El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), a través de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Catalanes SA (PRODECA), organitza la participació de les empreses catalanes a la 16a edició de la fira Food and Hotels, que té lloc a Shanghai, del 14 al 16 de novembre. La presidenta de PRODECA, Montserrat Gil de Bernabé, visitarà el certamen, que inauguraran els Prínceps d'Astúries.
Aquesta fira, de periodicitat anual, és el referent del sector de l'alimentació i de l'hostaleria al detall de Xina, i té com a principals visitants els professionals d'aquests sectors de la zona del Golf del Yangtsé, una de les àrees econòmiques més pròsperes del país. Aquests visitants provenen del sector minorista, gourmet i delicatessen, restauradors, hotelers, botigues especialitzades i empreses de càtering.
Donat que és l'any dŽEspanya a la Xina, es realitzarà activitats paral.leles amb cuiners espanyols, visites d'importadors xinesos, i degustacions dels productes de les empreses que exposin a la fira. Catalunya és una de les quatre comunitats de l'Estat que aporta cuiners a aquest certamen, la resta són el País Valencià, Castalla la Manxa, i Andalusia. Concretament, la cuina catalana es presentarà a l'espai gastronòmic del pavelló d'Espanya a través de les propostes del prestigiós cuiner català Òscar Manresa, assistit pel cuiner xinès Lam Chuen Ping, del restaurant Memorias de China, a Barcelona, que alhora actuarà com a assistent i presentador per a tots els cuiners de les altres comunitats autònomes presents a la fira.
Així, el restaurador Òscar Manresa, del Grup Costa, integrat pels restaurants Cal Pinxo, La torre d'alta mar, i El magatzem del port, prepararà el proper dia quinze tot un seguit de plats arrelats en la cuina catalana però elaborats seguint les noves tendències de l'alta cuina. Així, Manresa oferirà una degustació basada en "l'adaptació de la cuina tradicional catalana fent servir noves tecnologies". És el cas de coca de recapte amb aire d'anxova (utilitzant una tècnica que utilitza un producte d'emulsió), rovell de mató amb caviar de tomàquet, fideus d'escudella (fideus fets a partir del brou de l'escudella a través d'un procés de gelificació), o suc de pernil amb caviar de meló en suspensió, entre altres.
Les empreses catalanes que participen en l'estand de Catalunya són: ALBET I NOYA SAT (Vi i cava) de Sant Pau dŽOrdal (Alt Penedès), NAMANA IMPEX SL (Vi, cava, oli, vinagre) de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), i FAM FOOD TRADE (productes carnis), de Girona.
D'altra banda, val a dir que els Prínceps d'Astúries mantindran una reunió amb empreses del sector a Xina, entre les quals hi assistiran algunes de catalanes com el Grup Torres, el Grup Codoniu, i Nutrexpa, acompanyades de Gil de Bernabé.
08 de novembre de 2007