El Govern aprova les mesures necessàries per impulsar actuacions relatives a la protecció de les infraestructures crítiques i estratègiques de Catalunya

query_builder   13 març 2012 15:23

event_note Nota de premsa

El Govern aprova les mesures necessàries per impulsar actuacions relatives a la protecció de les infraestructures crítiques i estratègiques de Catalunya

 
El Govern ha aprovat avui un acord per impulsar actuacions relatives a la protecció de les infraestructures crítiques i estratègiques de Catalunya per millorar la prevenció, preparació i resposta davant possibles atemptats terroristes o altres amenaces.
 
Aquest acord dóna compliment a una regulació estatal, que ve determinada per una directiva europea i que té per objecte establir les estratègies i les estructures adequades que permetin dirigir i coordinar les actuacions dels diferents òrgans de les Administracions Públiques en matèria de protecció d’aquestes infraestructures crítiques, prèvia identificació i designació de les mateixes, i que atribueix funcions a aquelles comunitats que tenen competències en matèria de seguretat pública i manteniment de l’ordre públic i protecció de les persones i el béns. Així doncs, l’acord també dóna compliment a l’article 164 de l’Estatut d’Autonomia de la Generalitat de Catalunya.
 
Les infraestructures estratègiques són les instal·lacions, xarxes, sistemes i equips físics i de tecnologia de la informació sobre les que recau el funcionament dels serveis essencials; les infraestructures crítiques són les infraestructures estratègiques el funcionament de les quals, és indispensable i no permet solucions alternatives, de manera que la seva pertorbació o destrucció tindria un greu impacte sobre els serveis essencials, és a dir, aquells serveis necessaris per al manteniment de les funcions socials bàsiques, la salut, la seguretat, el benestar social i econòmic dels ciutadans, o l’eficaç funcionament de les institucions de l’Estat i les Administracions Públiques.
 
En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya, fent ús de les seves competències, haurà de proposar al Ministeri d’Interior, a través de la Secretaria d’Estat de Seguretat, les infraestructures estratègiques, i en el seu cas, les infraestructures crítiques o infraestructures crítiques europees ubicades en territori català per ser incloses en el “Catálogo Nacional de Infraestructuras Estratégicas”.
 
Per tal de donar compliment a aquestes funcions:
 
1. Es crea una comissió interdepartamental per a la identificació de les infraestructures crítiques i estratègiques de Catalunya, adscrita al Departament d’Interior, que determinarà el contingut de la proposta que s’enviarà als òrgans de l’Estat.
 
2. El Departament d’Interior s’encarregarà de l’elaboració de la proposta d’una normativa que determini qüestions, com ara, la coordinació amb altres òrgans competents, la participació de la Generalitat en el “Catálogo Nacional de Infraestructuras Estratégicas”, i la creació i regulació dels registres per als Plans de Protecció Específics i els plans de Suport Operatiu, mitjançant la policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, entre d’altres.