Catalunya promou un lobby per defensar l'oli d'oliva davant la Unió Europea

Catalunya promou un lobby per defensar l'oli d'oliva davant la Unió Europea

query_builder   28 març 2012 10:54

event_note Nota de premsa

Catalunya promou un lobby per defensar l'oli d'oliva davant la Unió Europea

Moment de la reunió
Moment de la reunió
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i del cap de Relacions Exteriors, Joan Mier, va presidir ahir a la tarda una reunió sobre la futura plataforma tècnica de l’oli d’oliva de l’Associació Europea de Regions amb Productes d’Origen (AREPO) i de l’Assemblea de les Regions Europees Hortofructícoles (AREFLH).  A la reunió també hi van assistir la directora general d’Indústries Agroalimentàries de la Junta d’Andalusia, Ana María Romero, el secretari general de l’AREPO, Laurent Gomez i el secretari general de l’AREFLH, Jacques Dasque, entre altres.
 
En el transcurs d’aquesta trobada, es va perfilar el full de ruta dels treballs d’aquest futur lobby que tindrà com a objectiu prioritari defensar l’oli d’oliva davant les institucions comunitàries. Aquesta trobada, va ser la primera després de la presentació d’aquesta iniciativa a principis de mes a Brussel·les.
 
L’olivera és un dels agrosistemes més representatiu i simbòlic de moltes regions del sud d’Europa. La importància del cultiu de l’olivera deriva de la seva excel·lent adaptació a diverses regions i a la importància social i econòmica de la transformació i distribució de les seves produccions.
 
Per aquest motiu, es considera que els poders públics han d’emprendre accions per impulsar el desenvolupament sostenible dels territoris amb olivera, tenint en compte el seu caràcter multifuncional. En aquest sentit, des de Catalunya s’està liderant la creació d’un lobby de l’oli d’oliva amb l’objectiu que les regions amb olivera s’uneixin per defensar aquest producte en el si de la Unió Europea.
 
Ahir es va celebrar una reunió tècnica per assentar les bases del llibre blanc d’aquest grup de treball, que es podria constituir formalment abans de l’estiu i al qual es convidarà a apuntar-se altres regions olivareres. Els principals temes que tractarà aquest lobby seran: la Política Agrària Comuna (PAC), la promoció i la informació (sobretot els beneficis de la Dieta Mediterrània), la tecnologia, la qualitat i els acords comercials amb tercers països. Durant la reunió també es va tractar sobre la iniciativa comunitària de promocionar productes de proximitat i de la granja.
 
L’Associació Europea de Regions amb Productes d’Origen és un organisme internacional que aplega 27 regions europees de França, Itàlia, Espanya, Alemanya i Portugal que porten a terme una política de qualitat basada en les Denominacions d’Origen Protegides (DOP) i les Indicacions Geogràfiques protegides (IGP). Entre els seus objectius destaquen tenir interlocució directa amb les institucions europees i altres organismes internacionals, i defensar els interessos dels productes d’origen europeus en tots els temes relacionats amb la legislació i promoció d’aquests productes.
 
Catalunya és membre de l’AREPO des de la seva creació l’any 2005. Ha participat activament des dels seus inicis i n’ha estat al capdavant durant 3 anys, des de setembre del 2007 fins a l’octubre del 2010, període durant el qual va ostentar la presidència.
 
D’altra banda, l’Assemblea de les Regions Europees Hortofructícoles està formada per 26 regions europees que representen el 40% de la producció de fruites i hortalisses d’Europa. Aquestes regions pertanyen a França, Portugal, Espanya, Itàlia i Bèlgica. Com a països associats hi són també presents Grècia i Hongria.
 
Els objectius d’aquesta l’organització són representar i defensar els interessos econòmics i socials des sector hortofructícola davant les instàncies europees i mundials; afavorir els intercanvis d’experiències, les col·laboracions i els projectes comuns entre les regions i les organitzacions professionals; i realitzar propostes sobre els principals assumptes relacionats amb el futur de les produccions de fruites i hortalisses a Europa.
 
 
 

1  

Imatges

Moment de la reunió

Moment de la reunió 1325