• El consell serà un òrgan consultiu i de participació de la ciutadania en el sistema de seguretat de Catalunya.

  • Hi tindran representació les entitats ciutadanes amb més presència social i les que siguin més representatives de la diversitat social.

  • Hi seran vocals permanents sindicats, patronals, entitats municipalistes, el Consell de l'Advocacia, el Col·legi de Periodistes, la CONFAVC, el Consell Nacional de Dones, el de Joventut i el de Lesbianes, Gais i Bisexuals i Transsexuals, el consell de la Gent Gran i el Consell Assessor de la Immigració.   

  • El consell es reunirà com a mínim dos cops l'any, crearà grups de treball i comissions d'estudi i emetrà un informe anual.

  • Saura considera fonamental la participació ciutadana per fer més eficaces les polítiques públiques de seguretat.

 

 

El Govern de la Generalitat ha aprovat avui el decret que regula la composició, organització i funcionament  del Consell de Seguretat de Catalunya, un òrgan consultiu i de participació de la ciutadania en el sistema de seguretat de Catalunya.

 

La seguretat es concep com un servei públic que integra múltiples àmbits d'actuació i que s'ha d'organitzar en funció dels requeriments dels seus destinataris, els ciutadans.

 

Per tant, la participació ciutadana en el sistema de seguretat no es una concessió testimonial sinó una necessitat, i implica l'establiment de diversos canals de comunicació, col·laboració i coordinació entre la ciutadania i els serveis i òrgans responsables de la seguretat pública.

 

Joan Saura, que avui ha comparegut en la roda de premsa per explicar els acords de govern, ha explicat que s'ha aprovat el decret de funcionament del Consell de Seguretat de Catalunya, "com un espai deliberatiu, d'interlocució i de democràcia participativa per incorporar a la ciutadania en l'elaboració de polítiques públiques de seguretat".

Amb aquest objectiu, el reglament elaborat pel departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, conjuntament amb la direcció general de Participació Ciutadana, concreta la composició, organització i funcionament del Consell de Seguretat de Catalunya, que esdevé un òrgan consultiu i de participació superior a Catalunya en matèria de seguretat, sens perjudici de les funcions i de les competències dels altres òrgans consultius de seguretat, que són: la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària, la Comissió contra la Violència en Espectacles Esportius i el Consell de Coordinació de la Seguretat Privada, que també tindran representants al consell.

Funcions

 

Entre les funcions del Consell de Seguretat de Catalunya figuren:

 

1.- Analitzar, estudiar i avaluar la situació de la seguretat a Catalunya, a partir de l'Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya i els estudis sobre la matèria que elabora periòdicament el departament d'Interior, així com les polítiques públiques de seguretat de la Generalitat i de les altres administracions públiques i institucions amb incidència en l'àmbit territorial de Catalunya.

 

2.- Emetre un informe anual sobre l'evolució de la seguretat i altres informes que consideri convenients.

 

3.- Promoure i proposar mesures generals i iniciatives de millora de la situació de la seguretat a Catalunya i dels serveis públics de les diverses administracions relacionats amb la seguretat pública a Catalunya.

 

4.- Conèixer i impulsar iniciatives adreçades a la millora dels serveis públics de les diverses administracions relacionats amb la seguretat pública a Catalunya, així com analitzar, avaluar i debatre sobre el funcionament d'aquests serveis i les actuacions de la Generalitat en política de seguretat.

 

5.- Acordar la constitució de comissions d'estudi i de grups de treball,  fixar-ne l'àmbit i els criteris d'actuació.

 

6.- Conèixer i fer recomanacions al Pla General de Seguretat de Catalunya, així com analitzar i debatre els plans i programes de la Generalitat en matèria de seguretat, seran altres de les seves funcions.

 

7.- Proposar la realització de processos de participació i jornades de debat.

 

Composició

 

El Consell de Seguretat de Catalunya tindrà un plenari i s'estructurarà en comissions d'estudi i grups de treball, permanents o temporals, per tractar temes específics de forma especialitzada.

 

El Consell de Seguretat de Catalunya, presidit pel conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, es compon de representants del Govern, de l'administració de l'Estat, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, de la Fiscalia i de les entitats ciutadanes.

 

Així mateix, el Consell ha de comptar amb la participació de representants específics de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, de la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària, de la Comissió contra la Violència en Espectacles Esportius, del Consell Assessor d'Espectacles i Activitats Recreatives, del Consell de Coordinació de la Seguretat Privada i de la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància.

 

Vocalies permanents

 

Tot i que el Consell de Seguretat de Catalunya estarà obert a la participació de totes les entitats ciutadanes més representatives, el reglament que el regula preveu que tinguin vocalies de caràcter permanent:

 

-Els sindicats que tinguin la consideració legal de més representatius a Catalunya.

-Les entitats empresarials més representatives.

-Les entitats municipalistes.

-El Consell de l'Advocacia de Catalunya.

-El Col·legi de Periodistes de Catalunya.

-El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.

-El Consell Nacional de Dones de Catalunya.

-El Consell de la Gent Gran de Catalunya.

-El Consell Assessor de la Immigració o l'òrgan que el substitueixi.

-El Consell Nacional de Lesbianes, Gais i Bisexuals i Transsexuals, en el moment en què es constitueixi.

-La Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya.      

 

 

 

 

Per a més informació, podeu contactar amb el gabinet de comunicació del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació: 93 551  21 48