Salut presenta una guia de nutrició per als pacients en tractament oncològic

Salut presenta una guia de nutrició per als pacients en tractament oncològic

query_builder   9 març 2012 14:21

event_note Nota de premsa

Salut presenta una guia de nutrició per als pacients en tractament oncològic

  • L’objectiu és oferir unes pautes nutricionals per millorar la qualitat de vida dels malalts i minimitzar algunes de les complicacions derivades dels tractaments
  •  La guia es distribuirà a tots els centres sanitaris que realitzen serveis d’oncologia mèdica i radioteràpia, i a les associacions de malalts de càncer
 
 
Guia nutrició
Avui, divendres 9 de març, el conseller Boi Ruiz ha presidit l’acte de presentació de la guia Recomanacions dietètiques i nutricionals en oncologia per a pacients en tractament de radioteràpia i/o quimioteràpia, coordinada per Nestlé Health Science, amb la col·laboració d’un ampli equip d’especialistes i experts en nutrició i càncer.
 
Aquesta publicació, impulsada per la periodista i escriptora Susana Frouchtmann, té com a objectiu oferir unes pautes nutricionals per millorar la qualitat de vida dels malalts i minimitzar algunes de les complicacions derivades dels tractaments, com ara la immunosupressió o la pèrdua de la massa muscular.
 
Actualment, el càncer és una de les malalties de major incidència, prevalença i mortalitat i representa un problema de salut pública a escala mundial. A més, el procés de la malaltia i el seu tractament poden comportar pèrdua de la gana, alteracions del sabor, dificultats per menjar i una malnutrició aguda.
 
Atès l'alt índex de problemes nutricionals existents entre els malalts de càncer, tant per l’evolució de la seva malaltia com per problemes de dieta i les conseqüències de salut que els comporta, la guia es distribuirà a través de tots els centres sanitaris de Catalunya que realitzen serveis d’oncologia mèdica i radioteràpia, i a les associacions de pacients oncològics. D’aquesta manera es pretén que la publicació arribi a tots els pacients de Catalunya que s'hagin de sotmetre a tractaments de quimioteràpia i/o radioteràpia.
 
En una primera fase, se n'han editat 20.000 exemplars i, en funció dels requeriments, se n’aniran fent reedicions. A més, la informació es podrà consultar per Internet al Canal Salut Càncer.
 
Recomanacions bàsiques
La guia ofereix consells específics per a cadascuna de les fases dels tractaments oncològics dels pacients així com exemples de menús i recomanacions dietètiques per al control de cadascuna de les possibles complicacions associades al tractament.
 
A més, a la publicació s’indiquen els consells nutricionals bàsics que els pacients haurien de seguir encara que no pateixin cap símptoma específic causat pel tractament. Entre aquestes recomanacions cal destacar:
  • Realitzar, com a mínim, quatre àpats al dia, de petit volum però nutritius.
  • Cuinar els aliments de forma senzilla.
  • Moderar el consum de greixos.
  • Potenciar la ingesta de fruites i verdures.
  • Beure un mínim de sis gots de líquids fora dels àpats.