De l'Avantprojecte de Pressupost 2008 de Ports de la Generalitat aprovat pel Consell de Govern destaca la dotació destinada al Pla d'Actuacions 2008, que suposarà una inversió de 28 MEUR, incrementant un 79,5% respecte a la inversió realitzada en actuacions al 2007. Aquests 28 MEUR es destinaran a diversos projectes a executar en les tres zones portuàries: Zona Portuària Nord (21,3 MEUR); Zona Portuària Centre (1,3 MEUR) i Zona Portuària Sud (2,8 MEUR). A més, s'invertiran 2 MEUR en l'adequació de les llotges a les bones pràctiques ambientals.
Objectius 2008
El Pla d'actuacions 2008 de Ports de la Generalitat té per objectius:
► La modernització i millora de les infraestructures i instal.lacions
portuàries per adequar-les a la demanda del sector portuari
► La promoció dels ports comercials per captar nous tràfics, i la
consolidació del port de Palamós com a port escala de creuers turístics
► La dinamització de l'activitat portuària, fomentant els sectors
comercials, industrials, pesquers, esportius, culturals i turístics
► El manteniment de la sostenibilitat ecològica, aconseguint
l'eficiència energètica
► La cobertura de les noves necessitats en seguretat
Per aconseguir aquests objectius es portaran a terme un conjunt d'activitats: realització dels Plans especials dels ports; aprofitament del domini públic portuari per a activitats comercials i industrials; accions comercials per captar nous tràfics i mantenir els existents; millora dels sistemes de comercialització del peix i de les dàrsenes pesqueres; optimització de les dàrsenes esportives; Instal.lació de nous punts verds; millora de les xarxes de serveis i realització d'auditories energètiques.
Actuacions amb major inversió al 2008
Dic d'abric (Blanes): la construcció d'un dic d'abric exterior a Blanes que ha de millorar la funcionalitat i les condicions de recer del port. El nou dic, per al que es preveu una inversió de 22 MEUR (anualitat 2008: 15 MEUR), permetrà la reordenació de l'espai portuari i el desenvolupament de les activitats que actualment es realitzen en el port.
Zona logística (Vilanova): en el port de Vilanova i la Geltrú destaca l'ampliació del sector comercial i la remodelació del dic d'abric, per poder crear una futura zona d'activitats logístiques de suport portuari. Una actuació prevista en el Pla especial del port, aprovat definitivament a l'estiu 2007, per a la qual es preveu una inversió de 12,3 MEUR (anualitat 2008: 557.760 euros). Actualment, aquest projecte està en redacció.
Nou dic exempt (Llançà): el projecte per reforçar el dic de recer del port de Llançà preveu la construcció d'un nou dic exempt. Aquestes obres suposaran una inversió de 4,7 MEUR (anualitat 2008: 3,1 MEUR). La nova infraestructura ha de millorar la protecció del dic de recer i optimitzar la instal.lació per afavorir l'operativa de les activitats pesqueres, nauticoesportives i turístiques del port.
Adequació llotges: Ports de la Generalitat preveu destinar 3,8 MEUR (anualitat 2008: 2 MEUR) a l'adequació de les llotges de peix a les bones pràctiques ambientals. Els ports afectats per la remodelació de les llotges seran: el Port de la Selva, Llançà, l'Escala, Palamós, Blanes, Arenys de Mar, l'Ametlla de Mar, Sant Carles de la Ràpita i les Cases d'Alcanar.
Urbanització zona nàutica popular (Sant Feliu de Guíxols): amb l'objectiu de reordenar la zona de la nàutica popular del port de Sant Feliu de Guíxols s'urbanitzarà el seu entorn. Aquestes obres comptaran amb un pressupost de 800.000 euros (anualitat 2008: 350.000 euros).
Construcció llotja (Deltebre): al 2008 es portarà endavant la construcció de la llotja de peix al port de Deltebre. Unes obres que suposaran una inversió de 450.000 euros.
Ports de la Generalitat
Ports de la Generalitat és una empresa pública, creada l'any 1998, que dirigeix, planifica i gestiona els ports pesquers, esportius i comercials no concessionats. L'empresa s'organitza amb una Gerència i dos òrgans rectors formats per un Comitè Executiu i un Consell de Govern consultiu. Així mateix, els ports gestionats per Ports de la Generalitat s'organitzen en tres zones portuàries: la Zona Portuària Nord (Girona), la Zona Portuària Centre (Barcelona) i la Zona Portuària Sud (Tarragona).
Actualment, Ports de la Generalitat gestiona les següents instal.lacions: a la Zona Nord: els ports de Llançà, el port de la Selva, Roses, l'Escala, l'Estartit, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Blanes; a la Zona Centre els ports d'Arenys de Mar, Garraf, Vilanova i la Geltrú i el port industrial de Vallcarca, així com les dàrsenes pesqueres de Mataró, el Masnou i Torredembarra; a la Zona Sud: els ports de Cambrils, l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita, les Cases d'Alcanar, i el port industrial d'Alcanar, així com també els embarcadors de Tortosa, Deltebre, Sant Jaume d'Enveja i Amposta.
Pla de Ports de Catalunya
El Govern de Catalunya ha aprovat durant aquesta legislatura, el Pla de Ports 2006-2015. Aquest Pla fitxa les bases per aconseguir un reequilibri territorial, dinamitzant l'economia i preservant alhora la riquesa natural de la costa catalana. Així, el Pla de Ports prioritza l'ampliació dels ports existents, l'optimització de l'espai disponible i la integració del port i la ciutat, amb l'aprovació dels plans especials portuaris.
En el marc del Pla de Ports, Ports de la Generalitat ha d'executar noves infraestructures, així com el programa de manteniment i conservació de les ja existents. Paral.lelament ha de donar cobertura a les noves necessitats socials, mediambientals i de seguretat.
(Quadre actuacions 2008)
Barcelona, 22 de novembre de 2007