Catalunya fomenta una vida físicament activa amb motiu del Dia Mundial de l'Activitat Física

Catalunya fomenta una vida físicament activa amb motiu del Dia Mundial de l'Activitat Física

query_builder   28 març 2012 12:40

event_note Nota de premsa

Catalunya fomenta una vida físicament activa amb motiu del Dia Mundial de l'Activitat Física

· Una caminada popular a Girona, el dia 19 d’abril, serà l’acte central de la diada per sensibilitzar la població sobre els beneficis de l’activitat física
 
· 66.356 persones i 493 entitats, rècord de participació a Catalunya en l’edició del 2011
sge
Foto: Jordi Estruch
El director del Consell Català de l’Esport, Albert Marco, i el president del Consell d’Administració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Lluís Salleras, han presentat avui la celebració a Catalunya, per tercer any consecutiu, del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) del proper 6 d’abril, que pretén sensibilitzar la població de la importància de dur una vida físicament activa a qualsevol edat.
 
La iniciativa, que ha rebut el suport de tots els agents esportius i de promoció de la salut del país, ha comptat, en l’acte de presentació, amb la presència del jugador d’handbol del FC Barcelona Albert Rocas i l’actriu Imma Colomer, així com representants de federacions, consells esportius, institucions i entitats públiques i privades de diversos àmbits que s’han implicat en la celebració d’aquesta jornada. Acompanyats de tots ells, durant el transcurs de l’acte, Albert Marco i Lluis Salleras han descobert el cartell del Dia Mundial de l’Activitat Física.
 
Albert Rocas ha “recomanat a tothom que s’animi a fer esport, amb fites assumibles per a cadascú” i ha recordat l’experiència del seu pare, que després de patir dos infarts va començar a fer esport “i ara es troba molt millor”. Per la seva banda, Imma Colomer ha citat els “beneficis agradables” que li proporciona l’activitat física, ha recomanat a la gent que “camini i balli” i ha agraït “l’energia que m’encomana la gent que veig fent esport a molts llocs”.
 
El Dia Mundial de l’Activitat Física es celebra cada 6 d’abril des del 2002 a tot el món i Catalunya és pionera a l’Estat a impulsar la celebració i participar-hi amb diverses iniciatives durant el període comprès entre el 6 i el 22 d'abril. L’objectiu del DMAF és sensibilitzar la població de la importància de ser actius, amb l’argument que la salut i la qualitat de vida estan íntimament relacionades amb la pràctica de l’activitat física.
 
Dirigit tant a infants i adolescents, com a adults i a gent gran, la iniciativa de caràcter mundial vol fomentar que la ciutadania es mogui amb el missatge “Acumula 30 minuts d’activitat física cada dia”, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb el sublema “Junts per una vida activa i feliç” per tal d’enviar el missatge que l’esport resulta un recurs de fàcil aplicació, sostenible i econòmic i que fa millorar la salut dels ciutadans. “És important que aquesta activitat física es faci, però també que es faci bé i que es faci sovint”, ha recalcat Albert Marco. Aquest any, la celebració compta amb el suport de la Fundació Agrupació Mútua.
 
L’activitat central de la celebració d’enguany serà el dijous 19 d’abril amb una caminada popular que se celebrarà a la ciutat de Girona impulsada per la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona (UdG). Es tracta d’una caminada saludable que sortirà des de diversos punts de la ciutat (Plaça Catalunya, Barri Vell, Montilivi, Emili Grahit i Parc Científic i Tecnològic de la UdG) a les 13.30h i que conclourà al Parc del Migdia mitja hora més tard. A continuació, hi haurà una sessió dirigida d’estiraments i el lliurament d’un pícnic saludable. La Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG es dedica al foment de la transferència de coneixement a través de l’organització d’activitats i promou l’estudi i recerca en Promoció de la Salut.
 
Rècord de participants el 2011
 
En l’edició del 2011, la celebració del Dia Mundial va registrar un rècord de participació a Catalunya amb la mobilització de 66.356 persones i 493 entitats, superant les 36.890 persones i 175 entitats que hi van prendre part el 2010. Unes xifres que, per Marco, “demostren la sensibilització cada cop més present de la ciutadania” envers l’adopció d’un estil de vida més saludable. Aquest any, diversos municipis i entitats també han planificat activitats, seguint les recomanacions que es donen a través el web www.DiaMundialActivitatFisica.cat, i que inclouen caminades guiades, jocs diversos, activitats aquàtiques, sessions d’aeròbic, balls, etc.
 
El Dia Mundial de l‘Activitat Física (DMAF) està impulsat per Agita Mundo (Xarxa Mundial per a la promoció de l’activitat física), que va celebrar-ne la primera edició a Sao Paulo (Brasil) amb el suport de l’OMS, que qualifica el Dia com a essencial en la lluita contra el sedentarisme. Agita Mundo aconsegueix, any rere any, aglutinar en aquesta jornada al voltant d’uns 6.700.065 participants en 3.700 esdeveniments celebrats a 30 països de tot el món (com ara Estats Units, Brasil, Finlàndia o l’Índia). La Generalitat de Catalunya participa en Agita Mundo a través del Pla d’Activitat Física Esport i Salut (PAFES), una iniciativa pionera que el Govern està desenvolupament des de fa quatre anys per lluitar contra el sedentarisme i que recepta l’activitat física i la pràctica esportiva a l’atenció primària per millorar la qualitat de vida dels pacients i prevenir l’aparició de determinades malalties.
 
Com ha exposat Lluís Salleras, “a Catalunya, més de 3.300 persones moren cada any a causa del sedentarisme”. Actualment el 40 per cent de la població catalana és totalment sedentària o mínimament activa. Dades de la darrera enquesta de Salut (2010) mostren que el sedentarisme en la població de 65 a 74 anys -a la qual majoritàriament s’adreça el PAFES-  ha baixat un 35% (d’un 30,4% el 2006 a un 19,8% el 2010). “La inactivitat física és un dels 10 factors de risc que contribueixen a l’aparició de malalties cròniques que, d’altra banda, són la principal causa de mortalitat als països desenvolupats”, ha afegit, i ha apostat perquè la població faci “activitat física no reglada” en diversos moments de la seva vida diària.  
 

1  

Imatges

Fotografia amb el cartell del Dia Mundial de l'Activitat Física (Autor: Jordi Estruch)

Fotografia amb el cartell del Dia Mundial de l'Activitat Física (Autor: Jordi Estruch) 291