President Mas

President Mas: "Quan sabem què volem i què hem de fer i ho fem junts, la solució ens arriba"

query_builder   8 març 2012 14:25

event_note Nota de premsa

President Mas: "Quan sabem què volem i què hem de fer i ho fem junts, la solució ens arriba"

  • Govern, diputacions i entitats municipalistes posen en marxa el Pla Extraordinari d’Assistència Financera Local, dotat amb 350 milions d’euros
  • El president insisteix que el Govern central pagui els seus deutes i assegura que “encara s’està demostrant com una administració morosa
  • El cap de l’Executiu es mostra esperançat que el Govern espanyol s’inspiri en el model català per resoldre els problemes de liquiditat
  • Artur Mas assegura que la signatura d’aquest conveni és una prova que “el Govern vol escoltar i ser ajudat”
El president Mas avui a l'acte de signatura del conveni
Artur Mas i els presidents de les diputacions i entitats municipalistes
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha mostrat convençut que el conveni signat avui entre el Govern, les diputacions i les entitats municipalistes per posar en marxa el Pla Extraordinari d’Assistència Financera Local demostra que “quan sabem què volem i què hem de fer i ho fem junts la solució ens arriba”.
 
El Pla, dotat amb més de 300 milions d’euros, permetrà que durant els propers tres mesos, el 98% dels ajuntaments catalans cobrin la totalitat dels deutes reconeguts per la Generalitat el 31 de desembre del 2011.
 
En el decurs de l’acte de signatura d’aquest conveni, el cap de l’Executiu ha assegurat que aquest “és un exemple del model català d’entesa, de saber el que es vol, on són les prioritats, les urgències i posar-se tots junts a fer la feina i resoldre problemes concrets” i s’ha mostrat convençut que “si això ens acostumem a practicar-ho en altres àmbits, el resultat a nivell de país anirà sent millor cada vegada”.
 
Tot i així, el president Mas ha reconegut que en el context europeu, Catalunya i l’Estat espanyol encara “anem molt enrere respecte als terminis de pagament”, i ha advertit que hem d’aspirar a integrar-nos plenament en aquest model, perquè a “l’Europa civilitzada es paga i es paga aviat”.
 
El president de la Generalitat també ha fet un reconeixement explícit a la feina feta per les entitats municipalistes i a les diputacions, perquè considera que tenint present la seva vocació de servei als municipis “van entendre que hi havia urgència, una necessitat i una prioritat i van començar a idear mecanismes per resoldre aquests problemes de deute” .
 
En aquesta mateixa línia, el cap de l’Executiu ha insistit en la necessitat de seguir “l’exemple de fer coses junts” i ha recordat que el Govern de Catalunya ja va advertir en els seus inicis que “vol escoltar i ser ajudat”, assegurant que “això forma part del model català que no ens l’hem inventat ara, sinó que forma part de l’ADN del país”.
 
 
 
“Catalunya té una sèrie de deutes amb l’Estat que, de moment, no se’ns paguen”
 
El president de la Generalitat ha volgut aprofitar la seva intervenció per reclamar al Govern central els deutes que té amb Catalunya i ha assegurat que “l’Administració de l’Estat en temes clau de país encara s’està demostrant una administració morosa”. Tot i que ha reconegut que “s’estan endegant línies interessants des del Govern espanyol des del punt de vista de la liquiditat i de fer circular el diner i atendre les nòmines”, ha recordat que l’Estat “té una sèrie de deutes que, de moment, no se’ns paguen”  i ha advertit que “insistirem i esperem que aquest nou Govern atendrà el pagament”. Així, el president ha subratllat que “aquest any serà clau des del punt de vista català per saber si una part d’aquests deutes acumulats amb nosaltres es liquiden oportunament”.
 
Finalment, el president s’ha mostrat esperançat que “igual que les institucions catalanes han trobat aquesta inspiració, aquesta imaginació i aquestes ganes de resoldre problemes i de pagar deutes, l’Estat també s’inspiri en aquest mateix criteri i en aquest mateix exemple”.
 
El conveni preveu també que les quatre diputacions aportaran al Pla un total de 211.009.000 euros, que són la suma de l’import que cada una distribuirà entre els ens locals de la seva demarcació provincial respectiva. A més, la Generalitat complementarà aquesta aportació amb més de 140 milions d’euros addicionals.
 
La fórmula utilitzada serà una cessió de crèdit dels ens locals en favor de la Diputació, per tal que aquests puguin rebre anticipadament els pagaments pendents per part de la Generalitat. La Generalitat comunicarà a les diputacions els deutes reconeguts amb cada ens local i els ajuntaments que vulguin adherir-se al Pla rebran l’import fixat abans del 20 d’abril. La Generalitat es compromet a transferir l’import avançat per cada Diputació dins aquest mateix any. 
 
A més del president de la Generalitat, a l’acte també hi han participat per part del Govern la vicepresidenta, Joana Ortega, i el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. També hi ha pres part els presidents de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i de la Federació Catalana de Municipis (FCM), Manuel Bustos, a més dels presidents de les diputacions de Lleida, Joan Reñé; de Girona, Jaume Torramadé; de Tarragona, Josep Poblet, i de Barcelona, Salvador Esteve.
 

1  

Imatges

Artur Mas amb els presidents de les diputacions i entitats municipalistes

Artur Mas amb els presidents de les diputacions i entitats municipalistes 1020