Pacte per a la Infància

El conseller Cleries celebra la constitució de la Comissió de la Infància avui al Parlament de Catalunya

query_builder   21 març 2012 11:21

event_note Nota de premsa

El conseller Cleries celebra la constitució de la Comissió de la Infància avui al Parlament de Catalunya

El conseller de Benestar Social i Família ha inaugurat la jornada de debat ‘Identificant els temes clau per al Pacte per a la Infància’, organitzada per PINCAT amb el suport del Departament
El Joc del Pacte
“Celebro que avui finalment es constitueixi al Parlament la Comissió de la Infància, una comissió que haurà de ser un espai privilegiat on tractar els temes referents als infants i on presentaré els eixos del Pacte per a la Infància, que avui també exposaré aquí”. Així el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, inaugurava aquest matí la jornada ‘Identificant els temes clau per al Pacte per a la Infància’, recordant que la creació d’aquesta comissió havia estat una reivindicació seva durant l’anterior legislatura. La trobada ha estat organitzada per la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT) amb el suport del Departament de Benestar Social i Família i la col·laboració d’UNICEF.
 
Durant la seva intervenció, el conseller Cleries ha destacat que “el Pacte per a la Infància a Catalunya no ha de ser un pacte de l’Administració, ni del Parlament, ni de les institucions sinó de tota la societat i pensat per a tota la infància, és a dir, per als infants que viuen en qualsevol situació”.
 
És per això que el conseller ha insistit que el Pacte per a la Infància a Catalunya “ha de comptar amb un grandíssim consens i amb una gran participació, perquè perduri en el temps i estableixi els eixos de cap on hem d’anar en temes d’infància en aquest país”. En aquest sentit, ha afegit que “volem fer un salt qualitatiu en les polítiques dirigides als infants i sobretot fer la infància molt més visible”.
 
I referint-se a aquesta visibilitat i participació dels propis infants, el conseller ha anunciat que “aquests dies s’està fent arribar a centres educatius i entitats el joc del pacte, que és una manera de fer participar els infants en la seva redacció”. S’ha dissenyat un espai web on es convida els infants a conèixer, informar-se i reflexionar a través del Joc del Pacte i donar la seva opinió sobre aquells aspectes que consideren que s’han de tenir en compte a l'hora d’elaborar-ho. “Volem recollir les veus, els suggeriments i les opinions dels infants i adolescents per poder valorar la seva incorporació en el document definitiu del Pacte”.
 
En el mateix sentit, el conseller ha explicat que hi ha una bústia perquè la ciutadania pugui fer també les seves aportacions (pacteinfancia.bsf@gencat.cat).
 
Per acabar, el conseller ha destacat que “des del Govern tenim molt clar que les polítiques socials són una inversió en les persones i en el futur del país. I això és molt més evident encara quan es tracta dels infants”.
 
La jornada ‘Identificant els temes clau per al Pacte per a la Infància’ s’ha organitzat entorn a 4 taules rodones, una per cadascun dels eixos del document de bases del Pacte: mitjans de comunicació, participació social de la infància, atenció a la infància i inclusió social. El conseller Cleries va presentar aquest document de treball el  novembre passat durant l’acte institucional del Dia Universal de l’Infant.
 
Aquesta jornada és la primera que es realitza un cop iniciat el procés de participació i elaboració dels principals continguts que recull el document de bases del Pacte en el marc del Programa per l’Impuls i Assoliment del Pacte per a la Infància del govern català, liderat pel Departament de Benestar Social i Família i amb un constant diàleg amb les entitats socials i altres agents.
 
El document de bases del Pacte, que serveix de punt de partida per l’elaboració d’un document definitiu, posa l’accent en la necessitat d’adoptar polítiques de prevenció i intervenció cap els infants en situació de risc. Entre les qüestions que aborda aquest document, es troben l’augment de la pobresa infantil, les dificultats d’inserció laboral dels joves, la integració de les persones immigrades, la discriminació per raons de gènere, la infància tutelada, la necessitat de potenciar l’adopció i l’acollida, el suport als infants amb discapacitat, les malalties mentals, els trastorns alimentaris, les addiccions i les drogodependències, el foment del consum i d’hàbits saludables, i altres qüestions com el tractament que reben els infants als mitjans de comunicació o a través de la publicitat, el foment de l’esport i l’educació en el lleure i la conciliació de la vida laboral i familiar.
 
Actualment més de 70 professionals vinculats al món de la infància (entitats del sector, món acadèmic, personal de diversos departaments de la Generalitat, experts...) dividits en 6 grups de treball estan aprofundint en els àmbits que es descriuen al document de bases per tal de fer aportacions al text inicial.