Un centenar de vehicles i més de 250 efectius dels Bombers de la Generalitat continuaran treballant durant la nit en els incendis forestals dels Pirineus

query_builder   8 març 2012 23:52

event_note Nota de premsa

Un centenar de vehicles i més de 250 efectius dels Bombers de la Generalitat continuaran treballant durant la nit en els incendis forestals dels Pirineus

Segons les darreres informacions, les ràfegues de vent a les zones dels incendis forestals on s’està treballant del Pirineu de Lleida ha afluixat, tot i que encara bufa però amb menor intensitat. S’espera que durant el matí, segons les previsions meteorològiques, el vent encara sigui present i que baixi d’intensitat de cara al migdia.
 
A primera hora del matí, es preveu que els mitjans aeris es puguin incorporar a les tasques d’extinció, amb quatre avions de vigilància i atac i cinc helicòpters dels Bombers de la Generalitat (quatre bombarders i un de comandament). A més, també es preveu que s’incorpori un helicòpter Kamov del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.
 
Incendi del Baix Pallars – Gerri de la Sal (Pallars Sobirà)
 
A conseqüència de l’incendi forestal del Baix Pallars ha quedat sense subministrament elèctric el nucli de població i s’han posat grups electrògens. D’altra banda, destacar que s’ha aixecat l’ordre de desallotjament dels nuclis de Bresca i Useu. Així com també s’ha aixecat l’ordre de confinament de Peramea que afectava a unes 90 persones. Però per contra, els nuclis d’Enseu (dues persones) i Baén (cinc persones) se’ls ha recomanat que de moment no tornin. En aquest sentit, Mossos d’Esquadra ha tallat l’accés a aquesta població.
 
A causa d’aquest incendi, el foc ha cremat totalment una casa deshabitada i el paller de la finca del costat. Cap persona ha resultat ferida a causa d’aquest incendi.
 
L’incendi ha estat conduït per vent i pels contravents que han generat les dues valls per on ha avançat. El flanc dret, que és el que ha avançat cap a Peramea, ha llençat focus secundaris i en aquests moments es troba estabilitzat.
 
Pel que fa al flanc esquerre, la zona des de la Solà d’Enseu fins el collet de la Servera i fins el Pont d’Arboló, el foc continua actiu però crema en baixa intensitat. A la part més sud d’aquest flanc, la zona és de molt difícil accés i no s’hi podrà treballar fins demà al matí. Segons dades provisionals dels Bombers de la Generalitat el perímetre de l’incendi seria d’unes 500 hectàrees.
 
Al lloc, continuen treballant una cinquantena de dotacions terrestre dels Bombers de la Generalitat, entre les quals hi ha una unitat del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM).
 
Fins al parc de Bombers de la Pobla de Segur, s’ha desplaçat la unitat mòbil de Protecció Civil on s’ha constituït el Centre de Comandament Avançat (CCA) i on també s’ha ubicat el Centre de Comandament dels Bombers (CCB).
 
Com a mesura preventiva, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) han desplaçat a la zona d’aquest incendi quatre unitats. A més, també hi han 15 patrulles dels Mossos d’Esquadra, efectius dels Agents Rurals i de les ADF’s de la zona treballant en aquest incendi.
 
Incendi forestal de Pont de Suert – Viu de Llevata (Alta Ribagorça)
 
D’altra banda, una vintena de dotacions treballen també en l’incendi forestal que afecta la zona del barranc de Viu de Llevata, a Pont de Suert, on els efectius terrestres veuen dificultades les tasques d’extinció a causa de la complexa orografia de la zona. El foc, que ha saltat el riu al fons del barranc de Viu, avança cap a l’est, en direcció Solà de Viu, en una zona de difícil accés. Ara també s’està treballant al Coll de Sant Roc de Viu del flanc dret. Segons les darreres informacions, el foc hauria afectat unes 200 hectàrees
 
A causa d’aquest incendi, no hi han hagut persones desallotjades. Fins al lloc, s’ha mobilitzat també una unitat del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM) dels Bombers de la Generalitat, i dues ambulàncies del SEM.
 
A causa d’aquests incendis, i segons informa el Servei Català de Trànsit, continua tallada la N-260 a l’alçada de Pont de Suert, entre els punts quilomètrics 285 i 285’5. I, per la resta, ja s’ha normalitzat la circulació i ja es pot circular sense cap tipus de regulació.
 
Incendi forestal de Valls de Valira – Calbinyà (Alt Urgell)
 
Pel que fa a l’incendi de Valls de Valira continua l’ordre d’evacuació de la població de Calbinyà i de les dues masies. En aquests moments, continuen treballant una trentena dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat i efectius dels Bombers del Principat d’Andorra.
 
El flanc esquerra i cua de l’incendi l’han pogut tancar amb eines manuals i anclar a unes pistes forestals amb cremes i línies d’aigua per evitar que s’eixamplés més el perímetre. Per tant, l’extensió provisional afectada, seria d’unes 200 hectàrees de vegetació forestal. En aquest cas, han ajudat força les descàrregues que han pogut realitzat puntualment els dos avions de vigilància i atac dels Bombers de la Generalitat i l’helicòpter bombarder dels Bombers del Principat d’Andorra.
 
Incendi forestal a Coll de Nargó – Montanisell (Alt Urgell)
 
Cal recordar que, des de les 18.00 hores, es troba en fase de control l’incendi forestal que afectava la població de Montanissell, al terme municipal de Coll de Nargó. Treballen per controlar tot el perímetre del foc 14 dotacions. El perímetre provisional d’aquest incendi és de 65 hectàrees de vegetació.
 
La Direcció General de Protecció Civil de Catalunya manté activada la fase d’emergència del Pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT).
 
El telèfon únic d’emergències, 112, ha atès 80 trucades relacionades amb  l’incendi de Valls de Valira, 34 per l’incendi del Baix Pallars, 21 pel de Coll de Nargó i 14 pel foc de Pont de Suert.
 
 
 
 
Cerdanyola del Vallès, 8 de març de 2012
23.50 hores