El conseller de Salut inaugura la jornada Cribratge de Càncer Colorectal

query_builder   28 març 2012 11:34

event_note Nota de premsa

El conseller de Salut inaugura la jornada Cribratge de Càncer Colorectal

Jornada
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha inaugurat aquest matí la jornada científica Cribratge de Càncer Colorectal, que ha tingut lloc a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.
 
Aquesta jornada té com a objectius debatre els avantatges i les limitacions dels diferents models de cribratge d’aquest tipus de càncer a Catalunya i analitzar la relació entre el cost i l’efectivitat del cribratge mitjançant la detecció de sang oculta en femta, així com millorar la participació en aquest cribratge a través de la informació i la comunicació. S’adreça a tots els professionals sanitaris interessats en la prevenció i el control del càncer colorectal.
 
A l’acte d’inauguració també hi han participat el president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases; la directora general de l’Institut Català d’Oncologia, Candela Calle; el director general de l’Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Piqué; i la gerent de l’Hospital del Mar, Olga Pané i la directora-gerent de la Junta de Barcelona de l’Associació Espanyola contra el Càncer, Àngela Sánchez.
 
Impacte.
El càncer de còlon i recte és el segon càncer més freqüent en les dones i el tercer en els homes. S’estima que, a Catalunya, es diagnostiquen més de 5.600 casos nous d’aquests tumors cada any. Es preveu que, abans dels 74 anys, se’n diagnosticarà un 3,5% de casos en homes i un 3,1% en dones ja que, en els últims anys, la incidència d’aquests tumors ha augmentat.
 
El càncer de còlon i recte, amb 2.200 morts anuals, és la segona causa de mort per càncer al nostre país, després del càncer de pulmó. A diferència de la incidència, la mortalitat mostra una tendència estable o decreixent en els últims anys. En aquest sentit, el 52% dels pacients que han patit aquest càncer estan vius després de cinc anys del diagnòstic i les dades indiquen una tendència d’augment de la supervivència.
 
La prevenció primària
. Els principals factors de risc modificables del càncer de còlon i recte són l’alimentació, l’absència d’exercici físic i el consum d’alcohol. Una part significativa dels càncers de còlon i recte es podrien prevenir amb una dieta rica en fruites i verdures, evitant o moderant el consum de begudes alcohòliques i fent exercici físic regular.
 
 El diagnòstic i el tractament. El càncer de còlon i recte és un dels tumors inclosos en el circuit de diagnòstic ràpid de càncer del Departament de Salut. Aquest circuit s’adreça als pacients que tenen símptomes que fan sospitar que hi ha tumors i estableix un circuit preferent i ràpid per confirmar-ne (o descartar-ne) el diagnòstic i, si escau, iniciar el tractament.
La detecció precoç del càncer de còlon i recte, mitjançant la prova de detecció de sang oculta en femta de tipus químic realitzada cada dos anys, és una estratègia d’eficàcia demostrada per reduir la mortalitat per aquest càncer en un 17% dels casos. La prova permet detectar aquest tumor en una fase inicial de desenvolupament, tant si és un càncer inicial, que és més fàcil de tractar i curar, com si és un pòlip avançat, que pot ser una lesió precursora d’aquest tumor i que s’extirpa per evitar-ne la possible progressió. 
 
 
El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Catalunya
. L’any 2000, el Departament de Salut va iniciar una prova pilot de detecció precoç de càncer colorectal al municipi de l’Hospitalet de Llobregat per estudiar la viabilitat i, en el seu cas, la millor manera de posar en marxa un programa de detecció precoç d’aquest càncer a tot el territori. La valoració de la prova pilot va ser positiva i el Departament va decidir estendre’l progressivament a tota la població (homes i dones de 50 a 69 anys), amb una prova de tipus immunològic pels avantatges que presenta (més sensibilitat per detectar lesions, més fàcil de realitzar per als participants, automatització del procés de lectura).
Els resultats d’aquesta prova pilot van ser molt positius i actualment el Departament de Salut està estenent el Programa de forma progressiva per tot Catalunya.