. L'acord tindrà un efecte netament positiu sobre el creixement de l'economia catalana ja que suposa un augment addicional de la inversió de 827 milions d'euros anuals pel 2007 i de 898 milions pel 2008

. Afirma que "és un gran acord que supera les expectatives més optimistes" i "és un esforç de reparació del maltractament inversor que ha patit Catalunya durant anys"

. Assegura que aquest esforç de reparació no és un privilegi perquè "simplement situa els coses en el seu lloc"

. Gràcies a l'acord, "Catalunya vol i pot seguir essent punta de llança en el desenvolupament econòmic d'Espanya" i "ens permetrà seguir exercint la nostra solidaritat territorial i mantenir la nostra condició de motor econòmic"

El president de la Generalitat, José Montilla, ha dit avui que l'acord de finançament assolit entre el Govern de Catalunya i el Govern d'Espanya sobre les inversions de l'Estat a Catalunya pels anys 2007-2013 permetrà que "la taxa de creixement del PIB de l'economia catalana s'incrementi entre 0,4 i 0,6 punts percentuals anuals durant el període 2007-2013, respecte del creixement que haguéssim tingut si no s'hagués produït l'acord", segons les primeres estimacions, realitzades a partir de metodologia pròpia del Banc Central Europeu i del Banc d'Espanya. 

Pel president aquesta incidència en el creixement de l'economia és força important perquè és un augment "de mig punt percentual anual de creixement, com a conseqüència del diferencial entre el nivell d'inversió que hem assolit i el que s'esperava".

Durant l'acte de presentació del llibre "Economia catalana: reptes de futur", coeditat pel servei d'estudis del BBVA i el Departament d'Economia i Finances de la Generalitat, el cap de l'Executiu ha destacat que l'acord Generalitat-Estat "tindrà un efecte netament positiu sobre el creixement de l'economia catalana ja que suposa un augment addicional de la inversió de 827 milions d'euros anuals només per a l'exercici 2007 i de 898 milions pel 2008". En aquest sentit, ha afirmat que "és un gran acord que supera les expectatives més optimistes".

Per això, el president Montilla ha dit que la primera conseqüència de l'acord i de les negociacions sobre la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut "és que Catalunya vol i pot seguir essent punta de llança en el desenvolupament econòmic d'Espanya" i, la segona, és que "aquest acord ens permetrà seguir exercint la nostra solidaritat territorial i mantenir, alhora, la nostra condició de motor econòmic".

A més, ha subratllat que l'acord assolit recull "per primera vegada, garanties formals de compliment dels Pressupostos Generals de l'Estat", i ha insistit en el fet que "l'acord representa un esforç de reparació del maltractament inversor que ha patit Catalunya durant anys".

El president de la Generalitat també ha assenyalat, recordant la seva intervenció a Madrid, que aquest esforç de reparació és "un esforç que no accepto que es consideri un privilegi perquè simplement situarà les coses en el seu lloc. Un esforç que, a més, té la seva correspondència en els pressupostos de la Generalitat, tal i com es pot apreciar en els comptes per aquest 2008".

"Tot i que el Govern ja ha tingut en compte els efectes d'una certa desacceleració econòmica, els pressupostos de la Generalitat preveuen un increment del 17% de la inversió i arribar als 715€ per habitant -quan al 2003 aquesta xifra era de 365€-, sense augmentar els tipus impositius", ha afegit.

El cap de l'executiu ha explicat que són uns pressupostos que culminen el Pla de Sanejament dissenyat pel període 2005-2008 i que "aconsegueixen l'objectiu d'equilibri financer previst, de manera que haurem passat d'un dèficit de 1.264 milions d'euros al 2003 a un dèficit 0 l'any 2008".

Per altra banda, ha assenyalat que Catalunya segueix essent la primera regió econòmica de l'Estat espanyol en termes de PIB, i que "creixerà -segons les nostres previsions- 0,9 punts per sobre de la zona euro". A més, ha afirmat que "tenim una de les taxes d'activitat més elevades d'Espanya i l'atur segueix situat en mínims històrics".

"No existeixen raons per pensar que Catalunya hagi de deixar d'exercir el seu paper motor, mentre la Generalitat i l'Estat mantinguin l'esforç inversor", ha destacat el president Montilla.

Un esforç inversor en el que cal destacar l'augment important de les partides destinades a la innovació i el desenvolupament. 

El president, recordant les seves paraules a les Jornades del Cercle d'Economia de Sitges, ha fet una reflexió sobre el paper de Catalunya en l'escenari espanyol i europeu i ha destacat "la necessitat de tenir empreses d'origen català que esdevinguin multinacionals líders en els seus mercats. Empreses que posin en valor contínuament el múscul industrial de la nostra economia en la indústria i els serveis; empreses que innovin, que s'internacionalitzin, i que difonguin quins han de ser els nous valors de l'emprenedoria"

En aquest sentit, ha assegurat que "avançar en aquesta direcció requereix desenvolupar processos de dimensionament empresarial, de cooperació i també de fusió -tal i com ha posat de relleu aquesta mateixa setmana el propi Cercle, a través del seu president".

El cap de l'Executiu ha destacat que "les iniciatives que vagin en aquesta direcció, que vulguin córrer el risc i que pretenguin guanyar dimensió per jugar la lliga de les grans empreses, comptaran amb el nostre suport institucional perquè som plenament conscients de la necessitat d'avaluar desenvolupaments econòmics cada vegada més globalitzats, i orientar la nostra acció política en conseqüència".