denominacions d'origen de vi i 1 de cava ho avalen. Ara, el que ens cal és apostar fermament per donar-les a conèixer més i millor. I aquí tots vosaltres teniu molt a dir. Estem davant un excel·lent moment per a la gastronomia catalana, i els restauradors teniu la responsabilitat compartida d'ajudar a divulgar la cultura del vi".
Llena ha afegit que "per això us agraeixo enormement l'alta participació en aquest concurs. Més de 400 cartes de vins s'han presentat a la seva primera edició, un èxit sens dubte. I una mostra evident del vostre compromís amb un producte arrelat a la nostra terra com el vi".
19 de novembre de 2007