El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) i president del Consell d'Administració de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DAR, Joaquim Llena, i el president de la Federació Catalana d'Entitats d'Oví i Cabrum (FECOC), Francesc Batalla, han signat avui, un protocol d'intencions per col.laborar en dues línies d'acció diferents i complementàries com són: xai amb marca pròpia, i un programa d'innovació per al sector, que inclou la creació d'un centre de petits remugants a Lleida.
Totes les parts consideren que cal aplegar esforços a l'entorn dels objectius d'increment de la productivitat i sostenibilitat econòmica de les explotacions del sector a Catalunya.
Així, el primer projecte consisteix en la col.laboració entre les parts per a la definició, reglamentació, identificació, transformació i distribució, amb marca pròpia, dels productes (xais) dels associats de la FECOC. Aquesta entitat vol constituir una associació específica per a la producció, agrupació, tipificació i distribució de canals i carn de xai amb marca pròpia a definir, organisme obert als associats que es comprometin a complir les especificacions de producció que s'estableixi per tal d'aconseguir un producte uniforme, de qualitat i obtingut amb un mètode natural i sostenible. El DAR, a través de les direccions generals d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Agricultura, Ramaderia i Innovació, i de l'IRTA, ajudarà a l'esmentada Associació en aquest sentit.
Quant al projecte d''implantar un programa i un centre d'innovació en petits remugants, les parts coincideixen en l'interès de realitzar estudis de selecció, maneig, nutrició, caracterització, tipificació de xais i, si s'escau, d'altres productes de petits remugants que puguin ser interessants de cara al futur, estudis i activitats que s'haurien d'integrar dins un programa d'innovació. En la mateixa línia, les parts convenen que la finca propietat de la Generalitat situada a Prat de Boldú constitueix una magnífica base, per les seves característiques així com per al proximitat als associats de la FECOC, per plantejar la creació d'un Centre d'Investigació de Petits Remugants on es pugui desenvolupar les tasques abans esmentades.
El DAR té entre els seus objectius prioritaris contribuir a la modernització i competitivitat dels diferents sectors productius catalans, entre ells el de l'oví i cabrum que, per les seves característiques intrínseques, es veu en situació de forta competència d'altres zones productores i amb elements socials i econòmics que limiten la seva competitivitat i projecció comercial. Per la seva banda, l'IRTA té, entre els seus objectius generals d'actuació, orientar la seva acció a l'assoliment dels objectius del govern, raó per la qual treballa per contribuir a la modernització i el desenvolupament sostenible del sector d'oví i cabrum. Amb aquesta finalitat, s'ha dotat, des de fa anys, d'una unitat especialitzada en la producció de remugants (Unitat de Remugants) que coopera amb la FECOC en el desenvolupament de programes de maneig, alimentació i reproducció ovina d'interès per als associats.
La FECOC és una entitat que agrupa més de 900 associats que representen més del vuitanta per cent de la producció d'oví i cabrum de Catalunya, i que té entre les seves finalitats contribuir a la millora de la productivitat tècnica i la sostenibilitat econòmica dels seus associats.
23 de novembre de 2007