El Museu d'Història de Catalunya, el Museu d'Arqueologia, el Museu de la Ciència i la Tècnica i el Museu d'Art de Girona, gestionats pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i el MACBA, consorcis participats per la Generalitat, obren la temporada d'activitats educatives adreçades a infants i joves, coincidint amb l'inici del curs escolar. Enguany ofereixen prop de 600 activitats, entre tallers, visites guiades, itineraris i rondalles, i és previst que hi participin prop de 400.000 alumnes.
Les propostes educatives dels museus s'adrecen a tots els nivells i col.lectius, tant d'educació formal (infantil, primària, secundària obligatòria i batxillerat) com de lleure. En el cas de les activitats adreçades als alumnes, els museus també faciliten informació i documentació per als professors. Per altra banda, els museus també ofereixen activitats educatives adreçades a les famílies, especialment per al cap de setmana.
L'oferta educativa dels museus s'emmarca en l'objectiu del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de difondre i divulgar el patrimoni cultural català. La iniciativa també té per objectiu apropar la cultura a un segment especialment estratègic (els joves i adolescents), completant així la seva formació i contribuint a eixamplar el nombre de futurs consumidors de cultura.
Les prop de 600 activitats que ofereixen enguany els museus gestionats directament pel Departament es poden resumir en:
Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) i els 22 museus que formen part del seu sistema territorial ofereixen aquest curs un total de 443 activitats, de les quals 271 són visites guiades i 172 tallers. Les activitats programades per al curs 2007 - 2008 es recullen en la publicació 22 Museus per a les escoles, que edita enguany per primera vegada el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, a través del mNACTEC.
Durant el passat curs escolar, més de 200.000 alumnes van participar en les activitats educatives organitzades pels museus del sistema territorial del mNACTEC. A l'oferta d'enguany s'han incorporat, a més, el Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona, el Museu de la Rajoleta d'Esplugues de Llobregat, el Museu Hidroelèctric de Capdella i el Museu de les Salines de Gerri de la Sal.
A més de la publicació 22 Museus per a les escoles, el mNACTEC ofereix a través del nou web www.mnactec.cat informació de les seves activitats, un cercador de l'oferta educativa i un espai de serveis al professorat que inclou les activitats de difusió i la formació de suport a la tasca docent.
Museu d'Història de Catalunya
El Museu d'Història de Catalunya ofereix una trentena d'activitats per a alumnes d'educació primària i secundària, entre rondalles, itineraris, tallers i activitats d'història viscuda. Durant el curs passat, un total de 35.655 alumnes van participar en alguna de les activitats educatives del museu.
Els itineraris tracten temes com els castells, l'habitatge i la vida quotidiana al llarg del temps, l'època medieval o la Catalunya moderna. Pel que fa als tallers, aquest curs, n'hi ha de dedicats a les formes de vida i la cultura islàmiques, a la vida dels jueus a la Catalunya medieval o a la vida en un monestir altmedieval, entre d'altres.
Les activitats d'història viscuda, adreçades a totes les etapes de l'educació es basen en El Consell de Savis, constituït per un grup de persones grans, que expliquen les seves experiències als alumnes.
Per altra banda, el Museu d'Història de Catalunya ofereix també activitats per a la formació d'adults, per a l'educació en el lleure i per a les famílies.
Totes aquestes activitats es troben recollides en el fullet Històries de lluny, històries de prop, editat pel Museu, en el qual també s'informa de les activitats que es fan als monuments patrimonials gestionats per la Generalitat.
Més informació: www.mhcat.net
Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC)
Enguany, la proposta educativa inclou 65 activitats, de les quals 15 es faran a la seu de Barcelona; 13 a Empúries; 10 a Girona; 12 a Olèrdola; 11 a Ullastret, 3 al Molí d'Espígol, a Tornabous, i una (visites guiades) al Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya. A més de les adreçades als escolars, les seus del MAC ofereixen activitats complementàries a les exposicions temporals, de cap de setmana i de turisme cultural.
A banda de les visites i els tallers didàctics, cada seu del MAC presenta les seves propostes específiques adaptades a la seva especialitat. Així, a la seu de Barcelona destaquen els tallers que fan referència a la prehistòria i al món clàssic, mentre que a la seu de Girona, amb l'emblemàtic monestir de Sant Pere de Galligants, les activitats més sol.licitades són les de temàtica medieval.
Les diferents seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) reben cada any més de 70.000 escolars. Les activitats educatives es recullen en una Guia de Serveis i Activitats Didàctiques, que s'edita cada any.
Més informació: www.mac.es
Museu d'Art de Girona
El Museu d'Art de Girona organitza aquest curs 21 activitats per a alumnes de totes les edats, de les quals, 3 són per a nens d'educació infantil; 8, de primària, 7 de secundària i les 3 restants corresponen a activitats diverses. Les 21 activitats estan detallades en un fullet explicatiu editat pel museu.
Les activitats d'educació infantil tenen per objectiu apropar els participants a l'estètica medieval i el seu significat simbòlic a través de la representació d'animals fantàstics, despertar l'interès per conèixer i experimentar amb els colors i estimular i fomentar la creativitat, entre d'altres. Les d'educació primària estan adreçades a facilitar la comprensió del concepte de museu, apropar els nens a l'art medieval i diferenciar les qualitats dels colors, entre d'altres. Durant el curs passat hi van participar uns 8.000 alumnes.
Pel que fa a les activitats adreçades a alumnes d'educació secundària, tenen per objecte facilitar les claus definidores dels diferents estils artístics, entendre l'obra d'art com a testimoni del context, creences i cultura de l'època medieval i donar a conèixer la iconografia religiosa en les diferents manifestacions artístiques, entre d'altres.
Més informació: www.museuart.com
Museu Nacional d'Art de Catalunya
El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha programat aquest curs 30 activitats per a alumnes d'educació infantil, primària i secundària, entre visites comentades i dinamitzades i visites taller. Les activitats estan adreçades als educadors, als escolars i a la comunitat educativa i tenen per objectiu aconseguir un nivell superior de comprensió, apreciació i gaudi de les arts plàstiques i la creació d'espectadors actius, crítics i responsables envers el patrimoni artístic. Durant el curs passat hi van participar 36.778 alumnes en les activitats educatives del MNAC.
De les 30 activitats programades enguany, 14 són visites comentades, 8 són visites dinamitzades i 8 són visites taller. En les visites comentades, un educador condueix el grup a través de les sales d'exposició del museu. En les dinamitzades, l'educador utilitza, a més, recursos materials (imatges, objectes, textos...)i estratègies (jocs, dramatitzacions...) amb l'objectiu de complementar i aportar una major interacció entre els membres del grup. Pel que fa als tallers, permeten complementar la visita amb activitats creatives amb suports i materials diversos.
Les activitats educatives del MNAC, sota el lema educART, es poden consultar a través del web del museu: www.mnac.es
MACBA
El programa educatiu del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) per a aquest curs consisteix en un projecte educatiu per a escolars d'educació infantil i primària, amb el lema Expressart. Museu portàtil, i d'itineraris-debat per a alumnes d'educació secundària i batxillerat, amb el títol Dilemes i utopies. Recorreguts pel segle XX a través de la Col·lecció MACBA.
La proposta educativa del MACBA per a aquest curs està pensada per desenvolupar les capacitats crítica, de diàleg i expressiva dels alumnes, amb l'objectiu de difondre les claus per comprendre i interpretar l'art contemporani.
En el cas del projecte adreçat a nens i nenes d'educació infantil i primària, està concebut com un conjunt de propostes didàctiques per realitzar a l'aula amb l'ajuda d'un conjunt de materials allotjats dins d'una capsa en forma de maleta. L'objectiu és que tant els alumnes com les mestres gaudeixin de les obres i puguin establir un diàleg entre elles.
El projecte per als alumnes de secundària i batxillerat s'estructura en dues parts: la primera es fa al mateix institut, amb el material didàctic multimèdia que aporta el MACBA i la segona al museu. El projecte està estructurat entorn quatre temàtiques a escollir: Entre el documental i la poesia? (anys 50), La Nostàlgia del cos (anys 60), La Pintura en la Vida Moderna (anys 70 i 80) i Entre el museu i el carrer: art i moviments socials (anys 90 i 2000).
El curs passat van participar uns 10.000 alumnes en les activitats educatives del MACBA.
Més informació: www.macba.es
Barcelona, 27 de setembre de 2007