Els Bombers de la Generalitat continuaran treballant durant tota la nit en les tasques d'extinció dels focs forestals del Pirineu de Lleida

· Es manté la fase d'Emergència del Pla Infocat donada la previsió meteorològica

query_builder   8 març 2012 21:56

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat continuaran treballant durant tota la nit en les tasques d'extinció dels focs forestals del Pirineu de Lleida

· Es manté la fase d'Emergència del Pla Infocat donada la previsió meteorològica

FOTO
 
El director de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Jordi Gassió, ha explicat aquesta tarda en roda de premsa que dels focs forestals que s’han declarat avui al Pirineu de Lleida  tres continuen actius, i l’incendi de Montanissell, a Organyà, ja es troba en fase de control. Els incendis ja han cremat unes 870 hectàres aproximadament i han obligat a evacuar unes 200 persones.
 
En concret, l’incendi de Gerri de la Sal ha cremat unes 550 hectàrees, el de Pont de Suert, unes 150 hectàrees, i el de Calbinyà, unes 100 hectàrees aproximadament. El foc de Montanissell, que ja està en fase de control, ha cremat 70 hectàrees.
 
El director ha explicat que les ràfegues de vent i les condicions de sequera que hi ha al Pirineu estan dificultant molt les tasques d’extinció. El vent, “un arma que sempre ens juga en contra”, ha fet que els focs agafessin “una magnitud important” al llarg de la tarda.
 
En aquest sentit, el director ha explicat que la situació de fort vent “ha impedit que els mitjans aeris poguessin treballar”, tot i que a última hora de la tarda dos avionetes de vigilància i atac i un helicòpter han pogut fer una descàrrega en el foc de Calbinyà.
 
Segons les previsions dels Servei Meteorològic de Catalunya, aquest vent es mantindrà tota la nit i fins demà no es preveu que comenci a minvar, però la previsió és que la situació de fort vent continuarà tot el cap de setmana.
 
El director general ha explicat que en aquest moments “tenim molts efectius treballant i que continuaran treballant tota la nit”, en total 60 camions d’autobomba, 40 vehicles lleugers i uns 320 efectius dels Bombers de la Generalitat, així com dotacions d’ADF, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, Creu Roja, i tècnics d’operacions territorials de la DG de Protecció Civil donant suport operatiu. També s’ha desplaçat un Centre de Comandament Avançat i s’ha trasllat la Unitat Móbil de Protecció Civil al Centre de Comandament Avançat a la Pobla de Segur.
 
D’altra banda, hi han 4 unitats del SEM desplaçades a Baix Pallars, 1 unitat a Coll de Nargó i 1 unitat a la Seu d’Urgell.
 
Fruit dels diferents incendis, s‘han evacuat desenes de persones als nuclis de Baén, Useu, i Bresca, moltes de les quals s’han desplaçat per mitjans propis a casa de familiars o amics d’altres nuclis fora de la zona de risc, i s’ha realitzat un confinament preventiu a Peramea. D’altra banda, no hi hagut ferits ni afectacions personals.
 
Pel que fa a les afectacions viàries, en aquest moments a Soriguera ja s’hi pot circular, i la N-260 continua tallada a l’altura del Pont de Suert.
 
D’altra banda, donada la previsió meteorològica, Protecció Civil manté en Fase d’emergència el Pla Infocat. L’alerta s’ha elevat a Emergencia aquesta tarda desprès de la reunió al CECAT del Comité Tècnic del Pla especial d’Emergències per incendis forestals a Catalunya (infocat), a la que també ha assistit el conseller Felip Puig.