El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura,  ha convocat avui els 5 membres del Comitè d'Ètica de la Policia de Catalunya en la que ha estat la primera reunió d'aquest òrgan.

El Comitè d'Ètica de la Policia està presidit per l'ex fiscal Carlos Jiménez Villarejo, i els altres quatre membres del Comitè d'Ètica són la catedràtica de Dret Penal, Mercè García Aran, la intendent dels Mossos d'Esquadra, Cristina Manresa, l'intendent de la Guàrdia Urbana, Josep Palouzié, i l'advocada Gemma Calvet.

 Saura ha presentat avui el Comitè als comandaments de Mossos i Policies Locals, sindicats i entitats municipalistes i ha explicat que aquest nou òrgan assessor i consultiu neix amb els objectius inicials de "elaborar un Codi Ètic per a la policia de Catalunya, fer un seguiment del compliment d'aquest codi, fer propostes per millorar les pràctiques policials que ja treuen una bona nota,  elaborar un informe anual del compliment del Codi Ètic i col·laborar amb l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya per millorar i aprofundir la formació policial".

"El comitè és una garantia per als ciutadans i per a la policia", ha assenyalat el conseller, que ha recordat que només un 1% de les denúncies que es presenten contra agents dels Mossos d'Esquadra es demostren certes. "I és per això que el Comitè no esdevé només una garantia per la ciutadania, sinó que també ho és pels mateixos professionals, l'immensa majoria dels quals volen actuar de forma correcta i rebutgen les actuacions desproporcionades i contràries a l'ètica i al tracte correcte a les persones", ha afegit Joan Saura. 

 Per la seva banda, el president del Comitè d'Ètica de la Policia, l'ex-fiscal Carlos Jiménez Villarejo, ha destacat que es tracta d'un òrgan "sense precedents a Espanya que treballarà amb independència, objectivitat i imparcialitat, sense cap control de cap administració ni de cap polític".

El president del Comitè ha recordat que hi ha molts textos internacionals amb preceptes i recomanacions en matèria policial, però que no s'han traslladat encara a la legislació espanyola. En aquest sentit, ha dit que "el que fem és avançar-nos i complir les recomanacions del Consell d'Europa i de les Nacions Unides que fa anys que demanen als governs que creïn organismes de control amb persones alienes al món policial".

 "Només la policia que compleix la llei té el respecte, el recolzament social i la col·laboració de la ciutadania", ha recordat Jiménez Villarejo, que ha felicitat el govern català per aquesta iniciativa de crear aquest comitè  

 El Comitè d'Ètica és un òrgan de caràcter consultiu en matèria de conducta ètica dels diferents cossos de policia de Catalunya.

 Es tracta d'una iniciativa pionera a Espanya i que únicament té precedents en algunes policies locals d'alguns municipis, com el de Girona, i a països, com ara Anglaterra i Canadà, on funcionen experiències semblants.

 La finalitat del Comitè d'Ètica és promoure les bones pràctiques i ajudar a la prevenció de les actituds i activitats contràries a l'ètica i al tracte correcte a les persones en l'àmbit policial.

 Donat que els policies són els primers interessats a garantir la bona qualitat de la seva feina, aquest òrgan s'encarregarà d'elaborar una proposta de futur Codi d'Ètica de la Policia de Catalunya, que farà suggeriments sobre la conducta ètica policial i la imatge pública de les policies de Catalunya i per a la millora en la prestació del servei policial i les relacions amb la ciutadania.

També analitzarà les denúncies i les informacions que puguin afectar a conductes relacionades amb infraccions del Codi d'Ètica de la Policia de Catalunya o que puguin atemptar contra les bones pràctiques policials.

El decret de creació del Comitè d'Ètica de la Policia, recentment aprovat pel Govern de la Generalitat, estableix els principis, les funcions i la composició d'aquest nou òrgan.

Principis

El Comitè d'Ètica de la Policia es crea per adequar les actuacions de la policia a un codi de conducta, el contingut del qual ha de venir integrat pels principis següents:

-Actuació en el compliment de les seves funcions amb absoluta neutralitat política i imparcialitat i sense fer cap discriminació.

-Actuació amb integritat i dignitat oposant-se a qualsevol acte de corrupció.

 -Col·laboració i auxili amb l'Administració de Justícia en els termes establerts per la llei, tot tenint en compte el respecte que la policia deu a la societat, a què pertany i d'on prové el seu mandat.

Les policies de les institucions de Catalunya tenen com a missió principal la protecció, d'acord amb l'ordenament jurídic, de la llibertat i la seguretat de la ciutadania, constituint el servei policial un servei per a la comunitat i, per  tant, amb un mandat explícit de coadjuvar al benestar social, en cooperació amb els altres agents  socials,  en els àmbits preventiu, assistencial i de rehabilitació.

El decret reconeix que els ciutadans tenen dret a participar en les tasques de seguretat pública mitjançant les associacions i les diferents entitats que integren el sistema de seguretat i han de poder dirigir també a les autoritats de seguretat les queixes i les peticions que creguin oportunes sobre la prestació dels diversos serveis de seguretat i l'actuació dels agents.

Funcions del Comitè d'Ètica

Entre les funcions del Comitè d'Ètica de la Policia de Catalunya figuren la elaboració d'una proposta de Codi d'Ètica. També s'encarregarà de proposar als òrgans competents les mesures adients per a millorar la conducta ètica policial i la imatge pública de les policies de Catalunya, així com la prestació del servei policial i les relacions amb la ciutadania.

Igualment serà el responsable d'informar i donar resposta a les qüestions que li adrecin la persona titular del departament amb competències en matèria de seguretat pública i els alcaldes i d'instar, si escau, a l'òrgan competent a l'obertura de la corresponent informació reservada o al seu trasllat al Ministeri Fiscal. El comitè elaborarà un informe públic anual sobre el grau de compliment del Codi d'Ètica policial.

El decret també estableix que, en l'exercici de les funcions atribuïdes al Comitè d'Ètica, els seus membres actuaran d'acord amb els principis de legalitat, independència, objectivitat i imparcialitat, sense estar sotmesos a cap tipus d'instrucció.

Comunicació de les queixes

Les administracions públiques competents en matèria de seguretat hauran de comunicar al Comitè d'Ètica de la Policia de Catalunya totes les queixes i denúncies que rebin relacionades amb les conductes constitutives d'incompliments del Codi d'Ètica.

En aquest sentit, el decret determina que els cossos de policia de Catalunya  col·laborin amb el Comitè d'Ètica, que podrà requerir-los la documentació, la informació i els testimonis que consideri necessaris per a l'exercici de les seves funcions.

Composició

  • Carlos Jiménez Villarejo (president del comitè):  Nascut a Màlaga el 3 de juny de 1935. Es va llicenciar en Dret a la Universitat de Granada. Es va incorporar a la carrera fiscal l'any 1962 essent destinat a la Fiscalia de Barcelona. L'any 1973 fou sancionat  per la dictadura amb un trasllat forçós a la fiscalia d'Osca per defensa dels drets humans, concretament dels detinguts per motius polítics víctimes de tortures. L'any 1987 es nomenat Fiscal en Cap de l'Audiència Territorial de Barcelona on va crear un grup especialitzat en delictes econòmics. L'any 1995 es situa al capdavant de la Fiscalia Especial Anticorrupció on va impulsar la investigació i persecució de delictes financers i de corrupció. L'any 2006 va rebre el Premi Justícia del Govern Català i  del Govern Basc.
  •  Gemma Calvet: Nascuda a Barcelona, l'any 1966. Llicenciada en Dret  per la Universitat Autònoma de Barcelona, especialitzada en Dret penal, Dret penitenciari i Drets Humans. Va començar la seva carrera professional a l'assessoria jurídica dels serveis socials de l'ajuntament de Cornellà de Llobregat. Va ser directora General de Drogodependències al Departament de Serveis Socials del Govern Basc des de octubre de 2001 a juny de 2003. Del 2003 al 2005 va treballar com a assessora i consultora en Drets Civils a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. També ha fet de consultora jurídica de la Fundació Igenus, essent la responsable de l' àrea  de violència de gènere.

    Pel que fa a al seva activitat docent, ha estat professora de dret penal i intervenció policial de l'Escola de Policia de Catalunya i també ha donat classes a la UAB i al Col·legi d'Advocats de Terrassa entre d'altres.

    Vinculada a diverses associacions de drets humans, AED (advocats Europeus demòcrates), ACDDH (Associació catalana per la Defensa dels Drets Humans) i CCR (Center Constitutional Rights de Nova York). 
  • Mercè García Aran: Doctora en Dret Penal (1981) per la Universitat de Barcelona, de la qual en va ésser professora titular fins 1989. Des d'aleshores, és Catedràtica de Dret Penal a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha realitzat estades d'estudis a la Universitat de Freiburg (Alemanya) i ha estat professora convidada a les Universitats de Bologna, Florència i Macerata (Itàlia), a Universitats llatinoamericanes (a Colòmbia, Perú, Argentina, Mèxic) i a cursos d'especialització de diverses Universitats espanyoles.

    Ha dirigit projectes d'investigació subvencionats per la Dirección General de Investigación Cientifica y Técnica del Ministerio de Educacion (I+D), sobre la protecció penal de drets fonamentals, responsabilitat penal de funcionaris, tràfic de persones i tractament dels temes penals pels mitjans de comunicació.

    És autora de llibres i articles publicats en mitjans acadèmics de la seva especialitat, entre els quals poden destacar-se els llibres "Alternativas a la prisión" (1986), "La prevaricación judicial" (1990), "Fundamentos y aplicación de penas y medidas de seguridad" (1997), "El delito de hurto" (1998).
  • Cristina Manresa Llop:Nascuda a Badalona l'any 1968. Llicenciada en Història de l'Art i diplomada en criminologia. Va ingressar al cos de Mossos d'Esquadra l'any 1990 corresponent a la quarta promoció. 

    De l'any 1992  al 1996 va treballar com a instructora a l'Escola de Policia de Catalunya. Un cop ascendida a sergent va assumir la tasca de cap de torn de  l'ABP del Baix Empordà fins el 1997 quan va marxar a l'ABP Selva Litoral per fer de cap de l'Oficina d'Atenció Ciutadana fins el 2002. Aquell any va assumir la tasca de sotscap de l'ABP Selva Litoral.

    Amb l'arribada dels Mossos d'Esquadra a la ciutat de Barcelona, i ja com a inspectora va ser destinada a l'ABP de Gràcia com a cap. Actualment és cap de l'ABP de Sants- Montjuïc
  • Josep Palouzié i Vizcaya: Nascut a Barcelona el 26 de febrer de 1958.  Llicenciat en criminologia per la Universitat de Girona. Va ingressar a la Policia Local de Sta. Perpètua de Mogoda l'any 1983, passant a la Guàrdia Urbana de Barcelona i ja com a cap a les policies locals de Montmeló, St. Feliu de Guíxols, Blanes i Girona. Actualment és intendent.

    Ha estat guardonat amb la Medalla al mèrit policial de la Generalitat, la Creu al mèrit militar del Ministeri de Defensa, entre d'altres condecoracions.

    Des de l'any 1991 ha alternat la docència a l'Escola de Policia de Catalunya amb la seva carrera policial. Actualment és cap de la Policia Local de Girona. 

    Per  a  més informació, podeu contactar amb el gabinet de comunicació del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació: 93 551 21 48