Aquest diumenge el rellotge s'avança una hora: a les dues de la matinada seran les tres

El canvi d'horari suposarà una reducció de 31 milions d'euros en la despesa energètica a Catalunya

query_builder   22 març 2012 11:54

event_note Nota de premsa

Aquest diumenge el rellotge s'avança una hora: a les dues de la matinada seran les tres

El canvi d'horari suposarà una reducció de 31 milions d'euros en la despesa energètica a Catalunya

 
La matinada del proper diumenge, 25 de març, el rellotge s’avançarà una hora a les dues del  matí, que passaran a ser les tres. Aquesta mesura permet la reducció de la despesa energètica associada a la il·luminació artificial adequant l’horari a les hores de llum natural, i s’aplica de manera coordinada a tota la UE. L’Institut Català d’Energia (ICAEN), adscrit al departament d’Empresa i Ocupació, calcula que amb l’horari d’estiu es generarà un estalvi de 31 milions d’euros (impostos inclosos) a Catalunya durant els set mesos que estarà en vigor, principalment en el sector domèstic, en el qual es concentren el 90% dels efectes generats per la mesura.
 
Segons les dades de l’ICAEN, l’estalvi causat pel canvi d’horari se situarà entre els 11 i els 12 euros per llar, ja que permetrà reduir un 10,3% el consum en il·luminació. El pes de la il·luminació en el total del consum energètic de les llars se situa a l’entorn del 7%, i pot reduir-se més mitjançant un ús responsable de l’energia, és a dir, amb l’aplicació de mesures com adequar el tipus d’il·luminació a cada necessitat o bé la instal·lació de sistemes electrònics de regulació del consum elèctric. El canvi horari també permet estalviar energia en els serveis, el comerç i la indústria.
 
La diferenciació entre l’horari d’estiu i el d’hivern, que es posa en pràctica a una vuitantena de països de tot el món, es va iniciar l’any 1974 com a mesura d’estalvi davant de l’encariment del petroli i, per tant, de l’energia. Des de l’any 1980, la Comissió Europea es responsabilitza d’harmonitzar els canvis horaris a Europa. La Comissió Europea actualitza i renova aquesta norma, si s’escau, cada cinc anys.