La vicepresidenta del Govern lliura el II Memorial Cassià Just a la germana Teresa Losada

La vicepresidenta del Govern lliura el II Memorial Cassià Just a la germana Teresa Losada

query_builder   21 març 2012 20:17

event_note Nota de premsa

La vicepresidenta del Govern lliura el II Memorial Cassià Just a la germana Teresa Losada

El guardó representa un reconeixement a la tasca social d’aquesta religiosa en favor de les persones immigrades. La vicepresidenta ha destacat que l’obra de la germana Teresa és l’expressió d’uns valors que ens fan més forts com a societat i com a país.
Fotografia liurament premi Cassià Just
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha presidit aquesta tarda l’acte de lliurament del II Memorial Cassià Just a la germana Teresa Losada Campo. Hi han assistit també el director general d’Afers Religiosos, Xavier Puigdollers; el president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, Francesc Torralba; el provincial de l’Ordre de Sant Joan de Déu, pare Pascual Piles, i la religiosa dominicana del convent de Santa Clara de Manresa, sor Lucía Caram.
 
El Memorial Cassià Just pren el nom de qui va ser abat de Montserrat de l’any 1966 fins el 1989 i vol reconèixer les aportacions a la construcció d’un espai comú basat en la laïcitat com a respecte a la diversitat, en el marc d’una societat moderna, justa i democràtica.
 
En aquesta segona edició, el jurat ha valorat especialment la tasca que la germana Teresa Losada ha dut a terme al capdavant de l’associació Bayt Al-Thaqafa (Casa de Cultura), una entitat amb seu a Barcelona i a Sant Vicenç dels Horts, que té com a objectiu ajudar a les persones d’origen àrab residents a Catalunya a aconseguir la inserció social, sense que perdin les seves arrels. L’associació organitza activitats per a l’alfabetització en català i en castellà, cursos de promoció de la dona i de formació professional, activitats de suport a la llengua i a la cultura àrab dels infants, etc.
 
Durant la seva intervenció, la vicepresidenta del Govern ha lloat el compromís de la germana Teresa amb les persones més necessitades. “Teresa Losada ha treballat de manera incansable en l’acolliment de les persones immigrades i dels més humils. I ho ha fet sempre des de la humilitat, allunyada de la notorietat i dels focus, posant alegria allà on només hi podia haver tristesa”.
 
En aquest sentit, Joana Ortega ha destacat que la seva tasca és un exemple dels valors que ens han de regir com a societat. “L’obra de la germana Teresa no és només un servei de fe, sinó també l’expressió d’uns valors que ens fan més forts com a societat i com a país”, ha dit. La vicepresidenta també ha remarcat la importància del diàleg i el coneixement mutu “perquè les persones que arriben també serveixen per construir Catalunya”. “Tots estem cridats a construir una Catalunya que valori la dignitat de la persona, que defensi la llibertat i la igualtat, que promogui la solidaritat, que garanteixi la pau i la democràcia”.
 
D’altra banda, la germana Teresa Losada ha agraït el guardó que, ha dit, “serveix per escenificar el dinamisme profund de la solidaritat i de l’intercanvi”. En aquest sentit, la germana Teresa ha augurat un futur en què  “recuperarem el coratge de ser dones i homes en harmonia amb nosaltres mateixos i tot començarà indefugiblement a ser diferent, perquè només la comunicació i l’intercanvi poden transformar el nostre etnocentrisme i abraçar-nos en una relació construïda amb el diàleg i l’encontre, un camí que duu a la certesa que tots plegats compartim la mateixa naturalesa i formem part de la mateixa humanitat”.
 
Teresa Losada va néixer a Lugo el 1943. És doctora en filologia semítica i religiosa de la Congregació de les Franciscanes Missioneres de Maria. Fundadora de Bayt Al-Thaqafa, fou també consultora del Consell Pontifici per al Diàleg Interreligiós per a les relacions amb els musulmans. Va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi  l’any 2002

3  

Imatges

Fotografia lliurament del premi

Fotografia lliurament del premi 834

Fotografia de la taula presidencial de l'acte

Fotografia de la taula presidencial de l'acte 992

Fotografia del parlament de la germana Teresa Losada

Fotografia del parlament de la germana Teresa Losada 1025

1  

Fitxers adjunts

Discurs de la germana Teresa Losada

Discurs de la germana Teresa Losada
PDF | 46