La seu dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat a Tarragona ha estat l'escenari en què s'ha realitzat avui una reunió de tots els artistes i agents que conformen el Comitè Impulsor (vegeu l'annex) que ha de consensuar la proposta de configuració del futur Centre de Creació i Pensament Contemporanis de la ciutat.
En aquesta trobada, l'equip de treball compost per representants de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, la Plataforma d'Artistes, el Col·lectiu de Músics i altres agents del territori, ha presentat a tots els membres del Comitè l'esborrany del projecte artístic, que és el resultat d'un procés de treball participatiu que s'està duent a terme des del mes de juliol i en què es defineixen els paràmetres sobre els quals cal construir el futur Centre, per tal de donar resposta a una reivindicació que es fa ressò de la demanda per a la ciutat d'espais polivalents pensats i condicionats per dinamitzar els diversos àmbits artístics.
El Centre, amb el qual es pretén incorporar Tarragona a la xarxa de ciutats dotades d'equipaments artístics que promouen la descentralització cultural del territori, té, segons aquest document, la missió d'esdevenir un l'espai de referència en l'àmbit de la creació i del pensament contemporanis al territori, en connexió amb les xarxes nacionals, estatals i internacionals. Un espai que obri noves vies a la creativitat, generi espais per a la reflexió i el debat i provoqui diàlegs i interrelacions entre les diferents disciplines de la creació, les idees i el pensament més plural, tot exercint de mediador entre aquests i els públics, per tal de propiciar l'esperit crític i participatiu de la ciutadania.
El projecte posa èmfasi en un plantejament multidisciplinar del Centre ―que hauria de treballar tot tipus de disciplines, com ara les arts plàstiques, les arts visuals, les arts escèniques, la literatura, la música, etc.―, des del qual cal potenciar unes pràctiques transversals ―que interrelacionin diferents àrees de coneixement, com la ciència, l'educació, l'antropologia, etc.
El Centre s'ubicarà i es vertebrarà al Camp de Tarragona amb voluntat de projectar-se i vincular-se als àmbits nacional, estatal i internacional. L'àmbit temporal en el qual el Centre hauria de centrar les seves actuacions és la contemporaneïtat, posant accent en les últimes tendències amb voluntat d'estar contínuament en sintonia amb el present i copsar les pulsions del futur.
El projecte vol que el Centre faci convergir en un mateix espai els processos de formació, producció i difusió propis dels diferents àmbits de la creació i el pensament contemporanis, de tal manera que es generaran sinergies i contaminacions que potenciaran la mediació entre els diversos creadors i els ciutadans. En aquest sentit, s'entén el Centre com un laboratori de pràctiques artístiques amb vocació d'ocupar un paper rellevant per a la ciutadania, en tant que espai per a la participació i el debat que fomenti la transformació social.
Les actuacions que el Centre haurà de dur a terme s'articularan mitjançant cinc programes d'actuació ―Programa de formació, Programa de recerca i producció, Programa de mediació, Programa de difusió i Programa de documentació i arxiu―, que tot i ser presentats com diferents fronts d'acció, seran complementaris entre ells.
Tarragona, 3 de desembre de 2007
Més informació:
Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació (Rosa Comes-977 25 25 00)
Entitat Autònoma de Difusió Cultural (Mònica López-93 316 27 80)
Annex:
Membres del Comitè Impulsor
- la Generalitat de Catalunya
Berta Sureda, gerent de l'EADC del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació
Adam Manyé, director dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació a Tarragona
Mònica López, tècnica de l'Àrea de Desenvolupament i Comunicació de l'EADC del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació
Rosa Comes, tècnica responsable d'Acció Cultural dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació a Tarragona
- la Diputació de Tarragona
Albert Vallvé Navarro, vicepresident segon
Rosa Ricomà, directora del Museu d'Art Modern de Tarragona
Lluís Vives, director de l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona
- l'Ajuntament de Tarragona
Sandra Coloma, regidora de Cultura
Rosa Rossell, tinent d'alcalde de l'Àrea de Cultura, Patrimoni i Ensenyament
Joan Pascual, cap de gestió coordinador de l'Àrea de Cultura
Joan Cavallé, cap de gestió de l'Àrea de Cultura
Jordi Abelló, tècnic responsable d'Arts Visuals
- la Universitat Rovira i Virgili
José Carlos Suárez, professor d'Història de l'Art
- la Plataforma d'Artistes Visuals
Vanessa Hernández
Blai Mesa
Arantxa Sagardoy
Oriol Grau
Josep Anton Clua
Pau Gavaldà
Antonio Salcedo
Josep M. Rosselló
- el Col.lectiu de Músics
Ricard Masjoan
Xavier Pié
Miguel Alberto Cruz Carmona (president de l'AMT)
Guillermo Soler
i altres agents del territori
Chantal Grande, directora artística del Tinglado 2 i presidenta de la Fundació Forvm de Tarragona
Marc Ferran, director del Centre d'Art Cal Massó de Reus
Gemma Massagué, tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils
Jordi París, director del Museu de Valls
coordinades per
Cristian Añó, crític d'art
Cèlia del Diego, crítica d'art
Us adjuntem una fotografia de Cèlia del Diego i Cristian Añó, coordinadors del Comitè Impulsor del projecte, durant la presentació d'avui