El 66% dels casos atesos a l'Ofideute acaben en acord entre l'entitat financera i la família per evitar desnonaments

query_builder   9 març 2012 16:13

event_note Nota de premsa

El 66% dels casos atesos a l'Ofideute acaben en acord entre l'entitat financera i la família per evitar desnonaments

El servei de mediació de la Generalitat entre famílies amb problemes de pagament del seu préstec hipotecari i entitats bancàries, l’Ofideute, ha aconseguit, en dos anys, un 66% de solucions pactades que han evitat desnonaments. Aquesta és una de les dades que es van examinar ahir durant la reunió del Pacte Nacional de l’Habitatge, durant la qual es va fer balanç també de la inversió feta durant l’any 2011:
 
 • 79,8 MEUR destinats als programes socials d’habitatge.
 
 • 72,8 MEUR per a la promoció de pisos amb protecció oficial.
 
 • 70,5 MEUR per a la rehabilitació d’habitatges.
 
 • 282 MEUR de despesa total en polítiques d’habitatge.
 
 
L’actual moment de crisi econòmica ha afeblit les possibilitats de moltes famílies de fer front als pagaments del seu habitatge. És per això que el Departament de Territori i Sostenibilitat va crear, el gener de 2010, el servei de l’Ofideute, amb la voluntat de reduir el número de desnonaments. Aquesta oficina té l’objectiu d’actuar com a mitjancera entre les entitats bancàries i els signants d’hipoteques amb problemes per fer front al seu pagament.
 
En aquests dos anys de funcionament, Ofideute ha atès un total de 1.045 famílies, 839 d’elles el passat 2011. El resultat de la mediació realitzada fins ara és molt positiu, amb un 66% de casos resolts amb una solució pactada entre la família i l’entitat financera.
 
Precisament, per tal de continuar ajudant les famílies amenaçades de desnonament, el secretari d’Habitatge, Carles Sala, va demanar durant la recent reunió de la Comissió Multilateral d’Habitatge i Sòl “l’adopció de mesures legislatives que tendeixin cap a una llei de “segona oportunitat” per a les famílies, com succeeix a bona part d’Europa”. En aquest sentit, la dació en pagament d’un habitatge per saldar el deute és una de les iniciatives que es recolzen des del Departament.
 
Durant la reunió d’ahir del Pacte Nacional de l’Habitatge, el secretari també va demanar als seus membres el màxim consens per tal d’impulsar al Parlament de Catalunya una proposició de Llei que emplacés el Govern de l’Estat a tirar endavant no sols mesures d’adopció voluntària sinó també de rang legal.
 
Política d’ajuts en habitatge
 
Tot i les seves limitacions pressupostàries, el Departament de TES actua des de diverses vessants per tal de garantir el dret dels ciutadans a un habitatge, una necessitat especialment sensible en un moment com l’actual, quan la crisi afebleix les possibilitats econòmiques de les famílies.
 
Durant l’any 2011, es van destinar 72,8 MEUR a la promoció d’habitatges amb protecció oficial, 70,5 MEUR a la rehabilitació de pisos.  I es van impulsar accions de caire social per un total de 79,8 MEUR. Entre aquestes línies d’ajuts de caire social hi ha les següents:
 
 • Es va garantir el pagament de la prestació per fer front al lloguer d’aquelles famílies que ja la tenien concedida, sempre que mantinguessin les condiciones requerides. En aquest sentit, es van fer efectius un total de 30.347 ajuts per un import total de 73,7 MEUR.
 
 • Es van concedir ajuts també a llars que es troben en situacions d’especial urgència. L’any passat, 1.545 famílies catalanes van rebre un total de 3 MEUR amb l’objectiu de poder satisfer pagaments urgents.
 
 • Es va mantenir el suport econòmic a la xarxa d’habitatges d’inclusió, subvencionant amb 1 MEUR les entitats que gestionen 865 pisos per allotjar persones en risc d’exclusió. Els habitatges poden ser de propietat o llogats per aquests associacions o ajuntaments, i donen allotjament a més de 5.000 persones.
 
 • S’han atorgat ajuts implícits al lloguer (destinats a persones que viuen en habitatges amb protecció oficial administrats per la Generalitat) per un import de 2,1 M€.
 
Amb la voluntat de donar suport a aquesta iniciativa, el Departament va signar un conveni amb Càritas Diocesana de Barcelona per tal que l’entitat pogués utilitzar 30 pisos del parc públic per allotjar famílies amb les quals treballa. La voluntat és oferir aquesta possibilitat a més entitats socials.
 
A més, tot i que el Govern de l’Estat va derogar el Reial decret que regula la Renda Bàsica d’Emancipació, els beneficiaris als què ja se’ls havia reconegut tenen el dret de continuar percebent-la. Així, un total de 43.311 joves van rebre 106,1 MEUR en ajuts per aquest concepte l’any passat.
 
Atesa la necessitat de moltes famílies de trobar un habitatge de lloguer, la Generalitat va posar en marxa l’Avalloguer, un mecanisme de garantia pel propietari en cas d’impagament del llogater, com a mesura d’estímul per posar al mercat més pisos en aquesta modalitat. Durant l’any 2011, es van constituir avalloguers per a 28.309 habitatges, sumant ja 72.411 pisos amb aquesta cobertura des de la seva creació el 2008.
 
2.345 habitatges públics buits, ofertats
 
Un dels instruments de la política d’habitatge del Departament és el Pla de Xoc que el conseller Lluís Recoder va presentar el passat mes de setembre per adjudicar els habitatges buits de la Generalitat. Per tal de donar sortida a aquest estoc, es van impulsar, entre d’altres, les següents mesures:
 
 • Reconversió dels habitatges de compra a lloguer amb opció de compra.
 
 • Rebaixa dels preus de lloguer per situar-los per sota dels de mercat lliure.
 
 • Règim d’adjudicacions més àgil, amb convocatòries permanentment obertes.
 
A hores d’ara, a Catalunya s’han ofert en convocatòria 2.345 habitatges del voltant de 3.000 que formen part del Pla de Xoc. La resta que queda pendent es continuarà ofertant en els propers mesos, en successives convocatòries, fins a exhaurir l’estoc.
 
Dels 2.345 habitatges ofertats, un total de 2.140 ja es troben en procés d’adjudicació i es lliuraran als seus llogaters a mesura que es completi la tramitació administrativa necessària. Per poder optar a aquests pisos ofertats, s’han presentat 6.000 sol·licituds, que ara s’estan valorant, a més de les que s’hagin lliurat als municipis que tenen registre propi i que encara estan pendents de comptabilitzar-se.  
 
Per tal d’informar a la ciutadania de la possibilitat d’accedir a algun d’aquests pisos del Pla de Xoc, s’han organitzat 134 jornades de portes obertes a tot el territori català, que han rebut prop de 4.000 visites.
 
En conjunt, la despesa del Govern català en matèria d’habitatge durant el 2011 va ser de 282 MEUR.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 65