El secretari general del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Xavier Castella, acompanyat del director general de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DAR, Josep Tarragó, i del director dels Serveis Territorials del DAR a Tarragona, Francesc Xavier Vicens, ha presidit aquesta tarda la signatura d'un conveni de col.laboració entre el DAR i l'Associació d'Oleïcultors del Priorat (AOP), a la Sala de la Cooperativa del Molí de la Mola, al municipi de Marçà.

Josep Tarragó i el president de l'esmentada associació, Ricard Masip, han rubricat l'acord, d'una durada de quatre anys, i que té per objecte la prestació per part de I'IRTA a I'esmentada associació dels serveis d'assessorament i assistència tècnica per al programa específic de millora de la qualitat de I'oli a la comarca del Priorat i de desenvolupament de la cultura de l'oli.

També hi han estat presents, entre altres, la Junta d'Oleïcultors, representants de les juntes de les deu cooperatives que integren l'Associació d'Oleïcultors, del consell comarcal del Priorat , els alcaldes de la comarca , així com el cap de l'Oficina Comarcal del DAR al Priorat, Joan Queralt, el responsable del projecte per part de l'IRTA, Joan Tous, i el gerent del Consorci per al Desenvolupament del Priorat, Josep Maria Coll.

Fa prop de cinc anys que ja es va signar un contracte en aquesta línia, que es va prorrogar, i ara s'ha signat aquest nou contracte arran de la satisfacció expressada per ambdues parts pels resultats obtinguts fins ara, entre els quals cal destacar que l'oli Oleum Priorat va ser guardonat el 2006 entre els millors olis de l'Estat espanyol.

L'IRTA té atribuïdes, entre d'altres, les funcions de prestació de serveis d'investigació, desenvolupament i transferència de tecnologia en "àmbit agroalimentari en col.laboració amb els sectors públic i privat amb I'objectiu de contribuir a la modernització, competitivitat i desenvolupament d'aquest sector i, en general, al progrés de la societat. L'IRTA posarà a disposició de I'Associació d'Oleïcultors del Priorat els resultats anyals, a més d'un informe final i, per la seva banda, l'Associació es compromet a subministrar a I'IRTA les dades j productes necessaris per a la realització de I'estudi.

La proposta d'activitats a realitzar, a l'IRTA-Mas de Bover, en el marc d'aquesta pròrroga del contracte relatiu al programa específic de millora de la qualitat de l'oli de la comarca del Priorat i de desenvolupament de la cultura de l'oli té com a finalitat establir les bases tècniques que permetin diferenciar objectivament una part d'olis verges d'alta qualitat a fi de comercialitzar-los en mercats d'alta gama, i contempla, entre altres: assistència tècnica als moliners, gestió de bodegues, transferència de tecnologia als tècnics de la zona, i suport a la nova estructura comercial de I'Associació d'Oleïcultors del Priorat. 

Així, les tasques a realitzar serien un programa de gestió de la qualitat dels molins i envasadors associats, que consistirà en l'anàlisi dels olis de les empreses oleícoles de la zona que participin en aquets programa (vuit molins d'oli), amb la detecció dels defectes i de les virtuts de cada oli; a més de suport i transferència de tecnologia als tècnics de la zona per tal d'ajudar-los en la seva tasca de donar servei als molins, agricultors, i també en la divulgació de la qualitat del producte obtingut; així com l'elaboració í presentació de resultats.

En aquest sentit, al final de cada campanya del contracte es redactarà un informe global per a I'Associació de productors i altres a nivell individual per a cadascuna de les empreses participants; i, en finalitzar el contracte, es lliurarà l'informe final, on es farà menció de la situació deis molins, els punts crítics del procés, recomanacions en la classificació de l'oli en bodega, i propostes relacionades amb la comercialització i diferenciació de l'oli 'Arbequina' de la zona Priorat.

28 de novembre de 2007