Els serveis d'ACC1Ó de suport a la innovació i internacionalització empresarial generen una inversió associada de 8,8 milions d'euros a la demarcació de Girona

query_builder   14 març 2012 11:52

event_note Nota de premsa

Els serveis d'ACC1Ó de suport a la innovació i internacionalització empresarial generen una inversió associada de 8,8 milions d'euros a la demarcació de Girona

  • En els últims dos anys, s’han materialitzat 3 projectes d’inversió que han suposat una captació de 34,2 milions d’euros per la província de Girona.
  •  Són dades del període 2010-2011 que ha donat a conèixer avui a Girona el director general d’Indústria de la Generalitat, Joan Sureda.
  •  Sureda ha presentat davant un centenar d’empresaris els eixos del Pla d’Actuacions Industrials i Empresarials per al període 2012-2014.
ACC1Ó, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana del Departament d’Empresa i Ocupació, ha impulsat al llarg del període 2010-2011 una inversió de 8,8 milions d’euros a la demarcació de Girona associada als serveis que presta d’innovació i internacionalització empresarial.
 
Aquestes dades les ha donat a conèixer avui a Girona el director general d’Indústria, Joan Sureda, que ha presentat davant un centenar d’empresaris els eixos del Pla d’Actuacions Industrials i Empresarials per al període 2012-2014. A la jornada també s’han donat a conèixer els programes i serveis que ACC1Ó posa a disposició de l’empresariat de Girona per impulsar la seva competitivitat.
 
Balanç d’actuacions d’ACC1Ó a Girona 2010-2011:
En l’àmbit de la captació d’inversions, en els últims 2 anys Invest in Catalonia - l’àrea de promoció i atracció d’inversions de la Direcció General d’Indústria- ha impulsat 3 projectes d’inversió a la província de Girona que han suposat una captació de 34,2 milions d’euros. Aquests projectes han propiciat el manteniment de 50 llocs de treball i la creació de 600 llocs de treball nous. Les empreses que han decidit invertir a Girona han estat Tallers ELPA, Càrniques Celrà S.L. i Haribo Invest S.A.
 
En l’àmbit de la internacionalització, més de 60 empreses de la província han comptat amb serveis d’assessorament per a iniciar o consolidar exportacions, implantar-se a l’exterior, aconseguir licitacions públiques internacionals o participar en missions comercials. La inversió generada en aquest àmbit ha estat de 2,4 milions d’euros.
 
Per impulsar la sortida als mercats exteriors, prop de 80 empreses han fet ús dels 34 Centres de Promoció de Negocis d’ACC1Ó al món. Al 2011, els mercats més atractius per a les empreses de Girona ha estat França, Mèxic i Xile. Pel que fa als sectors, durant el 2011 les empreses que han accedit a aquest serveis pertanyien en un 20% als sectors de la construcció i, també en un 20%, al sector serveis.
 
En l’àmbit de la innovació, ACC1Ó ha impulsat 61 projectes que han generat una inversió associada al territori de 6,4 milions d’euros. De tots aquests un 52% prové d’empreses que han participat al servei Innoempresa, que se centra en el desenvolupament de nous productes diferencials i en la sistematització del procés de la innovació en l’estructura empresarial, mentre que un 40% fa referència a projectes impulsats per la xarxa TECNIO d’ACC1Ó, que aglutina els principals agents experts en investigació aplicada i transferència tecnològica de Catalunya.
 
Des d’ACC1Ó també s’ha donat suport a les agrupacions d’empreses del Clúster Carni i del Clúster del Suro. El primer compta amb unes 40 empreses amb 5.100 treballadors en total i una facturació global de 1.840 milions d’euros. Aquest clúster té com a principals reptes estratègics impulsar i potenciar nous projectes d’innovació col·lectius, recolzar la internacionalització de les empreses del sector i aconseguir millorar la percepció que té el consumidor final sobre la carn de porc.
 
El Clúster del Suro agrupa unes 40 empreses, ocupa a 1.050 treballadors i té una facturació total de 235 milions d’euros. Com a principals reptes estratègics destaquen la diversificació de serveis i productes fets amb suro per tal de crear nous models de negoci, la promoció d’una gestió forestal sostenible i el foment del turisme industrial.
 
Principals objectius del Pla d’Actuacions Industrials i Empresarials 2012-2014
Desenvolupat pel Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, el Pla busca afavorir la reactivació econòmica de Catalunya. Les actuacions que s’hi detallen estan destinades principalment a les petites i mitjanes empreses i busquen impulsar la competitivitat a partir de la innovació, la internacionalització i la captació d’inversions.
 
- Captació d’inversions: el Pla busca aconseguir que el 22% del total d’inversions estrangeres a l’Estat es facin a Catalunya al 2014, enfront del 17% actual. Per al 2014, la Direcció General d’Indústria preveu obtenir un volum mínim d’inversió estrangera propera als 600 milions d’euros.
 
- Innovació: l’objectiu és assolir la fita europea d’augmentar l’R+D fins al 3% del PIB català al 2020 – actualment està a l’1,63% -, mitjançant una major eficiència i eficàcia dels centres tecnològics i de recerca. Es treballarà per enfortir l’oferta tecnològica dels centres per tal que se’n puguin beneficiar un total de 10.000 empreses cada any, enlloc de les 8.000 actuals. A banda, amb els incentius a la innovació empresarial s’espera mobilitzar uns 750 milions d’euros d’inversió privada en R+D fins al 2014.
 
- Internacionalització: actualment a Catalunya hi ha més de 40.000 empreses que exporten, de les quals només el 13.500 ho fan de forma regular, una xifra que ha quedat estancada durant els últims anys. Un dels reptes del Pla aprovat avui és augmentar el nombre d’exportadores regulars en un 12% fins al 2014, i que siguin 1.500 les noves empreses exportadores consolidades.
 
Dossier de Premsa del Pla d’Actuacions Industrials i Empresarials 2012-2014:
 
 
Presentació dels programes d’ACC1Ó arreu del territori
Per tal de donar a conèixer a les empreses de Catalunya els diferents instruments que ofereix ACC1Ó aquest any, l’agència ha organitzat un cicle de sessions informatives a 31 poblacions catalanes, que permetran acostar tots aquests serveis a prop de 2.500 empreses.
 
Les pròximes sessions són a Tarragona (15 de març) i  Tortosa (15 de març). Podeu consultar el calendari complert aquí: http://www.acc10.cat/ACC1O/cat/ajuts-financament/programes-serveis/index.jsp
 
Per a més informació: www.acc10.cat