Interior realitza amb èxit la prova pilot de la xarxa RESCAT a la Regió Policial de Girona amb 22 municipis

query_builder   28 març 2012 20:54

event_note Nota de premsa

Interior realitza amb èxit la prova pilot de la xarxa RESCAT a la Regió Policial de Girona amb 22 municipis

  • El Departament desplegarà a tot el territori català aquest model de coordinació operatiu entre Mossos i Policia Local, que permet una gestió immediata de les comunicacions urgents dins la regió policial
FOTO
El director general d’Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, el director general de la Policia, Manel Prat, l’inspector cap de la Policia Local de Figueres, Josep Maria Riera, i l’inspector en cap de la Sala Regional de Comandament (SRC) del cos de Mossos d'Esquadra a Girona, Francesc Jiménez del Olmo, han presentat avui, en roda de premsa, el balanç de la prova pilot de compartició de canals de comunicació a través de la Xarxa RESCAT a la Regió Policial de Girona, en la qual han participat 22 municipis.
 
El director general d’Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, ha destacat la importància que “Mossos i Policia Local treballin compartint xarxa de comunicació ja que ens dóna major fortalesa, eficàcia i eficiència per dotar al país d'una seguretat pública que defensi la ciutadania”. Martínez ha explicat que la prova pilot va començar el dia 23 de gener a les comarques gironines per tal de compartir una xarxa de comunicacions i treballar amb un sistema de seguretat únic. “Ens hem de dotar de noves eines tecnològiques per apostar per un model de seguretat de país”, ha dit. “La prova pilot té gran transcendència  per tal d'enfortir el sistema de seguretat del país”.
 
En aquest sentit, Martínez ha manifestat la voluntat que l'experiència del RESCAT no ha de quedar com a prova i mostra d'això és que el proper 16 d'abril començarà la seva implantació a la Regió Policial Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. Posteriorment s'ha d'estendre per tota Catalunya i finalitzarà el proper 11 de juny a la Regió Policial Metropolitana Nord.
 
El director general de la Policia, Manel Prat, ha explicat que la primera valoració que es fa de la prova pilot a les comarques gironines és molt positiva per part de tots els integrants de l'experiència. “Ha estat un èxit”, ha dit. “Es tracta d'un sistema més estable i permanent. Ha estat molt positiu i així s'ha vist les potencialitats que té la pròpia eina”. Prat ha destacat que aquest sistema “és important sobretot per les Policies Locals petites a les quals els dona una eina molt important de recolzament en les actuacions policials. També millora la cohesió interna i les condicions laborals dels policies”. En aquest sentit, Prat ha manifestat que estem davant “una nova realitat i un camí sense retorn” en la construcció del sistema de seguretat de Catalunya.
 
Per la seva banda, l’inspector cap de la Policia Local de Figueres, Josep Maria Riera, ha destacat que el Rescat “suposa que uns efectius importants com són els de les policies locals s'integrin a la xarxa de seguretat pública de Catalunya”. “Aquest és el camí a seguir”, ha subratllat.
 
Per últim, l’inspector en cap de la Sala Regional de Comandament (SRC) del cos de Mossos d'Esquadra a Girona, Francesc Jiménez del Olmo, ha destacat la rapidesa que suposa per a mossos i policies locals estar dins la xarxa RESCAT. “Abans les comunicacions amb les Policies Locals es feien per telèfon, amb la despesa de temps que comportava. Ara amb aquest sistema tot va més ràpid i el temps de resposta que poden donar els cossos policials és molt més efectiva”, ha conclòs.
 
 
Prova pilot
 
L’objectiu de la prova pilot ha estat facilitar la comunicació entre les unitats de les Policies Locals i la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra (PG-ME) de la Regió Policial de Girona de forma permanent per facilitar el suport mutu entre ambdós cossos i d’una forma ràpida i segura.
 
L’experiència pilot a Girona ha permès compartir informació en temps real mitjançant canals o grups de comunicació conjunts en les emissores de les sales de control a través de la Xarxa RESCAT. El desenvolupament d’una xarxa de comunicacions a través de les emissores de radio facilita i agilitza la transmissió de dades. Això ha suposat una major coordinació operativa en aquelles actuacions que han implicat la participació conjunta d’ambdós cossos policials, així com més eficàcia i eficiència en la resposta.
 
Desprès del tancament amb èxit d’aquesta experiència pilot a Girona, el departament d’Interior desplegarà a tot el territori català la compartició de canals de comunicació a través de la Xarxa RESCAT amb l’objectiu de seguir avançant en el desenvolupament del model de coordinació operativa entre les Policies Locals i els Mossos d’Esquadra per construir el sistema de Policia de Catalunya.
 
L’experiència pilot ha consistit en habilitar dos canals de comunicació, a través de la xarxa RESCAT, entre Mossos i policies locals: un per comunicar i alertar dels fets greus que es puguin donar a la regió policial i transmetre informació policial al moment, i un segon canal obert a aquelles policies locals que no disposen de sala de comandament i, d’aquesta forma, es poden comunicar directament amb la Sala Regional de Comandament (SRC) del cos de Mossos d'Esquadra per demanar informació sobre persones i vehicles o per demanar recolzament urgent en situacions de perill.
 
Des que es va posar en marxa la prova pilot, el 23 de gener, fins el seu tancament, s’han comunicat per la xarxa un total de 356 requeriments i s’han donat un total de 35 avisos urgents.
 
Per fer seguiment del desenvolupament de la prova es va establir una taula de coordinació, formada per comandaments de les Policies Locals i els Mossos d’Esquadra. En tot moment, la taula de coordinació ha valorat positivament l’activitat que s’ha dut a terme.
 
Aquesta prova pilot de coordinació entre les policies locals de la Regió Policial de Girona i el Cos de Mossos d’Esquadra ha permès: 
 
1. Gestió immediata de les comunicacions urgents dins de la regió policial: s’ha constatat en aquesta prova pilot, que davant un avís urgent, l’activació de tots els efectius integrats a la xarxa ha permès interceptar i detenir de manera immediata, vehicles i persones.
 
2. Major nivell de seguretat: el suport a nivell d’informació a les policies locals mitjanes i petites en qualsevol moment per facilitar dades de requisitòries els hi ha donat un nivell de seguretat superior al que tenien fins ara.
 
3. Suport i auxili mutu en cas de necessitat: permet actuar de forma segura i amb eficàcia.
 
4. Comunicacions immediates i directes: la comunicació via radio és immediata i directa entre la sala de comandament i el patrulla, no cal marcacions ni passos entremitjos.
 
5. Coordinació i suport entre el Cos de Mossos d’Esquadra i les Policies Locals: les actuacions realitzades pels Mossos d’Esquadra en localitats amb policia local permet des d’ara la coordinació efectiva i el suport entre ambdós cossos.
 
6. Major nivell d’autoprotecció: el nivell d’autoprotecció que ara disposen totes les policies de la regió policial és més elevat. La sensació o percepció policies locals de fets rellevants dins del seu municipi, és a la vegada un concepte d’autoprotecció i de coordinació.
 
Els 22 municipis que hi han participat a la prova pilot són: Caldes de Malavella Castell-Platja d’Aro, Roses, Santa Cristina d’Aro (amb conveni signat); Arbúcies, Begur, Cadaquès, Castelló d’Empúries, Pals, (conveni aprovat per acord de ple); Calonge,  L’Escala, Figueres, Hostalric, Lloret de Mar, Olot,  Palafrugell, Palamós, Salt, Torroella de Montgrí, i Tossa de Mar (integrades), La Bisbal d’Empordà, Girona (en procés d’elaboració de conveni). 
 
La prova pilot ha constatat que el model serveix per les policies locals de diferents tipologies i plantilles, ja que s’ha efectuat amb municipis  com Girona (100.000 hab. aprox.) o Figueres (45.000 hab.) i d’altres com Cadaquès (3.000 hab.) o Hostalric (4.000 hab.).
 
 
Implantació territorial de la Xarxa RESCAT
 
De les 213 policies locals del territori català,  85 han signat el conveni d’adhesió a la Xarxa RESCAT, i 29 municipis  han acordat en les respectives juntes de govern local o per acord de ple, integrar-se a la xarxa. D’aquestes, 22 són de la província de Girona i, per tant, ja estan treballant amb Rescat. A partir del 16 d’abril comença el desplegament territorial i la integració de 92 policies locals a les diferents regions policials.
 
 
El calendari de desplegament és el següent:
 
16 d’abril. Regió policial de Camp de Tarragona i Regió policial de Terres de l’Ebre.
30 d’abril. Regió policial Central.
14 de maig. Regió policial de Pirineus i Regió Policial de Ponent.
28 de maig. Regió Policial  Metropolitana Sud.
11 de juny. Regió Policial Metropolitana Nord.
 
 
Què és la Xarxa RESCAT
 
La xarxa RESCAT és la xarxa de radiocomunicacions dels cossos operatius del Departament d’Interior i d’altres agents públics relacionats amb la gestió de les emergències de Catalunya (Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Bombers de Barcelona, Guàrdia Urbana de Barcelona, Servei d’Emergències Mèdiques, Agents Rurals, Agència Catalana de l’Aigua, Direcció General de Protecció Civil, policies locals i tots els ajuntaments sense policia local).
 
A diferència dels operadors de telefonia mòbil, la xarxa pretén arribar a tots els indrets on siguin necessàries les comunicacions, tant a nuclis de població com a tot el territori rural, i aporta un grau de fiabilitat major per garantir la disponibilitat del servei en tot moment i especialment en situacions d’emergència.
 
La xarxa està, a més, especialment dissenyada perquè sigui més robusta i fiable, sobretot en casos d’emergències, ja que no se satura per trucades de telèfons mòbils, té més cobertura al territori que la telefonia convencional i resisteix en cas de manca de subministrament elèctric. Garanteix també la confidencialitat en les comunicacions i dades.
 
Entre les característiques de la xarxa RESCAT destaca la possibilitat de tenir localitzats tots els terminals i vehicles equipats d’emissores mitjançant un sistema GPS, cosa que permet visualitzar en tot moment on són cadascuna de les unitats operatives.
 
El Departament d’Interior ha ofert a totes les policies locals de Catalunya que també s’integrin en el mateix sistema de telecomunicacions que, d’aquesta forma, estan connectats permanentment amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per comunicar-se en qualsevol cas d’emergència.
 
A l’acte també hi han estat presents el director dels Serveis Territorials d'Interior, Albert Ballesta; el subdirector general de Coordinació de la Policia de Catalunya, Joan Carles de la Monja; el director de l’Oficina RESCAT, Xavier Rius; el comissari de la Regió Policial de Girona, Joaquim Belenguer; l’inspector Joan Mallafré, cap de la Sala Central de Comandament del CME; i el representant de Associació de Caps de les Policies Locals dels Municipis de les Comarques Gironines i alhora sotsinspector cap de la Policia Local de Castell-Platja d’Aro, David Puertas.