Aquest matí s'ha realitzat un simulacre de rescat en el telecadira de Port Ainé

query_builder   26 març 2012 14:08

event_note Nota de premsa

Aquest matí s'ha realitzat un simulacre de rescat en el telecadira de Port Ainé

Aquest matí ha tingut lloc a les pistes de Port-Ainé, a Rialp, un simulacre de rescat de persones atrapades en el remuntador del Pic de l’Orri, que ha patit una aturada inesperada per avaria.
 
Organitzat per Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat, en l’exercici de rescat han participat 40 efectius de Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Sistema d’Emergències Mèdiques, Creu Roja, personal de l’escola d’esquí i de FGC, tècnics de Protecció Civil de la Generalitat, i 50 estudiants del curs de transport sanitari que han actuat com a figurants, simulant ser el passatge del remuntador avariat o familiars i amics.
 
És el primer cop que l’estació de Port-Ainé organitza un simulacre d’aquestes característiques, amb aquest volum de participants i amb aquest realisme. La direcció  de FGC d’Ski Pallars (que inclou les estacions d’Espot i Port-Ainé) aposta per la renovació i impuls dels procediments de funcionament, inclosos els dispositius i sistemes de seguretat inclosos en el Pla d’Autoprotecció (PAU) de la instal·lació.
 
De fet, l’objectiu del simulacre ha estat posar a prova l’activació del PAU (homologat el desembre de 2011), del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT, així com els protocols de rescat dels cossos d’intervenció.
 
El simulacre s’ha realitzat al telecadira Pic de l’Orri de 3 places, que té 18 pilones i 171 cadires. El telecadira ha patit una aturada per una avaria sobrevinguda i s’ha hagut d’evacuar les 37 persones que transportava en el moment d’aturar-se.
 
Personal de l’estació s’hi ha traslladat en primera instància i ha procedit a trucar al telèfon d’emergències 112 i al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) per informar de la situació.
 
El balanç de l’accident ha estat de 3 ferits, dos d'ells traslladats amb helicòpter a l'Hospital Arnau de Vilanova i un altre a l'Hospital de Tremps. Fins a 34 persones han estat despenjades il·leses.
 
Per part de l’estació de Port-Ainé han participat en el rescat 6 equips de dues persones que han anat a través dels cables, 2 equips de dues persones que han anat per terra i diversos monitors de l’escola d’esquí que han dirigit els rescatats a la sala d’acollida, establerta a l’hotel de les pistes, on també s’hi ha aplegat els figurants que simulaven ser familiars i amics dels afectats.
De l’estació d’Espot han participat 3 equips de dues persones per donar recolzament.
 
Per part de la Direcció General de Protecció Civil DGPC han participat efectius d’Operacions Territorials, del Servei Territorial de l’Alt Pirineu i Aran, del Centre de Coordinació d’Emergències CECAT (que han procedit a l’activació del PROCICAT en fase d'alerta), així com del gabinet d’informació.
 
Els Bombers de la Generalitat han participat amb un camió i dos vehicles de comandament. Integraran el Centre de Comandament Avançat amb la resta de cossos operatius. Efectius del Grup d’Activitats Especials GRAE han assistit en el rescat de les persones atrapades en el telecadira.
 
Per part de Mossos d’Esquadra hi ha participat dues dotacions de seguretat ciutadana de la Comissaria de Sort per tal de vigilar els accessos i l'entorn del lloc on s'ha produït l'accident i facilitar l'evacuació dels ferits, fixant un punt de trànsit que doni pas als vehicles d’emergència a demanda dels operatius. També han participat efectius del Grup d'Intervenció de Muntanya de Mossos que han col·laborat en les tasques de rescat dels ferits. Concretament, 3 equips de dos agents cadascun, 1 caporal i 1 sergent provinents de Vielha i La Seu d’Urgell.
 
El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha participat amb 2 equips: 1 unitats de Suport Vital Bàsic SVB (amb dos tècnics de transport sanitari cadascuna), i 1 unitat de comandament (amb un metge). També ha participat un helicòpter del SEM, que ha aterrat a les pistes per recollir els ferits greus (cama trencada l'un i fractura de pelvis l'altre). La funció dels operatius del SEM ha estat la valoració i triatge de les víctimes en funció del seu estat, la seva estabilització i evacuació dels ferits al centre hospitalari més adient segons la seva gravetat.
 
La Creu Roja ha participat donant suport als evacuats que no necessitaven assistència mèdica per part del SEM i en l’atenció als familiars i amics. La Sala d’acollida s’ha ubicat a l’hotel de les pistes, on hi havia mantes i aliments per atendre els afectats il·lesos. L’estació ha posat a disposició dels afectats el metge de les pistes d’esquí fins l’arribada del SEM.