La jornada "L'empadronament i la gestió del fet migratori", organitzada avui a Barcelona per la Secretaria per a la Immigració, ha posat de manifest la necessita d'una major coordinació per unificar criteris d'empadronament de les persones immigrades

Una jornada organitzada avui a Barcelona per la Secretaria per a la Immigració del Departament d'Acció Social i Ciutadania amb el títol  "L'empadronament i la gestió del fet migratori" ha posat sobre la taula la necessitat de promoure una major coordinació interadministrativa per tal d'unificar els criteris d'empadronament de persones immigrades. Així s'ha exposat aquest matí davant de més de 150 representants d'ens locals de tot Catalunya reunits a l'Espai Francesca Bonnemaison, on han intervingut entre d'altres el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, el director general de l'Administració Local, Carles Bassaganya,  i l'adjunta al Síndic de Greuges, Laura Díez, entre d'altres.

L'empadronament s'ha convertit en un element clau per a la inserció social de les persones immigrades, tant per l'accés als serveis previstos en la futura Llei d'acollida com per al desenvolupament dels sentiments de pertinença a Catalunya. A la pràctica, però, s'ha comprovat com l'articulació d'aquest procés adopta formes diferents més enllà del marc normatiu que el regula. De la mateixa manera, les persones encarregades d'empadronar la població immigrada han de superar sovint situacions complexes que poden dificultar la seva tasca professional. Per aquest motiu, la Secretaria ha promogut aquest seminari de reflexió i debat amb la intenció de resoldre dubtes al voltant de l'empadronament de persones immigrades.

La jornada ha permès donar a conèixer el marc normatiu que regula els processos d'empadronament d'aquestes persones d'origen estranger, identificar quines són les situacions pràctiques que més freqüentment dificulten la seva aplicació i ha posat de manifest la necessitat d'establir uns criteris comuns per disminuir les situacions diverses sobre l'empadronament que es donen en l'actualitat. Així mateix, s'ha incidit en la importància del padró com la via més eficaç per conèixer realment quina és la població que viu a cada municipi, perquè permet desenvolupar un concepte de ciutadania lligat a residència i no a nacionalitat, i perquè permet planificar millors els serveis públics i iguala a totes les persones en drets i deures bàsics.  

1  

Imatges

Foto Jornada Empadronament

Foto Jornada Empadronament 239