El conseller Pelegrí anima a conservar i recuperar les varietats tradicionals de cultius

El conseller Pelegrí anima a conservar i recuperar les varietats tradicionals de cultius

query_builder   28 març 2012 17:20

event_note Nota de premsa

El conseller Pelegrí anima a conservar i recuperar les varietats tradicionals de cultius

Moment de la presentació
El conseller Pelegrí durant la presentació
Representen un valor afegit i diferencial que permet captar nous mercats
 
Ha presidit l’acte de presentació de les varietats autòctones i dels projectes experimentals de Roqueta Origen
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit aquesta tarda, en el marc de les activitats de la fira Alimentaria 2012, la presentació de les varietats autòctones i dels projectes experimentals de Roqueta Origen.
 
El conseller Pelegrí ha felicitat els promotors de la iniciativa per l’excel·lent feina realitzada per Roqueta Origen mitjançant Paisatges 1898, un gran projecte dedicat a la investigació i la formació del celler. Es tracta d’una forta aposta per les varietats autòctones dels territoris on estan establertes. El conseller ha manifestat que “apostar per la varietat autòctona també és un exemple de com s’ha de fer front a la competència ferotge dels mercats d’avui dia”. Així, el Bages ha sabut aprofitar les seves característiques geogràfiques  per obtenir unes varietats diferents  a la resta. Totes aquestes varietats són exemples de produccions locals d’alta qualitat molt lligades al territori i que estan servint de base a una gastronomia local diferenciada o al consum de productes de proximitat.
 
Pelegrí ha aprofitat la presentació per explicar que el Departament d’Agricultura està elaborant un Pla de conservació de la biodiversitat cultivada que pretén  conservar in situ les varietats d’interès local que corren el risc de perdre’s. Aquest pla té per objecte tant que els agricultors locals conservin aquestes varietats, com desenvolupar els mecanismes per estimular i fer possible aquesta conservació, valoritzant els productes en els mercats de proximitat com a camí per afegir-hi valor. Així, el conseller ha explicat que la feina dels promotors d’aquest projecte va precisament en aquesta línia perquè “la feina a peu de vinya, braç a braç amb els agricultors de la zona, ha permès plantar varietats oblidades als nostres camps i recuperar el paisatge que tenien els nostres avantpassats a finals del s. XIX, quan hi havia més superfície de vinya plantada”.
 
Finalment, el conseller ha insistit en el fet que la recerca ha estat clau per aconseguir avenços en l’àmbit de l’agricultura i també en l’àmbit de la vinya: “diferents treballs a la vinya, estudis de sòls, proves de vinificació i elaboració... interessants projectes de microvinificació han permès evolucionar i obrir un món de noves possibilitats”.
 

1  

Fitxers adjunts

El conseller Pelegrí durant l'acte de presentació de Roqueta Origen

El conseller Pelegrí durant l'acte de presentació de Roqueta Origen
JPG | 1044