El Departament d'Agricultura alerta del perill d'incendi forestal i demana extremar la precaució

query_builder   5 març 2012 16:13

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura alerta del perill d'incendi forestal i demana extremar la precaució

Des de començaments d’any s’han produït 186 incendis, la xifra més alta en aquesta darrera dècada
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, alerta de la previsió d’un increment del perill d’incendi forestal, a determinades comarques de Catalunya, a causa de la sequera acumulada i de l’entrada de vent en algunes zones.
 
En el que portem d’any s’han produït 186 incendis forestals que han cremat més de 418 hectàrees. Aquest està essent el començament d’any amb més incendis forestals en aquesta darrera dècada. L’incendi forestal més gran fins ara de l’any ha estat el de Torre de Cabdella ( Pallars Jussà), el 20 de febrer, amb 100,7 hectàrees forestals cremades,  seguit del de l’Albiol ( Baix Camp) de 61 hectàrees.
 
En concret, es tracta d’una situació que estarà dominada per l’entrada de vents de com la tramuntana i el mestral als dos extrems de Catalunya. Especialment, s’espera un perill molt alt pel vent fort intermitentment durant la setmana, principalment entre avui dilluns i dijous/divendres. Tot i que l’episodi de vent no és excepcional en aquesta època de l’any, sí que ho és, l’estat actual de la vegetació arreu de Catalunya. La falta de pluja, ens els darreres 4 mesos, és molt important  i la vegetació està patint una situació de manca de pluja continuada. Hi ha plantes que tenen un aspecte més propi de l’estiu que d’aquestes dates
 
 
Les comarques més afectades pel dia d’avui són:
 
Comarques d’afectació principal ( Pla Alfa Nivell 2):
Alt Empordà, Baix Empordà, Alt Penedès, Alt Camp, Berguedà, Solsonès, Ripollès, Cerdanya, Alt Urgell, Pallars Jussà,  Baix Penedès,Tarragonès, Conca de Barberà, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Penedès,  Montsià, Priorat,  Ribera d’Ebre
 
Comarques d’afectació parcial ( Pla Alfa Nivell 1)
Osona, Selva, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Garrotxa, Pla Estany, Gironès, Bages, Vallès occidental, Baix Llobregat, Garraf, Anoia, Segarra, Urgell, Garrigues, Segrià, Noguera.
 
L’afectació anirà variant al llarg de la setmana en funció de la meteorologia
 
Per això que el Departament recomana extremar les precaucions i evitar, en la mesura del possible, les activitats en zones forestals així com seguir les indicacions de la Direcció General de Protecció Civil i l’evolució de la situació, mitjançant el mapa de perill diari, que es pot consultar al web del Departament.
 
 
 
   
Recordem que des del dia 15 de Febrer està prohibit encendre cap tipus de foc en terreny forestal sense una autorització  del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. El Departament va avançar  aquest any de manera excepcional 1 mes  unes mesures extraordinàries per prevenir els incendis forestals que fan avançar la prohibició.
 
El Pla Alfa és el procediment operatiu que té establert el Cos d'Agents Rurals del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d'incendi que es produeixin. El nivell 0 és la situació normal de treball, el nivell 1 es correspon a la vigilància prioritària de detecció d’incendis forestals, el nivell 2 és una vigilància més exclusiva de detecció d’incendis forestals, mentre que el nivell més alt és el nivell 3 que representa la restricció d’accés a massissos forestals.
 

1  

Fitxers adjunts

Estadístiques incendis

Estadístiques incendis
DOC | 98