Salut inicia una campanya per conscienciar els ciutadans perquè truquin al 112 quan tinguin símptomes d'infart

query_builder   12 març 2012 12:30

event_note Nota de premsa

Salut inicia una campanya per conscienciar els ciutadans perquè truquin al 112 quan tinguin símptomes d'infart

Cada any es produeixen al voltant de 6.500 infarts a Catalunya i només un de cada tres ciutadans que pateix els símptomes telefona al 112.
 
El Departament de Salut disposa, des del juny de 2009, del Codi infart, un protocol que consisteix a reduir el temps de resposta del sistema sanitari.
 
L’infart és una causa important de morbiditat i mortalitat. Cada any, a Catalunya, se’n produeixen uns 6.500 casos. Quan es produeix un infart, el factor temps és decisiu, ja que, com més temps passa la pèrdua de múscul és major i les seqüeles són més greus.
 
El símptoma principal de l’infart de miocardi és un dolor al pit, intens i perllongat, que no cedeix amb els analgèsics habituals. És un dolor que pot irradiar altres parts del cos com, per exemple, els braços, i que sol anar acompanyat d’un quadre vegetatiu amb suor freda, debilitat i, de vegades, amb nàusees i vòmits. En les dones, el dolor al pit no és tan indicatiu com en els homes, ja que hi ha altres símptomes que cal tenir en compte, com la dificultat per respirar, la debilitat, la fatiga i, fins i tot, la somnolència.
 
Si es pateix un dolor fort i opressiu al pit o una sensació de constricció de manera persistent, cal trucar immediatament al 112. D’aquesta manera, es posa en marxa el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que, ràpidament, envia una ambulància medicalitzada per realitzar una valoració del cas. Un cop realitzat el diagnòstic, el SEM activa el Codi infart i alerta l’hospital de destí. D’aquesta manera, quan la persona malalta arriba a l’hospital, l’equip de metges que l’ha de tractar i tot l’equipament clínic necessari estan preparats. La rapidesa en el diagnòstic i en l’arribada i preparació hospitalària fa que les conseqüències de patir un infart es redueixin al mínim.
 
Segons les dades de què disposa el Departament de Salut, només el 30% dels pacients telefonen al 112 i un dels objectius del Pla director de cardiologia és que aquest percentatge augmenti.
 
 
El Codi infart. El juny de 2009 es va posar en marxa el Codi infart. Es tracta d’un protocol que consisteix a reduir pràcticament a la meitat el temps de resposta del sistema sanitari, perquè els pacients rebin les mesures diagnòstiques i terapèutiques apropiades en els diferents punts de la xarxa assistencial.
 
El Codi infart és una experiència innovadora des del punt de vista de la gestió, atès que ha suposat l’assoliment de millores notables en termes de resultats clínics i d’optimització de recursos. Ha suposat un canvi en el paradigma de l’atenció altament especialitzada de l’infart que ha estat possible gràcies al consens entre els agents implicats.
 
Aquests canvis, tan els organitzatius, que afecten diferents dispositius del sistema de salut, com en la presa de decisions assistencials, mostren la importància de les reformes organitzatives per sobre de les estructurals.
 
Resultats del Codi infart. El tractament dels pacients amb infart ha millorat notablement, gràcies a la posada en marxa del Codi infart, en termes de teràpia d’elecció i en els temps assistencials oferts. Des de la posada en marxa del Codi se n’han activat un total de 5.778. D’aquests, un 30% han estat diagnosticats en primera instància pel SEM.
 
Des de la implantació del Codi infart, s’ha incrementat la proporció de pacients amb infart que han rebut algun tipus de tractament de reperfusió, especialment pel que fa al tractament òptim (l’angioplàstia primària) i, segons les dades preliminars de l’Enquesta de mortalitat hospitalària, s’ha produït una reducció significativa de la mortalitat.
 
Durant l’any 2011, prop del 93% dels pacients tractats a través del Codi infart, han rebut algun tipus de tractament de reperfusió. Això suposa un increment notable (l’any 2000 només es reperfonien un 63% i l’any 2006 un 79%). Cal destacar també que s’ha assolit un 85,7% de reperfusió amb angioplàstia primària entre els infarts tractats en el Codi infart (l’any 2000 aquesta proporció de tractament era del 5% i en el 2006 del 33%).
 
Gràcies a l’aplicació del Codi infart s’han reduït substancialment els principals indicadors de temps assistencial dels pacients amb infart tractats a través d’aquest Codi, i els valors són molt pròxims als estàndards recomanats per les guies de pràctica clínica.
 
Durant el 2011 la mediana de l’interval de temps des de l’inici del dolor fins que els pacients han tingut el primer contacte mèdic ha estat de 69 minuts. Això suposa un guany d’11 minuts respecte l’any 2010. L’objectiu del Departament de Salut amb aquesta campanya és reduir aquest temps al màxim possible.
 
La campanya. L’objectiu de la campanya és escurçar el temps d’atenció a l’infart a partir de la reducció dels temps entre l’aparició dels símptomes i l’alerta al sistema sanitari, perquè aquest és un temps que depèn dels pacients. L’objectiu és que aquesta alerta dels ciutadans al sistema sanitari es faci directament a través del 112, perquè que s’ha comprovat que és l’agent assistencial que actua amb més rapidesa i, per tant, ofereix als pacients un temps d’atenció més curt.
 
La campanya ha estat finançada per la iniciativa privada europea Stent For Life, en col·laboració amb el SEM i el Departament de Salut per fomentar la trucada dels ciutadans al 112 en cas de dolor al pit.
 
La campanya començarà durant el mes d’abril i estarà en marxa durant tot el 2012. S’ha elaborat material gràfic (pòsters i fullets) que es distribuiran a les sales d’espera dels centres d’atenció primària, a les unitats d’urgències dels hospitals i a les farmàcies comunitàries de Catalunya. D’altra banda, també s’ha elaborat un vídeo que es projectarà a les pantalles dels centres sanitaris.
 

1  

Vídeos

Codi Infart

3  

Fitxers adjunts

Presentació de la campanya "Els segons compten"

Presentació de la campanya "Els segons compten"
PDF | 2480

Stent For Life

Stent For Life
PDF | 376

Campanya Stent For Life

Campanya Stent For Life
PDF | 348