-El nou organisme, pioner a l'Estat, es dedicarà a la promoció de la pau a través de la recerca, la divulgació i l'acció, i vol convertir-se en centre de referència internacional. -La junta de l'ICIP, que serà independent del govern, decidirà la seva futura seu i definirà el seu pla de treball.

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui la Llei de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), que preveu la creació d'un organisme independent dedicat a la promoció de la cultura de la pau, la mediació en conflictes, la recerca i la formació. Es tracta d'un organisme pioner a l'Estat espanyol que neix amb la voluntat de fer de Catalunya un referent internacional en matèria de pau i pren com a models altres centres públics de referència: el SIPRI (a Suècia), el TAPRI (a Finlàndia) o bé l'USIP (als Estats Units).

La creació de l'ICIP té, com a principal finalitat, "posar al servei de Catalunya, de la comunitat internacional i tots els pobles i persones del món, un instrument que, tot continuant la tradició de foment i construcció de la pau, impulsi els valors i la pràctica de la cultura de la pau, la seguretat humana, el desarmament, la resolució pacífica dels conflictes i de les tensions socials i aconseguir l'abolició de la guerra com a mètode per solucionar els conflictes".

L'Institut es dedicarà a la promoció de la cultura de la pau, la mediació en conflictes, el suport a les entitats i moviments socials, la recerca científica en aquest àmbit, l'assessorament de les administracions i la formació d'experts en resolució de conflictes. La seva creació respon a una demanda del moviment català per la pau, a un mandat de l'Estatut (art.51), i al mandat de la Llei de Foment de la Pau (2003), que instava l'Executiu a presentar al Parlament el projecte de creació d'una estructura organitzativa destinada a la promoció de la pau. L'ICIP té l'aval del Consell Català de Foment de la Pau, que va emetre un dictamen unànime favorable al projecte. El nou organisme ha estat impulsat per l'Oficina de promoció de la pau i els drets humans de la Generalitat (Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació).


Funcions
El text preveu que l'ICIP desenvoluparà les següents funcions :

a) La recerca empírica, teòrica i aplicada per a la pau, bé de forma directa o mitjançant el recolzament a centres de recerca ja existents.
b) La formació tècnica de persones especialitzades en la intervenció sobre el terreny en processos de pau.
c) La difusió i el foment de la cultura de la pau, així com l'educació i la sensibilització de la ciutadania en aquesta cultura, amb una col.laboració especial amb els departaments de la Generalitat de Catalunya més involucrats, els centres docents, les universitats i les organitzacions no governamentals.
d) La recerca i la difusió de la memòria històrica, del pensament i l'acció pacifista a  Catalunya.
e) Les tasques d'observatori sobre l'estat de la pau i els conflictes armats, conjuntament amb el Consell Català de Foment de la Pau.
f) Les tasques d'observació, facilitació, mediació i construcció de pau en  conflictes violents internacionals o internacionalitzats.
g) El suport i l'assessorament a organitzacions, iniciatives, campanyes i activitats que ho requereixin, inclòs el foment d'activitats que, en l'àmbit de la formació, la recerca i l'acció compromesa en la construcció i el manteniment de la pau, ja es duen a terme per part de la societat civil i els moviments per la pau, per les administracions públiques, les organitzacions internacionals, i les universitats i els centres de recerca.
h) L'assessorament al Parlament, al Govern de la Generalitat i a altres administracions públiques en les seves polítiques i actuacions de pau.
i) L'establiment de relacions amb institucions i xarxes similars internacionals.

Organització
Els òrgans de govern i d'administració de l'ICIP són la Junta de Govern, el president/a i el director/a.
La Junta de Govern: màxim òrgan de govern, direcció i administració de l'ICIP. Estarà integrada per 12 membres, 9 escollits pel Parlament i 3 designats pel Govern de la Generalitat. El Parlament escullirà 9 membres entre 12-20 noms proposats pel Consell Català de Foment de la Pau, que hauran de ser persones de prestigi reconegut com a experts o per la seva vinculació a la societat civil organitzada en l'àmbit de la pau, amb experiència en la recerca, el dret internacional públic, les relacions internacionals, la resolució no violenta de conflictes, el foment de la pau i el respecte a la democràcia i els drets humans.
La Junta decidirà el president/a, nomenarà el director/a i designarà les persones membres del Consell Assessor Internacional. També aprovarà un pla anual d'activitats i un pla estratègic que serà presentat al Parlament.
L'ICIP tindrà autonomia orgànica i funcional. En la designació de las persones membres dels òrgans de govern i d'administració de l'ICIP es tendirà a assolir una representació equilibrada tant des del punt de vista territorial com entre homes i dones.
El president/a serà elegit per la Junta de Govern d'entre els membres escollits pel Parlament. No podrà romandre en aquest càrrec més de dos mandats consecutius.
El director/a és nomenat per la Junta de Govern a proposta del president/a a través d'un procés de selecció per concurs entre persones amb experiència professional rellevant.
El Consell Assessor Internacional estarà integrat per catorze membres designats per la Junta de Govern prèvia consulta al Consell Català de Foment de la Pau. Set membres seran escollits entre professionals i personal acadèmic amb experiència internacional en l'àmbit de la recerca i l'acció per la pau i la resolució no violenta de conflictes. Les set restants, seran escollides entre persones de prestigi i reconeixement popular com a promotores de pau, desarmament i resolució no violenta de conflictes. El Consell ha d'emetre informes sobre el pla estratègic i el pla anual d'activitats de l'ICIP.
Finançament
Per al seu funcionament, l'ICIP disposarà de les assignacions pressupostàries establertes en el pressupost de la Generalitat; les contraprestacions establertes en els convenis que es formalitzin amb altres institucions públiques i privades; les subvencions, transferències i altres ingressos de dret públic; els ajuts, les donacions i altres ingressos de dret privat?etc.
L'ICIP es relacionarà amb el govern a través del departament competent en matèria de foment de la Pau.
Terminis i seu
En el termini màxim de sis mesos des de l'entrada en vigor de la Llei, el Govern posarà en marxa el procés per fer-la efectiva. Pel que fa a la seu de l'ICIP, la futura Junta de Govern decidirà la seva ubicació. Provisionalment, l'ICIP iniciarà els seus treballs des dels locals ubicats a la Gran Via 658 de Barcelona.

Govern i ongs perfilen el full de ruta de l'Institut
Mentre avançava la tramitació parlamentària de la Llei, l'Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat (impulsora de l'ICIP), el Consell Català de Foment de la Pau, experts en la cultura de pau i les federacions d'ONGs de drets humans, pau i desenvolupament, ja han començat a definir l'agenda del futur Institut. Des del mes de març, han celebrat reunions periòdiques per definir el full de ruta del nou organisme.

Les sessions s'han centrat en els temes que haurà d'abordar el futur Institut:

-La nova agenda de pau, drets humans i seguretat humana
-Conflictes etnopolítics i identitaris
-L'acció humanitària: l'obligació de protegir i el dret de no ingerència
-Guerra i economia
-El paper de les dones com a agents de construcció de pau
-L'educació per la pau
-El terrorisme en la postguerra freda
-Nous instruments de resolució i transformació de conflictes

Per continuar perfilant l'agenda de l'ICIP, els dies 29 i 30 de novembre se celebraran a Barcelona les Jornades sobre la investigació per a la pau, que reuniran els centres de recerca en l'àmbit de la pau de tot l'Estat.

Per a més informació, podeu contactar amb el gabinet de comunicació del DIREP: 93 552 61 08/09