·       Saura s'ha reunit avui amb tots els agents que treballen als GAV per agrair-los el seu esforç i encoratjar-los per la seva feina.

·       Els Mossos atenen cada any més d'11.000 dones víctimes de violència masclista,  reben 7.000 ordres de protecció i detenen  4.000 presumptes maltractadors.

·       L'Institut de Seguretat Pública de Catalunya dissenya un pla per formar mossos d'esquadra especialistes en atenció a les dones.

·       El departament d'Interior condicionarà espais físics adequats a totes les comissaries per atendre les dones víctimes de violència.

 

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha presidit avui una reunió de treball amb tots els i les agents dels Mossos d'Esquadra que treballen als Grups d'Atenció a les Víctimes (GAV), on s'atenen els casos de violència de gènere, i els ha felicitat per la feina que duen a terme.

Saura, que ha presidit avui els actes organitzats pel departament d'Interior per commemorar el Dia Internacional de Violència vers les Dones, ha anunciat que es potenciaran els GAV de totes les comissaries perquè al llarg del 2008 atenguin de forma més especialitzada tot tipus de violència contra les dones, des d'assetjaments a la feina, fins abusos sexuals o prostitució forçada, a més de la violència de gènere i domèstica.

El conseller ha explicat que des que es va posar en marxa el Programa  de Seguretat contra la Violència Masclista s'ha fet un diagnòstic de la situació d'atenció a les dones per part del cos dels Mossos d'Esquadra i per estendre i homogeneïtzar les bones pràctiques  en aquesta matèria, com ara la lluita contra l'ablació de clítoris que es va iniciar a la Regió Policial de Girona.

 

Per dur a terme aquesta homogeneïtzació i millorar l'atenció a les dones, el Programa de Seguretat contra la Violència masclista ha creat una comissió de treball integrada per una desena de professionals dels Grups Regionals d'Atenció a la Víctima (GRAV) i altres especialistes de diverses unitats i departaments policials que contribueixen plegats a tenir una visió integral de l'atenció.

Després de cinc mesos de treball, la comissió del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista ha proposat dur a terme les següents accions:  

·        Ampliar i homogeneïtzar l'atenció per part dels Grups d'Atenció a la Víctima a totes les dones que pateixen violència masclista, no només a les que pateixen violència de gènere o domèstica.

·        Adequar els espais existents destinats a l'atenció i l'acollida de les dones  i creació dels que facin falta en les ABP que no en tenen.

·        Estandarditzar la formació bàsica, continuada i especialitzada adreçada als i les professionals dels GAV.

·        Formar al personal de les Oficines d'Atenció a la Ciutadania per una correcta elaboració de les denúncies i per evitar la victimització secundaria de les dones.

·        Introduir el concepte de violència masclista en l'actual sistema de recollida i tractament de la informació policial.

·        Elaborar  material d'informació estandarditzada com a suport a l'atenció policial a tot el territori.

·        Establir els protocols d'atenció estandarditzats a tot el territori per a dones nouvingudes, dones amb discapacitats i  nenes que pateixen o poden patir mutilació genital i nenes que poden o estan sotmeses a matrimonis forçats.

·        Elaborar un programa d'actuació en el camp de la prevenció  a les Oficines de Relacions amb la Comunitat en matèria de violència masclista per a comunitats immigrades i per a joves

Un problema social de grans dimensions

Els GAV dels Mossos d'Esquadra atenen cada any més d'11.000 dones víctimes de violència masclista, deté més de 4.000 presumptes autors d'aquest tipus de violència i garanteix més de 7.000 ordres de protecció.

Per fer una idea de l'abast d'aquest tipus de delinqüència, del total d'il·lícits penals contra les persones i contra la llibertat sexual, només els il·lícits de la violència masclista a l'àmbit de la parella ja suposen un 27%.

Per atendre aquestes dones, els i les agents que actualment hi estan destinats són:

§         18 efectius adscrits a GRAV

§         88  efectius amb dedicació exclusiva a les Arees Bàsiques Policials (ABP)

§         14      "         "          "                "       a les Comissaries de Districte (CD)

§         24  efectius amb dedicació parcial a les ABP

§         5       "         "         "                 "       a les CD

Els GAV dels Mossos, a més de recollir les denúncies per violència domèstica i de gènere també fan el seguiment i control de les víctimes, supervisen les diligències, fan estadístiques, mantenen contactes periòdics amb les víctimes i estan en permanent contacte amb els serveis socials de la seva demarcació.

També mantenen relació amb els jutges i fiscals de la zona i amb agents locals i comarcals i duen a terme xerrades i conferències en el territori: escoles de persones adultes, associacions i instituts per sensibilitzar sobre aquesta xacra social.

"No podem restar impassibles"

El conseller Saura ha destacat avui que "el Govern de la Generalitat i tots els estaments públics no podem restar impassibles davant aquesta greu vulneració dels drets humans bàsics de les dones com és el de viure lliures de violència, segures i lliures de discriminacions per raó de gènere. Les institucions públiques tenim l'obligació moral i legal d'incloure en les agendes polítiques aquest fenomen d'abast mundial i de causes variades".

"És un problema que, tot i donar-se arreu del món, quan es contempla com a política pública i es sumen esforços en tots els sentits per eradicar-lo, s'obtenen resultats satisfactoris a curt, mig i llarg termini", ha afegit el conseller.

Tipologia d'abusos

La tipologia de la violència masclista no es queda reduïda només a la violència anomenada de gènere i la que es produeix en l'àmbit domèstic ja que aplega:

 

a)    Violència física entesa com qualsevol acte, o omissió intencional o negligent, de força contra el cos d'una dona, amb resultat o risc de produir lesió física o dany.

b)    Violència psicològica entesa com tota conducta o omissió intencional que produeixi en una dona desvaloració o patiment, mitjançant amenaces, humiliació, vexacions, exigència d'obediència o submissió, coerció verbal, insults, aïllament, o qualsevol limitació del seu àmbit de llibertat.

c)    Violència sexual i abusos sexuals a dones i menors, entesos com qualsevol acte de naturalesa sexual no consentida per les dones forçades per qui agredeixi, inclosa l'exhibició, l'observació, la imposició mitjançant violència, intimidació, prevalença o manipulació emocional, de relacions sexuals, amb independència que la persona agressora tingui o no relació conjugal, de parella, afectiva o de parentiu amb la dona o la menor.

d)    Violència econòmica, que consisteix en la privació intencionada i no justificada de recursos per al benestar físic o psicològic d'una dona i, en el seu cas,  de les seves filles i fills, així com la limitació en la disposició dels recursos propis i compartits en l'àmbit familiar o de parella.

Àmbits amb violència masclista

Pel que fa als àmbits en els que es produeix aquest violència contra les dones pel fet de ser-ho hi ha:

 

a)    Violència en l'àmbit de la parella: consisteix en la violència física, psicològica, sexual i/o econòmica exercida sobre les dones i realitzada per part de qui sigui o hagi estat el seu cònjuge o de qui estigui o hagi estat lligat a ella per relacions similars d'afectivitat.

b)    Violència en l'àmbit familiar: consisteix en la violència física, sexual, psicològica i econòmica, exercida sobre les dones i les nenes,  que es dóna en el si de la família i és perpetrada per membres de la mateixa família

c)    Violència en l'àmbit laboral: consisteix en la violència física, sexual i psicològica, respecte la qual es distingeixen dues tipologies:

-       Assetjament per raó de sexe: com a situació en la qual es produeix un comportament no desitjat relacionat amb el sexe d'una persona amb ocasió de l'accés al treball remunerat, l'ocupació o la formació, amb el propòsit o efecte d'atemptar contra la dignitat de les dones i de crear un entorn intimidador, hostil, degradant, humiliant o ofensiu. 

-       Assetjament sexual: entès com la situació que es produeix davant de qualsevol comportament verbal, no verbal o físic no desitjat d'índole sexual, que l'autor coneix o hauria de  conèixer, i que tingui com a objectiu o efecte violar la dignitat d'una dona o crear un entorn intimidador, hostil, degradant, humiliant, ofensiu o molest.

d)    Violència en l'àmbit sociocomunitari: consisteix en la violència física, psicològica i sexual, respecte  la qual es distingeixen:

-        Agressions sexuals, que consisteixen en l'ús de la violència física i sexual exercida sobre les dones i que està determinada per l'ús premeditat del sexe com a arma per demostrar el poder sobre les dones i nenes i abusar d'aquest poder.

-       Assetjament sexual.

-       Tràfic i explotació sexual de dones i nenes.

-       Mutilació genital femenina o risc de patir-la, que inclou el conjunt de procediments que impliquen una eliminació total o parcial dels genitals femenins i/o lesions causades als òrgans genitals femenins, encara que hi hagi consentiment exprés o tàcit de la dona.

-       Matrimonis forçats i d'altres pràctiques convencionals nocives per a les dones.

-       Violència derivada dels conflictes armats, que inclou totes les formes de violència contra les dones que es produeixen en aquesta situació, com l'assassinat, la violació, l'esclavatge sexual, l'embaràs, l'avortament i l'esterilització forçades, la infecció intencionada de malalties, la tortura i els abusos sexuals.

-       Violència contra els drets sexuals i reproductius de les dones, com són els avortaments selectius i les esterilitzacions forçades.

           

e)    Qualsevol altres formes anàlogues que lesionin o siguin susceptibles de lesionar la dignitat, integritat o la llibertat de les dones. 

Conferència i exposició.

L'acte de commemoració del Dia Internacional contra la Violència vers les Dones organitzat pel departament d'Interior ha inclòs una conferència titulada "Tenir por a casa: una vivència personal" a càrrec del  professor de la Universitat de Vic i membre de la Càtedra UNESCO Dones, cultures i desenvolupament de la UB, Joan Isidre Badell.

Badell ha fet una emotiva dissertació recordant els temps de la seva infància quan va viure en primera persona el drama familiar de la violència masclista exercida contra la seva mare.

D'altra banda, el conseller Saura ha inaugurat l'exposició fotogràfica "Violència: per què?", de l'artista vilanovina Francesca Calaf.

L'exposició, que restarà oberta durant els propers dies al vestíbul principal de la nova seu del departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, al número 355 del carrer Diputació,  consta de 19 fotografies que comparteixen una interpretació personal des del món de l'art i la fotografia del fenomen de la violència masclista.