El Departament d'Agricultura convoca els ajuts a la compatibilitat de l'activitat apícola amb la conservació de l'abellarol

query_builder   22 març 2012 09:49

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura convoca els ajuts a la compatibilitat de l'activitat apícola amb la conservació de l'abellarol

 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha convocat els ajuts destinats a compatibilitzar les activitats apícoles amb la conservació de l’abellerol al territori de Catalunya corresponents a 2012, i n’ha aprovat les bases reguladores, com publica avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
 
El Decret legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, que aprovava el Text refós de la Llei de protecció dels animals, declara espècie protegida l’abellerol (Merops apiaster), i l’abella de la mel és una espècie d’interès especial d’acord amb el Decret 110/2003, de 15 d’abril. L’abellerol causa pèrdues a l’apicultura pel seu efecte depredador i dissuasiu. Es considera necessari fomentar l’activitat apícola, que té efectes profunds en la conservació dels ecosistemes i de la biodiversitat per l’efecte pol·linitzador de les abelles, però d’acord amb la legislació vigent també cal protegir l’abellerol.
 
Val a dir que els ajuts a què fa referència l'Ordre publicada avui s’emmarquen en el Programa estatal de mesures d’ajut a l’apicultura Espanya 2011-2013 presentat per l’Administració General de l’Estat a la Comissió Europea (CE), i en compliment del que estableix l’article 105.2 del Reglament (CE) 1237/2007, del Consell, de 22 d’octubre de 2007, pel qual es crea l’Organització Comuna de Mercats Agrícoles i s’estableix disposicions específiques per a determinats productes agrícoles (Reglament únic de les OCM).
 
Aquests ajuts, que van a càrrec d'una partida pressupostària del DAAM per a enguany dotada amb un import màxim de 100.000 euros, s’han de sol·licitar a partir d’enguany a través de la declaració única agrària (DUN). Aquest sistema unificat augmenta l’eficàcia, la rendibilitat i el control en la concessió de l’ajut, i al mateix temps facilita la presentació de les sol·licituds a les persones interessades. El termini de presentació de sol·licituds dels ajuts convocats en aquesta Ordre s’estableix des del dia 1 de febrer de 2012 fins al dia 30 d’abril de 2012 mitjançant la DUN.
 
Els ajuts tenen per objecte ajudar i facilitar l’activitat de les persones apicultores que treballen amb l’abella de la mel (Apis mellifera) a les zones amb abundància molt alta, alta i mitjana d’abellerol, que s’indiquen en l’annex  de l'Ordre publicada avui, atès que aquest ocell fa disminuir la producció de mel i considerant l’efecte important de l’abella de la mel en la conservació de la biodiversitat per la seva acció pol·linitzadora.