Els mitjans aeris s'incorporen a les tasques d'extinció dels incendis forestals

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté en fase d'emergència el Pla Infocat

query_builder   10 març 2012 07:45

event_note Nota de premsa

Els mitjans aeris s'incorporen a les tasques d'extinció dels incendis forestals

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté en fase d'emergència el Pla Infocat

 
 
 
Està previst que es vagin incorporant fins a set mitjans aeris (tres helicòpters i quatre avions de vigilància i atac) per donar suport a la seixantena de dotacions terrestres que continuen treballant a l’incendi del Baix Empordà.
 
Els Bombers de la Generalitat treballen intensament en el perímetre de l’incendi així com en els diversos focus secundaris que ha anat llançant sobretot el cap de l’incendi, a la zona del Puig d’en Gros.
 
El foc hauria afectat, segons les darreres estimacions, un perímetre de 400 hectàrees.
 
Recordar que fins al lloc hi ha desplaçats, també, efectius del cos de Mossos d’Esquadra, del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), de les policies locals, de la Creu Roja i de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Al parc de Bombers de Vall d’Aro s’ha constituït el Centre de Comandament Avançat (CCA) a través de la unitat mòbil de Protecció Civil i el Centre de Comandament de Bombers (CCB).
 
Com a mesura preventiva, al llarg de la tarda, es van desallotjar 120 persones de la urbanització Fontbona i d’una masia de Llagostera, i de petits nuclis de Tossa de Mar. Es va posar a disposició, dels veïns afectats, el pavelló municipal de Llagostera així com l’edifici La Nau, de l’ajuntament de Tossa de Mar.
 
El perímetre del foc hauria afectat, segons les darreres estimacions, al voltant de 400 hectàrees de vegetació forestal.
 
Segons informacions del Servei Català de continuen tallades les carreteres Gi-682 entre Tossa de Mar i Sant Feliu de Guíxols i la  carretera de Sant Grau, GiV-6821.
 
Pel que fa als incendis forestals del Pirineu de Lleida, també està previst que es vagin incorporant quatre helicòpters bombarders a les tasques d’extinció de l’incendi de Gerri de la Sal, al Baix Pallars. Durant el matí els mitjans aeris treballaran en aquells punts de l’incendi que continuen actius i que es troben en zones de difícil accés, per acabar d’estabilitzar tot el perímetre. Continuaran treballant una vintena de dotacions terrestres.
 
L’incendi de Calbinyà (Valls de Valira) continua en fase de control i una vintena de dotacions treballen per acabar de controlar el perímetre del foc. Els incendis de Montanissell (Coll de Nargó) i Viu de Llevata (Pont de Suert) ja estan controlats. Treballen una i sis dotacions, respectivament, per acabar d’extingir-los.
 
 
La DGPC demana extremar les precaucions
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat, que manté en fase d'emergència el Pla Infocat pels incendis de Lleida i de Girona, demana als ciutadans que tinguin segones residències a zones afectades per incendis que no s’hi desplacin fins que la situació d’emergència passi, els focs estiguin completament extingits i no hi hagi risc ni per les persones ni pels béns.
 
Igualment, es demana als ciutadans que amb motiu del cap de setmana es desplacin a zones forestals o properes a zones forestals extremin la prevenció, evitin activitats que augmentin el risc d’incendi i que si veuen qualsevol indici de que s’està produint un foc forestal (com ara una columna de fum) truquin de forma immediata al telèfon d’emergències 112 i indiqui la seva posició i la del eventual punt on hi hagi fum.
 
La DGPC insisteix que en cas que residiu habitualment o passeu temporades a urbanitzacions properes a zones forestals, recordeu que és imprescindible informar-se de les rutes d’evacuació en cas d’emergència.
 
En cas que un incendi afecti les zones properes a un habitatge aïllat, urbanització o nucli habitat, cal seguir estrictament les instruccions donades per les autoritats en quan a mesures de protecció com pot ser el confinament o l’evacuació. D’aquesta manera es facilita l’actuació dels cossos operatius i evitareu posar-vos en situació de risc.