Protecció Civil: les nevades es limitaran al nord-oest del Pirineu i demà es preveu la finalització de l'episodi de fred extrem i neu

El risc d'allaus es manté alt a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa

query_builder   14 febrer 2012 21:26

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: les nevades es limitaran al nord-oest del Pirineu i demà es preveu la finalització de l'episodi de fred extrem i neu

El risc d'allaus es manté alt a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté activades les ALERTES del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de fred i del Pla d’emergències per nevades NEUCAT, tot i que les previsions indiquen que demà es podria finalitzar l’episodi de fred extrem i neu que ha afectat la major part del país.
 
Aquesta nit i demà pel matí, les precipitacions de neu es limitaran a la part nord-oest del Pirineu, concretament a la Vall d’Aran i, amb menor probabilitat, a les comarques veïnes.
 
A més, la DGPC ha emès una prealerta del pla de Protecció Civil per risc elevat d’allaus ALLAUCAT  en les zones de muntanya de l’Aran Franja Nord de la Pallaresa de cara a avui dimarts 14 de febrer i demà dimecres 15 de febrer. Segons l’últim butlletí d’allaus emès per l’Institut Geològic de Catalunya (IGC) hi ha perill d'allaus de nivell FORT (4 en una escala de 5 nivells) a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa,
 
Segons l’IGC a l'Aran es poden arribar a acumular entre 70 i 80 centímetres, aquests gruixos, acompanyats de vent i un progressiu augment de la temperatura, pot haver-hi allaus de neu recent i de placa de forma espontània.
 
En general les allaus seran de mida mitjana però a mesura que vagi nevant i bufant el vent les plaques podran arribar a ser de mida gran a la meitat sud de l'Aran. A la Franja Nord de la Pallaresa les precipitacions no han sigut tant importants però també serà probable la caiguda espontània d'allaus de mida mitjana. El perill d'allaus a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa és FORT (4).
 
A l'extrem nord de la Ribagorçana-Vall Fosca i de la Pallaresa el perill d'allaus és MODERAT (2), el perill a la meitat sud és FEBLE (1).
 
 
Pel que fa a l’episodi de fred extrem, les temperatures seran en les zones altes i interiors del país més baixes que les habituals, però després es normalitzaran cap a valors més propis d’aquesta època de l’any.
 
 
Incidències rebudes al 112
 
El telèfon d’emergències 112 ha atès, des del passat dia 1 de febrer, més de 1.100 trucades relacionades amb incidències provocades per l’episodi de meteorologia adversa.
 
Davant de la situació de risc meteorològic per fred i possibles nevades us recordem els consells d'autoprotecció davant l'onada de fred i consells d'autoprotecció davant les nevades.
 
Sobre tot, i de cara a la propera matinada, allà on pugui glaçar es recomanar deixar un rajolí allà on les canonades vagin a l’exterior i tapar amb un drap la clau de pas de l’aigua per evitar que les canonades es congelin i rebentin.