Actualització dels incendis del Baix Empordà i del Pirineu de Lleida

query_builder   9 març 2012 22:26

event_note Nota de premsa

Actualització dels incendis del Baix Empordà i del Pirineu de Lleida

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté en fase d'emergència el Pla Infocat
 
Una seixantena de dotacions treballen en les tasques d’extinció de l’incendi del Baix Empordà
 
 
 
Una seixantena de dotacions segueixen treballant intensament, i ho faran durant la nit, en l’incendi del Baix Empordà que continua actiu. Demà al matí està previst que s’incorporin tres helicòpters i quatre avions de vigilància i atac.
 
Al lloc, també s’han desplaçat nou patrulles del cos de Mossos d’Esquadra, deu del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), efectius de les policies locals, de la Creu Roja, i 50 voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de les Gavarres, del Massís de Cadiretes, d’Ardenya, i d’altres de suport. També s’hi ha desplaçat la unitat mòbil de Protecció Civil per constituir, al parc de Bombers de Vall d’Aro, el Centre de Comandament Avançat (CCA) juntament amb el Centre de Comandament de Bombers (CCB).
 
Cal recordar que preventivament s’han desallotjat, fins el moment, 120 persones de la urbanització Fontbona i d’una masia de Llagostera, i de petits nuclis de Tossa de Mar.
 
El perímetre del foc hauria afectat, segons les darreres estimacions, al voltant de 400 hectàrees de vegetació forestal.
 
El Servei Català de Trànsit  informa que s’ha tallat el trànsit a la carretera Gi-682 entre Tossa de Mar i Sant Feliu de Guíxols. Continua tallada, a més, la carretera de Sant Grau, GiV-6821.
 
 
Situació dels incendis del Pirineu de Lleida
Continua actiu l’incendi de Gerri de la Sal, a Baix Pallars on hi treballen 26 dotacions terrestres. Hi ha encara punts actius al perímetre de l’incendi, en zones de difícil accés. Demà, quan s’incorporin els mitjans aeris es treballarà intensament en aquestes zones per poder estabilitzar el perímetre.
 
Demà està previst que s’incorporin, al llarg del matí, quatre helicòpters bombarders.
 
Pel que fa a la resta d’incendis, el de Montanissell (Coll de Nargó) i de Viu de Llevata (Pont de Suert) estan controlats, i hi treballen 3 i 16 dotacions respectivament. Una trentena de dotacions continuen a l’incendi de Calbinyà (Valls de Valira) que es manté en fase de control.
 
Tots els veïns que havien estat desallotjats preventivament de dos nuclis de Gerri de la Sal (Enseu i Baén) i de la població de Calbinyà, han pogut tornar als seus domicilis.
 
Segons informa el Servei Català de Trànsit ja s’ha normalitzat, totalment, la circulació a la carretera N-260.
 
 
La DGPC demana extremar les precaucions
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat, que manté en fase d'emergència el Pla Infocat pels incendis de Lleida i de Girona, demana als ciutadans que tinguin segones residències a zones afectades per incendis que no s’hi desplacin fins que la situació d’emergència passi, els focs estiguin completament extingits i no hi hagi risc ni per les persones ni pels béns.
 
Igualment, es demana als ciutadans que amb motiu del cap de setmana es desplacin a zones forestals o properes a zones forestals extremin la prevenció, evitin activitats que augmentin el risc d’incendi i que si veuen qualsevol indici de que s’està produint un foc forestal (com ara una columna de fum) truquin de forma immediata al telèfon d’emergències 112 i indiqui la seva posició i la del eventual punt on hi hagi fum.
 
La DGPC insisteix que en cas que residiu habitualment o passeu temporades a urbanitzacions properes a zones forestals, recordeu que és imprescindible informar-se de les rutes d’evacuació en cas d’emergència.
 
En cas que un incendi afecti les zones properes a un habitatge aïllat, urbanització o nucli habitat, cal seguir estrictament les instruccions donades per les autoritats en quan a mesures de protecció com pot ser el confinament o l’evacuació. D’aquesta manera es facilita l’actuació dels cossos operatius i evitareu posar-vos en situació de risc.