Pelegrí afirma que el sector porcí ha de continuar essent estratègic per a Catalunya

Pelegrí afirma que el sector porcí ha de continuar essent estratègic per a Catalunya

En la cloenda de l'assemblea de Porcat, el conseller assenyala que s'han de complir les normatives sanitària, mediambiental i de benestar animal

query_builder   21 març 2012 16:25

event_note Nota de premsa

Pelegrí afirma que el sector porcí ha de continuar essent estratègic per a Catalunya

En la cloenda de l'assemblea de Porcat, el conseller assenyala que s'han de complir les normatives sanitària, mediambiental i de benestar animal

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha afirmat avui a Bellaterra, en la cloenda de l’assemblea general ordinària de l’Associació Catalana de Productors de Porcí (Porcat), que el sector porcí, de gran importància i potencialitat al nostre país, ha de continuar essent estratègic per a Catalunya en un futur immediat.
 
El conseller ha recordat que el sector porcí és, amb diferència, el principal sector agrari de Catalunya, amb una aportació econòmica  del 35% sobre la Producció Final Agrària. A més a més, és la base d’una important indústria càrnia catalana, que alhora és la primera indústria del sector agroalimentari. D’altra banda, Catalunya representa la primera comunitat autònoma de l’Estat espanyol en cens d’efectius i en producció de carn porcina.
 
Segons Pelegrí, es tracta d’un sector molt dinàmic, amb alta capacitat d’inversió i exportació (del 40% al 45% de la producció va a mercats exteriors). En aquest sentit,  aquest sector porcí ha de consolidar mercats i obrir-ne de nous, mitjançant l’adaptació a les demandes del consumidors i l’aplicació de la innovació, ha afirmat el conseller.
 
Pelegrí ha subratllat que dins d’un sector agroalimentari català que representa la primera indústria del país, el porcí realitza una gran aportació generant riquesa i ocupació, per la qual cosa ha de tenir, sens dubte, un paper destacat en la superació de la crisi econòmica, amb eines tan importants com són les exportacions, en el context de la necessària internacionalització econòmica. “Per això, des de l’Administració agrària catalana, vull afirmar que estem al costat dels productors porcins catalans, treballant conjuntament per tal de superar els problemes actuals”.
 
Pelegrí ha manifestat també que els productors de porcí, en la recerca de la qualitat, han de complir de manera estricta les normatives sanitària, mediambiental i sobre benestar animal, legislació europea que s’aplicarà a partir de l’1 de gener de 2013.
 
Des d’un punt de vista mediambiental, el sector porcí haurà d’assumir importants reptes per tal de poder garantir un creixement sostingut i sostenible. Una de les qüestions a destacar és el de la producció compatible amb el medi ambient. Per això, des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) s’ha elaborat un nou Pla de millora de la gestió de les dejeccions ramaderes, que recull algunes de les mesures que es portaven a terme anteriorment a través del Consorci GESFER i altres mesures d’impacte noves a desplegar en els propers anys, entre les quals destaquen l’ampliació dels plans de fertilització orgànica, la biodigestió de purins porcins o la millora del disseny en les explotacions ramaderes per a l’optimització de la gestió de les dejeccions. Aquest nou pla serà presentat properament pel propi conseller al sector.
 
Finalment, Pelegrí ha reiterat  que Catalunya ocupa el primer lloc en la producció porcina de tot l’Estat espanyol, fins al punt de concentrar el 40,4% de tota aquesta producció. “Això posa en evidència la fortalesa del sector, que té com a grans mèrits el seu dinamisme i el seu fort impuls a l’economia. No podem oblidar que, des del punt de vista agrari, Catalunya és especialment ramadera, ja que més del 60% de la Producció Final Agrària depèn de la ramaderia”, ha dit el conseller.