La vicepresidenta del Govern presideix l'acte inaugural del Centenari de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya

La vicepresidenta del Govern presideix l'acte inaugural del Centenari de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya

query_builder   12 març 2012 20:41

event_note Nota de premsa

La vicepresidenta del Govern presideix l'acte inaugural del Centenari de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya

 
·         Hi han assistit els exconsellers i exconselleres de Governació i els directors i directores que ha tingut l’Escola des de la seva recuperació
 
·         L’Escola va ser fundada per Enric Prat de la Riba el 1912
 
120312 EAPC 100 anys
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha presidit l’acte que dóna el tret de sortida a la commemoració del centenari de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC). La vicepresidenta ha estat acompanyada per la directora de l’Escola, Montserrat de Vehí, i els membres del Consell Rector de l’Escola.
 
L’acte ha comptat amb la presència dels exconsellers i exconselleres de Governació i de la pràctica totalitat dels directors i directores que ha tingut la institució des de la seva recuperació, que s’han constituït en Grup Promotor de la candidatura de l’Escola a la creu de Sant Jordi 2012. També hi ha assistit la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. L’acte ha començat amb la salutació de la vicepresidenta i un breu parlament de la directora de l’EAPC. Tot seguit, Josep Maria Vallès, que va ser el primer director de l’Escola reinstaurada, ha pronunciat la conferència “Més enllà dels cent anys: revalorar el servei públic”.
 
A continuació, s’ha fet la recepció simbòlica del monòlit d’homenatge a Enric Prat de la Riba, obra de Josep Maria Subirachs, reubicat al vestíbul de l’Escola. S’ha dut a terme la signatura de la cessió de l’escultura, que ha estat traslladada des de l’antiga seu de l’entitat, i hi ha intervingut breument Judit Subirachs en nom de l’artista.
 
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que ha fet la cloenda de l’acte, ha recordat que aquest any es compleix també el vint-i-cinquè aniversari dels nomenaments de les primeres promocions de funcionaris de la Generalitat, la qual cosa va significar el reconeixement de l’existència d’una funció pública catalana. En aquest sentit, ha destacat el compromís de l’Escola amb la construcció nacional de Catalunya. “Avui renovem el compromís original de l’Escola amb els seus valors originals”, ha dit. Aquests valors, que l’Escola ha sabut mantenir, han estat “l’exigència, la professionalitat, la dignitat, el rigor i també la modernitat i el compromís ferm amb el país”, ha destacat Joana Ortega.
 
Així mateix, la vicepresidenta ha volgut incidir en l’enfocament municipalista de la institució, que va néixer per formar els funcionaris de l’administració local, fundada per Enric Prat de la Riba. “Avui necessitem més Prats de la Riba”, ha dit. “Necessitem recuperar l’esperit i la reivindicació del regeneracionisme i treballar des dels nostres municipis i des de totes les institucions del nostre país per posar les bases d’una Catalunya millor”.
 
Cent anys al servei d’una administració pública catalana de qualitat
 
El 2 de juliol farà exactament 100 anys que Enric Prat de la Riba va signar les Bases per les quals es creava l’anomenada aleshores “Escola de Funcionaris d’Administració Local”, amb l’objectiu de disposar d’un cos funcionarial amb capacitació tècnica i professional per desenvolupar les tasques d’una administració pública moderna, eficaç i al servei de la ciutadania. Cent anys enrere fou una institució pionera, ja que esdevingué la segona escola de funcionaris més antiga d’Europa, després de la de Düsseldorf (Alemanya).
 
Aprovada la Mancomunitat, l’Escola es desenvolupa en paral·lel, amb ensenyaments eminentment pràctics focalitzats en el dret públic, la hisenda pública i els procediments administratius i judicials, tots impartits en català, que fou declarat idioma oficial de l’Escola. L’any 1922 canvia de nom i n'adopta un que, amb modificacions, arribarà fins els nostres dies: “Escola d’Administració”. L’Escola ja havia format una desena de promocions quan va ser suprimida el 1924 durant la dictadura del general Primo de Rivera.
 
L’Escola reprèn l’activitat l’any 1930 i, durant el període de la II República, viurà moments d’apogeu amb la formació del cos de funcionaris de la Generalitat. Però, tal com havia succeït quinze anys abans amb Primo de Rivera, el 1939, el general Franco tornarà a prohibir les activitats de l’Escola. Fins que, amb el restabliment de la Generalitat, el Decret de 14 de maig de 1979 procedeix a la recuperació de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.
 
La seva labor va ser decisiva ja en la seva primera etapa i ho ha estat també des de la recuperació de l’autogovern, al qual ha contribuït d’una manera molt valuosa amb una obra reconeguda internacionalment en el seu camp.
 
D’aquesta manera ha anat fent una tasca continuada en la creació de cossos professionals qualificats de funcionaris, fidel al país i a la llengua, i amb una història centenària que ha transcorregut paral·lela a la història de Catalunya, i que ha sofert, també, els embats de règims polítics refractaris a la personalitat pròpia catalana.
 
Commemoració del Centenari
 
L’activitat de l’Escola durant el 2012 estarà profundament lligada a la celebració dels seus cent anys d’existència amb l’impuls de nombroses iniciatives, entre les quals destaca la creació del Premi Alfons Ortuño de bones pràctiques en matèria de gestió pública, i l’edició d’un llibre sobre els cent anys d’història.
 
Així mateix, els exconsellers i exconselleres de Governació i els exdirectors i exdirectores de l’EAPC s’han constituït en Grup Promotor de la candidatura per tal que s’atorgui la Creu de Sant Jordi a l’Escola amb motiu del Centenari i la contribució de l’entitat en la recuperació institucional del país i en la formació i la selecció dels empleats públics, així com en la recerca en l’àmbit de l’Administració pública.
 
Així mateix, es preveu la celebració, al mes de juliol, d’un acte institucional de commemoració dels cent anys de la signatura de les Bases de Constitució de l’Escola.
 
Cal recordar que l’Escola ha posat en marxa un web que aplegarà tota la informació que generi la commemoració del centenari: www.gencat.cat/eapc/centenari.

2  

Imatges

Fotografia de l'acte d'inici del centenari de l'EAPC

Fotografia de l'acte d'inici del centenari de l'EAPC 852

Fotografia de l'acte d'inici del centenari EAPC - parlaments

Fotografia de l'acte d'inici del centenari EAPC - parlaments 963

2  

Fitxers adjunts

Annex 1 - Història de l'EAPC

Annex 1 - Història de l'EAPC
PDF | 48

Annex 2 - Activitats programades centenari

Annex 2 - Activitats programades centenari
PDF | 69