El  director general d'Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats, Josep Francí, ha signat avui convenis amb un total de 12 empreses, associacions, gremis i institucions de la demarcació de Lleida per impulsar la formació professional (FP) a les comarques de Lleida. Uns 300 alumnes de cicles formatius d'FP dels IES Mollerussa, IES Guissona, IES de Tremp i IES d'Hoteleria i Turisme de Lleida en seran els principals beneficiaris.

L'objectiu dels convenis és millorar la formació dels treballadors en actiu i incrementar el nombre de personal qualificat per a empreses especialitzades de diversos sectors (construcció, manteniment de maquinària, panificació i rebosteria, alimentació, i infermeria i atenció sociosanitària) mitjançant els cicles formatius d'FP.

En el decurs de l'acte de signatura, el director general d'Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats, Josep Francí, ha volgut destacar que "aquests convenis ens permeten dir que els avenços de la FP a Lleida són un model per tot el país".

Dades d'inserció laboral de la FP a Lleida

Josep Francí també ha explicat les dades d'inserció laboral de la Formació Professional a Lleida, segons un estudi impulsat pel Departament d'Educació i el Consell de Cambres de Catalunya. El 45,44% dels estudiants graduats està treballant, com a molt, sis mesos després d'obtenir el títol. El 18,35% treballa i continua estudiant després de graduar-se. El 32,35% opta per continuar estudiant. Només el 3,86% busca feina.

Els convenis signats avui permeten donar una resposta ajustada a les demandes socials i econòmiques del moment i dissenyar una oferta formativa adaptada a les circumstàncies concretes de cada territori o sector empresarial. Actualment el Departament d'Educació té signats més de 90 convenis en matèria d'FP amb empreses d'arreu de Catalunya, que beneficien uns 6.000 alumnes.

El detall dels convenis signats és el següent:

§         Impuls de la formació de professionals en l'operació de maquinària de la construcció a l'IES de Mollerussa

El conveni signat en el seu dia amb l'Ajuntament de Mollerussa, l'Associació de Fabricants d'Àrids i Formigons de Lleida i Tallers A. Miquel, de Sidamunt, es veu ampliat i millorat amb dos nous convenis que incorporen les empreses Gabinet JM Teixidó, de Balaguer, Grues Gañan, de Lleida, Garrofé i Roca, de Mollerussa, la Fundació Laboral de la Construcció de Catalunya i Rental Forklift Europe, de Mollerussa, per tal d'impulsar la formació de personal qualificat en l'operació de grues i equips d'elevació, a través del cicle formatiu de grau mitjà que s'està impartint a l'IES Mollerussa relacionat amb l'Operació i el manteniment de maquinària de la construcció. Mitjançant aquest conveni l'IES Mollerussa podrà disposar d'equipament altament avançat i de sistemes de simulació per a la formació de l'alumnat del centre en l'operació de grues torre i en mitjans i equipament d'elevació.

A més de la formació professional reglada, el conveni abasta altres àmbits de col·laboració com són la formació contínua de treballadors del sector, la donació de recursos tecnològics, la formació de professorat, les pràctiques en empreses de l'alumnat, la promoció de la formació professional entre les empreses del sector i la informació i l'orientació professional dels joves dels centres de secundària de la zona.

§         Nova formació de professionals en la reparació i el manteniment de maquinària d'obra pública, logística i manutenció de càrregues i agrícola a l'IES Mollerussa

El Departament d'Educació i l'Associació de Fabricants d'Àrids i Formigons de Lleida, Tallers A. Miquel, Rental Forklifts Europe i Tallers Àngel Roig, concessionari de Lieberh, de Soses, han signat un conveni de col·laboració per formar professionals en el manteniment i la reparació de maquinària d'obra pública i de logística. Mitjançant aquest acord el Departament d'Educació ha adaptat i implantat, a l'IES de Mollerussa, un cicle formatiu de grau mitjà de manteniment i reparació de maquinària per tal de possibilitar la qualificació de tècnics en aquest camp professional, i així donar resposta adequada a les importants necessitats d'aquest sector.

El conveni contempla molts àmbits de col·laboració, com són: la formació inicial de joves i la qualificació de persones adultes en el sector de la reparació de la maquinària d'obra pública, logística, agrària i de manutenció de càrregues, la formació contínua de treballadors, la participació d'experts del sector, la formació de professorat, les pràctiques en empreses de l'alumnat, la donació de recursos i la informació, la promoció i l'orientació d'aquesta professió entre la societat, els joves i les empreses de la zona.

§         Formació de professionals en l'administració i la comercialització alimentària a l'IES de Guissona

El nou conveni signat amb la Corporació Alimentària de Guissona, que amplia encara més la col·laboració que des de fa anys manté aquesta empresa amb el Departament d'Educació, contribuirà a la formació de tècnics qualificats en l'administració i la comercialització de productes alimentaris. Mitjançant aquest conveni, l'IES de Guissona ofereix un itinerari formatiu, composat pel cicle formatiu de grau mitjà de Gestió administrativa i determinats crèdits dels cicles formatius de grau mitjà de Comerç i d'Escorxador, xarcuteria i carnisseria que permetrà formar professionals d'alt valor per a realitzar tasques professionals relacionades l'administració i comercialització alimentària.

La Corporació Alimentària de Guissona col·labora cedint espais específics per realitzar les activitats pràctiques de venda, dóna suport a la formació de l'alumnat amb monitors especialitzats en el sector carni, facilita places de pràctiques en empreses de l'alumnat i aporta recursos per a la millora de la formació del centre. L'oferta del cicle ha estat un èxit amb una demanda de més de 30 alumnes, entre joves i personal de la pròpia empresa. L'organització horària i de continguts dels ensenyaments ha estat adaptada per facilitar l'accés de persones treballadores.

§         Impuls de la formació de professionals en panificació i rebosteria a l'IES d'Hoteleria i Turisme, de Lleida

El Gremi de Forners de les Terres de Lleida cooperarà activament amb el Departament d'Educació en la impartició del cicle formatiu de grau mitjà de panificació i rebosteria, de l'IES Escola d'Hoteleria i Turisme, per tal de qualificar professionals per a les empreses del sector. El Gremi aportarà professionals experts que col·laboraran en la formació de l'alumnat, cedirà l'ús d'instal·lacions i equipaments específics, facilitarà la realització de pràctiques de l'alumnat a les empreses agremiades, col·laborarà en la promoció i la difusió d'aquests ensenyaments professionals a les Terres de Lleida i promourà la contractació laboral de l'alumnat.

D'altra banda, l'IES adaptarà el cicle formatius a les necessitats del sector, posarà a disposició del Gremi de Forners els seus espais i instal·lacions tècniques i col·laborarà en la formació i l'actualització dels professionals del sector.

§         Formació de tècnics d'Atenció sociosanitària i de Cures auxiliars d'infermeria a l'IES de Tremp

La Fundació Sant Hospital de Tremp-Fundació Fiella  i la Societat de Gestió de Centres Sanitaris, que gestiona l'Hospital Comarcal del Pallars, i el Departament d'Educació han establert sengles acords de col·laboració per tal de promoure la formació de professionals en l'àmbit de l'atenció sociosanitària i d'infermeria a la comarca del  Pallars. Amb aquest conveni, el Departament ha assumit el compromís d'implantar, a l'IES de Tremp, una oferta formativa nova, integrada per una organització conjunta dels cicles formatius de grau mitjà d'Atenció sociosanitària i de Cures auxiliars d'infermeria. D'altra banda, la Fundació Fiella i l'Hospital Comarcal del Pallars contribuiran activament a la formació de joves i persones adultes, posant a disposició del centre instal·lacions i equipaments específics i donant suport a la formació professional amb personal expert.

El dos convenis preveuen altres àmbits de col·laboració, com són: la formació contínua de treballadors, les pràctiques en empreses de l'alumnat, la donació de recursos i la informació, la promoció i l'orientació d'aquests ensenyaments professionals a la comarca i comarques veïnes.

20 de novembre de 2007