. Preveu la designació d'un interlocutor únic per part dels ajuntaments, que hauran de disposar d'un espai habilitat per a l'establiment de les veles: aigua, llum de manteniment, desguàs d'aigües grises i aigües fecals, terra adequat per a l'ancoratge, etc. . Les companyies hauran de trametre la sol.licitud amb un mínim de 2 mesos previs a l'estrena i hauran de respectar el codi de bones pràctiques (evitar la publicitat enganyosa; complir la legislació vigent en matèria de tractament d'animals; no suspendre funcions sense raons de força major, etc.)

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; el president de l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), Jordi Juanet; el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manel Bustos, i el president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Salvador Esteve, han firmat avui el Protocol de col·laboració per a les gires de circ a Catalunya. El protocol conté dos annexos, un sobre les Bones pràctiques de publicitat urbana i un altre sobre la Normativa vigent sobre l'exhibició d'animals en espais públics.

 

El conseller Tresserras ha assenyalat que "el circ també és cultura i ha de ser tractat com a tal" i ha afegit que aquest protocol "és un primer pas per dignificar el circ a Catalunya, per tal que sigui considerat una art escènica més". El conseller també ha expressat la voluntat del Departament de "consensuar les polítiques adreçades al sector del circ a través del Pla Integral". Les companyies o empreses de circ i els ajuntaments també s'adheriran mitjançant la signatura d'un formulari d'adhesió. Les primeres a fer-ho aquest mateix matí han estat el Circ Cric i el Circ Raluy.

 

Aquest protocol estableix els drets i deures dels municipis i les companyies o empreses de circ per tal de garantir el correcte tractament dels diferents formats del circ per part dels responsables de les diferents àrees dels ajuntaments de Catalunya implicats en la instal·lació d'un circ de vela i altres estructures desmuntables.

 

El Protocol de col·laboració per a les gires de circ a Catalunya és el tret de sortida del Pla Integral de Suport al Circ a Catalunya, que està redactant el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació amb l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC). Aquest Pla aborda el sector del circ des de les diferents vessants i inclou aspectes com: la necessitat d'una formació reglada per als professionals del circ, la creació d'espais d'assaig i de treball, el desplegament de la normativa tècnica necessària per actuar en bones condicions, el desenvolupament del projecte Ciutats Amigues del Circ, el compromís dels equipaments públics de Catalunya de programar circ amb normalitat i l'estudi de viabilitat d'un circ estable a Barcelona.

 

 

 

Obligacions dels municipis adherits al protocol:

 

  • Nomenar com a interlocutor únic des de l'Ajuntament el departament que aquest consideri competent, el qual haurà de canalitzar l'obtenció dels permisos de campanyes de comunicació i altres temes que generi la instal·lació d'un circ. En tot cas l'autorització resta condicionada a la presentació d'un informe previ favorable, elaborat per la regidoria de cultura sobre aquest circ i l'interès artístic de l'espectacle.

 

  • Respondre les sol·licituds formulades per les companyies o empreses de circ en un termini d'un mes.

 

  • L'Ajuntament haurà de vetllar perquè les condicions d'instal·lació siguin les adequades durant tota l'estada del circ a la ciutat, i es recomana deixar passar un mes de temps entre l'acollida d'un circ i un altre (tenint en compte que ciutats amb una població superior a 200.000 habitants o poblacions turístiques poden acollir més d'un circ alhora, i també ho poden fer poblacions que organitzin festivals o altres situacions singulars)

 

  • Autoritzar explícitament les campanyes de comunicació prèvia sol·licitud dels permisos corresponents, i col·laborar en la difusió a través de les diverses formes de publicitat i la sensibilització dels mitjans de comunicació locals.

 

  • Garantir una ubicació adequada per als circs, tenint en compte l'accessibilitat amb transport públic i privat.

 

  • Disposar d'un espai amb un mínim de condicions tècniques per a l'establiment de les veles: aigua, llum de manteniment, desguàs d'aigües grises i aigües fecals, terra adequat per a l'ancoratge, disponibilitat de tanques, contenidors d'escombraries, accés per als vehicles del circ i del públic amb l'ajut de la policia local.

 

  • Retornar la fiança en el termini màxim d'un mes.

 

 

Obligacions de les companyies que s'adhereixin al protocol:

 

  • Trametre la sol·licitud amb un mínim de 2 mesos previs a l'estrena, aportant la documentació necessària: programació artística, gira, assegurances fitxa tècnica de la vela, etc.

  • Respectar la normativa vigent de cada municipi.

  • Designar un interlocutor únic i vàlid amb els municipis.

  • Garantir el bon ús, manteniment i neteja de l'espai cedit per a la instal·lació del circ, i deixar-lo en les mateixes condicions en què el va cedir l'ajuntament.

  • Pactar amb els ajuntaments una campanya publicitària eficaç que respecti les normatives que en aquesta matèria tingui cada municipi. (Vegeu l'annex adjunt sobre publicitat.).

  • Comprometre's a respectar el codi de bones pràctiques (evitar la publicitat enganyosa; complir la legislació vigent en matèria de tractament d'animals, disposar dels certificats corresponents i evitar-ne l'ús indigne i en males condicions; no suspendre funcions sense raons de força major...).

 

 

Obligacions del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació:

 

  • Conciliar les mesures de foment i suport de les arts circenses amb les de seguretat i policia de l'espectacle i activitats recreatives.

  • Designar un interlocutor únic amb els ajuntaments amb relació a les arts circenses, i també un per als artistes professionals de circ.

  • Coordinar-se amb el departament competent per definir quines companyies circenses tenen la consideració de nuclis zoològics, i comunicar-ho als ajuntaments.

 

 

Per al seguiment del conveni i la supervisió del funcionament del projecte es crearà una comissió formada per 2 representants del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, 2 representants de la Federació de Municipis de Catalunya, 2 representants de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i 2 representants de l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya.

 

La vigència del protocol serà anual a partir de la data de la seva signatura, i es renovarà automàticament pel mateix període, i de manera indefinida, sempre que no sigui denunciat per alguna de les parts signants amb una antelació mínima de dos mesos previs a la data de la seva renovació.

 

 

 

 

Barcelona, 3 de desembre de 2007