El Departament de Cultura i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport restitueixen a Egipte vuit peces arqueològiques localitzades a Catalunya

El Departament de Cultura i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport restitueixen a Egipte vuit peces arqueològiques localitzades a Catalunya

query_builder   21 març 2012 15:04

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport restitueixen a Egipte vuit peces arqueològiques localitzades a Catalunya

Fotografia de l'acte
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit l’acte de restitució en el qual el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport ha retornat a les autoritats d’Egipte vuit peces arqueològiques extretes durant un saqueig de la necròpoli de Saqqara que han estat localitzades a Catalunya.
 
Les peces han estat trobades gràcies a les investigacions realitzades per la Brigada de Patrimoni Històric del Cos Nacional de Policia, la Unitat Central de Robatoris amb Força i Patrimoni Històric dels Mossos d’Esquadra, i dos experts egiptòlegs. Les peces han estat localitzades a través d’un antiquari català, que les va adquirir en un comerç especialitzat en arqueologia egípcia de Londres (Regne Unit), i que no ha manifestat oposició al seu retorn a Egipte.
 
Han participat en la signatura de l’acta d’entrega de les peces el director general de Belles Arts i Béns Culturals i Arxius i Biblioteques del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, Jesús Prieto de Pedro; el secretari general del Consell Suprem d’Antiguitats d’Egipte, Mustafa Amin Badawy; l’ambaixador d’Egipte a Espanya, Ayman Zaineldine; i el cap de la Unitat Central de Robatoris amb Força i Patrimoni Històric, Luz Prados. També ha assistit a l’acte el director general de Patrimoni Cultural  de  la Generalitat de Catalunya, Joan Pluma.
 
El conseller Mascarell ha destacat la importància del retorn de les peces i el valor que Catalunya atorga al patrimoni: “Catalunya és un país que estima el seu patrimoni i que entén perfectament quina és la relació entre patrimoni i identitat. Sap perfectament com els pobles configuren el seu present i el seu futur entenent quin ha estat el seu passat i això, en el cas de Catalunya, forma part de la nostra manera d’afrontar la vida i les coses quotidianes. Estimem el nostre patrimoni, els que ens envolta cada dia, el que ha estat la història del territori on vivim”.
 
Mascarell també ha recordat la feina dels professionals catalans en l’àmbit del patrimoni: “Estimem el patrimoni del món. Ho afirmo sense rubor perquè són molts els professionals catalans que treballen amb convicció i professionalitat en els jaciments arqueològics de la resta del món”.
 
El secretari general del Consell Suprem d’Antiguitats d’Egipte, Moustafa Amin Badawy, ha valorat positivament la restitució de les peces: “Estic feliç perquè estem retornant una part de la història d’Egipte. Demostra les bones relacions entre Espanya i Egipte i entre tots els arqueòlegs que treballen a Egipte, i a totes les parts del món”.
 
El director general de Belles Arts i Béns Culturals i Arxius i Biblioteques del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, Jesús Prieto de Pedro , ha destacat que el retorn de les peces  contribuirà a que Egipte pugui conèixer millor el seu passat: “És un dia excel·lent perquè es recuperen 8 peces arqueològiques, un tros molt important de la memòria històrica, de la memòria del poble egipci. Per això que satisfà molt que s’hagi pogut recuperar aquests béns tan antics i tan importants perquè el poble egipci pugui conèixer el seu passat i pugui saber també a què correspon la seva identitat actual
 
 
 
Vicissituds de les peces
 
Un expert de l’Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic (IEPOA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el doctor Josep Cervelló, va dirigir l’any 1997 un conjunt de treballs de camp, adreçats a la recerca de jaciments arqueològics a l’Egipte, concretament en una tomba a Kom al-Khamassin a la necròpolis de Saqqara, prop de la ciutat de Memfis, al sud de El Caire. Es tractava de la tomba de Imep-Hur de la Vi dinastia, que l’any 2200 abans de Crist havia estat summe sacerdot del Ptah, deu de la màgia i la màxima deidat de Memfis.
 
L’any 1999 la tomba va ser saquejada i una bona part dels jeroglífics de les parets van ser arrencats i trets il·legalment d’Egipte. No van començar a sortir al mercat d’antiguitats fins l’any 2005 amb certificats falsos que legalitzaven la sortida del país d’origen. Aquell mateix any es van poder recuperar alguns fragments que havien estat extrets de forma il·legal de l’Egipte, els quals daten del s. III a C.
 
A principis del 2009, la Brigada de Patrimoni Històric del Cos Nacional de Policia es va posar en contacte amb experts de l’Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic (IEPOA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) demanant informació sobre una peça que estaven investigant. Cervelló va determinar que la peça provenia d’aquella necròpolis.
 
Més tard, el 14 d’octubre de 2009, el doctor Francisco Bosch Puche, col·laborador de l’equip d’arqueòlegs del doctor Cervelló a l’IEPOA, va detectar que en un antiquari especialitzat de la província de Barcelona, s’exposaven per a la venda dos fragments de pedra calcària, els quals, per les seves inscripcions, provenien també amb tota probabilitat de la mateixa necròpolis espoliada.
 
El doctor Bosch  va denunciar el fet davant la Fiscalia Especial de Delictes Urbanístics i Contra el Patrimoni Històric (Fiscalia Provincial de Barcelona) el 21 d’octubre 2009, i el Fiscal van encomanar a la Unitat Central de Robatoris i Patrimoni Històric dels Mossos d’Esquadra una investigació per intentar esbrinar l’origen de les peces així com les persones implicades.
 
Gracies a les gestions d’investigació del Grup de Patrimoni Històric d’aquesta Unitat, s’han pogut recuperar un total de vuit fragments de pedra amb inscripcions. Un cop han estat estudiats pel mateix Cervelló, s’ha pogut confirmar que també provenien de la necròpolis egípcia saquejada a finals dels anys 90. L’ Ambaixada del Govern d’Egipte a Espanya va contactar el 2 de novembre de 2011 amb aquesta Unitat per informar que havia iniciat els tràmits burocràtics pertinents per la devolució al seu país dels fragments de pedra cosa que finalment es fa possible en data de 21 de març de 2012.
 
La Unitat Central de Robatoris amb Força i Patrimoni Històric ha pogut establir l’origen d’aquestes peces adquirides per l’antiquari català entre finals de l’any 2008 i principis de 2009: un comerç especialitzat en arqueologia egípcia de Londres.
 
Aquest fets van ser posats en coneixement de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a la primavera de 2010, qui va indicar que les peces incautades es dipositessin al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona, la qual cosa va ser duta a terme mitjançant Dipòsit Judicial en data de 22 de setembre de 2010.
 
L’Ambaixada del Govern d’Egipte a Espanya va contactar amb la Unitat Central de Robatoris amb Força i Patrimoni Històric el  2 de novembre de 2011 per informar que havia iniciat els tràmits burocràtics pertinents per la devolució al seu país dels fragments de pedra.
 
Posteriorment, en un auto del dia 13 de gener de 2011, el Fiscal posa en coneixement que les diligencies d’investigació van ser ja arxivades. Atesa la decisió d’arxiu i el fet que el propietari de l’antiquari, qui tenia en poder les peces, no s’oposa al retorn d’aquestes al seu país d’origen, no hi ha cap impediment per part del Fiscal coordinador per procedir a la seva devolució.
 
Finalitzada la investigació, el Fiscal arxiva el cas i permet procedir a la devolució de les peces a Egipte. El Ministeri d’Educació, Cultura i Esport comunica aquesta decisió a l’Ambaixada d’Egipte a Espanya, que va sol·licitar oficialment la restitució.
 
Després de considerar tant la investigació que acreditava la procedència il·lícita de les peces, com l’escrit de la Fiscalia Provincial de Barcelona, el Ministeri de Educació, Cultura i Esport, en compliment de la Convenció de la UNESCO de 1970 sobre les Mesures que cal adoptar per a Prohibir i Impedir la Importació, l’Exportació i la Transferència de Propietat Il·lícites de Béns Culturals, de la qual Espanya i Egipte formen part, ha procedit a fer entrega de les peces als representants del Govern egipci ratificant així el compromís de l’Estat por combatre el Tràfic Il·lícit de Béns Culturals tant dins com fora de les seves fronteres.

6  

Fitxers adjunts

Annex: Les vuit peces arqueològiques egípcies procedents de Saqqara

Annex: Les vuit peces arqueològiques egípcies procedents de Saqqara
PDF | 60

Fotografia de l'acte de restitució de vuit peces a Egipte (autor: Departament de Cultura)

Fotografia de l'acte de restitució de vuit peces a Egipte (autor: Departament de Cultura)
JPG | 1948

Fotografia de la signatura de l'acta d'entrega de vuit peces a Egipte (autor: Departament de Cultura)

Fotografia de la signatura de l'acta d'entrega de vuit peces a Egipte (autor: Departament de Cultura)
JPG | 1930

Àudio: Declaracions del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

Àudio: Declaracions del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
MP3 | 1179

Àudio: Declaracions del secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats d'Egipte, Moustafa Amin Badawy.

Àudio: Declaracions del secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats d'Egipte, Moustafa Amin Badawy.
MP3 | 573

Àudio: Declaracions del El director general de Belles Arts i Béns Culturals i Arxius i Biblioteques del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, Jesús Prieto de Pedro

Àudio: Declaracions del El director general de Belles Arts i Béns Culturals i Arxius i Biblioteques del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, Jesús Prieto de Pedro
MP3 | 848