El conseller de Cultura recorda Teresa Pàmies com a "dona sàvia, de fortes conviccions, testimoni insubstituïble" de la història del país

query_builder   13 març 2012 20:12

event_note Nota de premsa

El conseller de Cultura recorda Teresa Pàmies com a "dona sàvia, de fortes conviccions, testimoni insubstituïble" de la història del país

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat avui l’escriptora i Premi Nacional de les Lletres Catalanes Teresa Pàmies com a “dona de fortes conviccions, lluitadora, sempre va fidel a les seves idees de llibertat i justícia social que van identificar i caracteritzar la seva vida. Una persona sense la qual no em sé imaginar el que ha succeït en el país en les darreres dècades”.
 
El conseller ha destacat que “la seva literatura ens va servir per entendre els que van defensar determinat progressisme, mantenint els seus ideals. És un testimoni personal insubstituïble del que va succeir durant la República, la Guerra Civil i la postguerra. Li devem la vindicació dels que van perdre la guerra i van viure una duríssima postguerra”
 
“Va conrear tots els gèneres - escriptora, periodista, assagista, memorialista-   va ser una dona total com a dona de cultura. La seva obra narrativa i les col·laboracions periodístiques són un exemple de literatura compromesa als servei d’unes idees, des de la convicció que l’expressió literària és un instrument eficient per defensar aquestes idees i transformar la realitat”.
 
El conseller Mascarell ha posat de relleu que Teresa Pàmies va gaudir del reconeixement institucional – Creu Sant Jordi (1984), Medalla d’Or al mèrit cultural de l’Ajuntament de Barcelona (2000), Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2001), Premi Manuel Vázquez (2006) - però sobretot va ser reconeguda com a persona, des del punt de vista popular. La gent ha admirat el seu caràcter ferm. Ha estat una persona entranyable.”
 
En aquest sentit, Mascarell ha recordat “la seva mirada profunda i compromesa, i a la vegada el punt d’ironia que feia servir per parlar sobre la realitat. Li devem molt per haver-nos ajudat a interpretar què va succeir en la nostra vida col·lectiva com a país. Era una dona sàvia, que traduïa la gran quantitat de coses que sabia perquè tothom les entenguessim".