Una quarantena de dotacions dels Bombers continuen treballant a l'incendi de Girona

query_builder   10 març 2012 14:31

event_note Nota de premsa

Una quarantena de dotacions dels Bombers continuen treballant a l'incendi de Girona

L’incendi forestal de Calbinyà (Alt Urgell), ja està controlat
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté en fase d'emergència el Pla Infocat
 
Ja han pogut retornar als seus domicilis els veïns de Cala Giverola i Salionç
 
S’ha restablert la circulació a la carretera Gi-682
 
L’incendi que afecta els termes municipals de Santa Cristina d’Aro i Llagostera continua actiu tot i que, a hores d’ara, no hi ha cap zona amb flama al perímetre de l’incendi. De moment a la zona bufa vent de sud i encara no ha entrat la tramuntana, per la qual cosa a hores d’ara es pot dir que el foc evoluciona favorablement.
 
Continuen treballant al lloc per estabilitzar el perímetre una quarantena de dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat amb el suport de 15 unitats dels Grups de Defensa Forestal (ADF) de la zona. Els mitjans aeris estan en una aturada tècnica i està previst que es reincorporin a les tasques d’extinció, si és necessari, a partir de les 16.00 hores.
 
Pel que fa als desallotjats, els veïns del nucli de Salionç poden tornar també als seus domicilis. Es manté però, el desallotjament preventiu de la urbanització de Fontbona i el nucli de Sant Grau, però es preveu que en les properes hores es pugui aixecar aquesta restricció. Cal destacar que tan sols ha estat necessari reallotjar una família de Tossa de Mar. La resta d’afectats s’han adreçat o bé a casa d’amics i familiars o bé en hotels.
 
Segons les dades provisionals facilitades pel cos d’Agents Rurals, el foc hauria cremat 500 hectàrees que pertanyen als termes municipals de Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà) i Llagostera (Gironès).
 
Recordar que fins al lloc hi ha desplaçats, també, efectius del cos de Mossos d’Esquadra, del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), de les policies locals, dels Agents Rurals, de la Creu Roja i de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Al parc de Bombers de Vall d’Aro es va constituir el Centre de Comandament Avançat (CCA) a través de la unitat mòbil de Protecció Civil i el Centre de Comandament de Bombers (CCB).
 
El Servei Català de Trànsit informa que ja s’ha restablert la circulació a la carretera Gi-682, però es manté el tall a la carretera de Sant Grau la Gi-6821.
 
D’altra banda, a les 13.12 hores, els Bombers han donat per controlat l’incendi de l’Alt Urgell a Calbinyà, al terme municipal de Valls de Valira. Continuen treballant a la zona una vintena de dotacions terrestres.
 
Segons les dades facilitades pel Cos d’Agents rurals, el foc ha cremat 114 hectàrees d’arbrat, matollar i pastures, totes al terme municipal de Valls de Valira
 
La DGPC manté activada la fase d’emergència del pla Infocat
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté en fase d'emergència el Pla INFOCAT pels incendis de Lleida i de Girona. La decisió de mantenir la fase d’emergència s’ha pres un cop valorada la situació a la reunió del Comitè Tècnic de Seguiment del pla INFOCAT, que ha tingut lloc aquest matí al CECAT. La DGPC demana als ciutadans que tinguin segones residències a zones afectades per incendis que no s’hi desplacin fins que la situació d’emergència passi, els focs estiguin completament extingits i no hi hagi risc ni per les persones ni pels béns.
 
De cara a fer un seguiment de l’evolució dels incendis i la seva afectació, a les 17.00 hores, hi haurà una nova reunió al CCA-Unitat Mòbil de Protecció Civil a Castell Platja d’Aro amb representants dels cossos operatius, els alcaldes de Tossa, Llagostera i Santa Cristina, així com a representants territorials de l’administració a Girona. El Comitè de Seguiment de l’Infocat es tornarà a reunir a les 18.00 hores al CECAT per tal d’avaluar la situació.
 
Igualment, es demana als ciutadans que amb motiu del cap de setmana s’hagin de desplaçar a zones forestals o properes a zones forestals extremin la prevenció, evitin activitats que augmentin el risc d’incendi i que si veuen qualsevol indici de que s’està produint un foc forestal (com ara una columna de fum) truquin de forma immediata al telèfon d’emergències 112 i indiqui la seva posició i la del eventual punt on hi hagi fum.
 
La DGPC insisteix que en cas que residiu habitualment o passeu temporades a urbanitzacions properes a zones forestals, recordeu que és imprescindible informar-se de les rutes d’evacuació en cas d’emergència.
 
En cas que un incendi afecti les zones properes a un habitatge aïllat, urbanització o nucli habitat, cal seguir estrictament les instruccions donades per les autoritats en quan a mesures de protecció com pot ser el confinament o l’evacuació. D’aquesta manera es facilita l’actuació dels cossos operatius i evitareu posar-vos en situació de risc.